Tesla, elektrikli tır modeli Semi’nin ilk teslimatını yaptı

Tesla, geçtiğimiz yıllarda tanıtımını gerçekleştirdiği elektrikli tırı Semi'nin ilk teslimatını içecek şirketi Pepsi'ye yaptı.

Elektrikli araç endüstrisinin öncü markalarından Tesla, 5 sene önce duyurusunu gerçekleştirdiği elektrikli tır modeli Semi için uzunca bir sürenin ardından ilk teslimatları yaptı. Tesla Semi‘yi ilk teslim alan şirket Pepsi oldu.

Şirket, ilk resmi seri üretim aracını Perşembe günü Tesla Nevada Gigafactory’de düzenlenen “Semi Delivery Event” ile birlikte Pepsi’ye teslim etti. İçecek üreticisi, şirketten toplamda 100 araç sipariş etti. İlk olarak 2017’de gösterilen Tesla Semi, başlangıçta 300 millik ve 500 millik versiyonlar için sırasıyla 150.000 dolar ve 180.000 dolar fiyatıyla satışa sunulacaktı. Bu fiyatlar, 60 bin dolarlık standart dizel araçların fiyatına göre oldukça yüksek görünüyor. Tesla, araçlarının normal araçlara oranla %20 daha verimli çalışabileceğini (Mil başına 2kWh) ve Semi’nin milyon millik ömrü boyunca 250.000 dolara kadar tasarruf sağlayabileceğini iddia ediyor. 

2017 yılında tanıtılan Tesla Semi için o günlerde Elon Musk, elektrikli tırın iki yıl sonra satışa sunulacağını açıklamıştı. Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla beraber çip sıkıntısıyla beraber bu planlar gecikti ve bu sene ilk ürün teslim banttan indi. Semi, 4 farklı bağımsız motorla geliyor. Elektrikli tırın 0-100 km/s hıza ulaşması yalnızca 20 saniye sürüyor. 30 dakikalık şarj edilen piller, %80 oranında doluluk gösteriyor. Araçta, gelişmiş otopilot teknolojileri, özel sensörler ve kör nokta algılama sistemleri gibi önemli özellikler bu araçta yer alıyor.

Elon Musk, “Pil hücrelerinin sınırlı olması ve global tedarik zinciri zorlukları nedeniyle elektrikli tır ve kamyon programının lansmanını 2022’ye kaydırdık.” dedi.

Mayıs ayından itibaren Tesla, 20.000 dolar bedelle ön kayıt sürecini tekrar başlattı. Musk, 2024 yılına kadar 50 bin adet Tesla Semi üretmeyi planlıyor. Tesla Semi siparişi veren birçok büyük şirketin olduğu iddia ediliyor.

Güncel İçerikler