Foxconn ve Suudi Kamu Yatırım Fonu, elektrikli araç üretmeye hazırlanıyor

Suudi Kamu Yatırım Fonu ile akıllı telefon üreticisi Foxconn, ortak elektrikli araç üreteceklerini açıkladı.

Akıllı telefonları markalar için hazır hale getiren Foxconn, Suudi Arabistan’ın egemen varlık fonu Suudi Kamu Yatırım Fonu ile ortaklaşa elektrikli araç geliştiriyor. Suudi Arabistan, ülkenin petrole olan bağımlılığını azaltıp ekonomisini çeşitlendirerek Vision 2030 hedeflerine ulaşmak için elektrikli araç işine giriş yapıyor.

Yapılan açıklamar doğrultusunda Ceer adındaki bu şirket, BMW’nin çeşitli bileşenlerini ve geliştirdikleri teknolojileri kullanarak elektrikli araç portföyü hazırlayarak üretim aşamasına getirip satış sürecine getirecek. Tayvanlı elektronik üreticisi Foxconn, Suudi Arabistan’ın bilgi-eğlence, bağlantı ve otonom sürüş teknolojisi alanlarında bir “ürün portföyüne” oluşturarak araçların elektrik mimarisini geliştiriyor.

Suudi Kamu Yatırım Fonu, Ceer’in ülkenin ilk elektrikli araç markası olduğunu ve 150 milyon dolar’dan fazla doğrudan yabancı yatırım çekeceğini ve 30.000 kişiye kadar doğrudan ve dolaylı iş gücü yaratacağını söyledi. Ceer markasının 2034 yılına kadar krallığın GSYİH’sine 8 milyar dolar katkıda bulunmasının öngörüldüğünü belirtildi.

Yatırım fonu, elektrikli araçlara ve diğer temiz teknolojilere daha önce de yatırımlar yaptı. 2018’de fon, Lucid Motors’a 1 milyar dolar yatırım yaparak şirketin en büyük hissedarı oldu. Lucid’in %61’ine sahip olan fon, 2022 baharında 10 yıllık zaman diliminde 50.000 araç Lucid imzalı elektrikli araç satın alacağının taahhütünde bulundu.

Foxconn da elektrikli araç konusunda otomotiv sektörünü derinden inceliyor. Foxconn, Lordstown Motors ve Fisker ile elektrikli otomobil üretmek için anlaşmalar imzaladı. Ayrıca Tayvanlı otomobil üreticisi Yulon Group ile Model C adlı elektrikli bir SUV oluşturmak için ortaklık kurdu.

Menzil, batarya, araç çeşitliliği gibi detayların açıklanmadığı Ceer’ın ilk elektrikli otomobillerinin 2025 yılında piyasaya çıkması bekleniyor.

Güncel İçerikler