Apple, protestoların ardından Foxconn Hindistan tesisini denetimli serbestlik altına aldı

Apple, Hindistan'daki Foxconn fabrikasında gıda ve yaşam koşullarına yönelik çıkan protestoların ardından, fabrikayı denetimli serbestlik altına aldığını açıkladı.

Apple, çarşamba günü yaptığı açıklamada, işçilerin yaşam koşullarına yönelik protestoların ardından Hindistan’daki Foxconn iPhone fabrikasını denetimli serbestlik altına aldığını açıkladı.

Tamil Nadu eyaletindeki Foxconn fabrikası yaklaşık 17.000 kişiyi istihdam ediyor. Geçtiğimiz günlerde fabrikada çalışan ve pansiyonlardan birinde yaşayan 250 kadın çalışanın gıda zehirlenmesi sonucu tedavi altına alınması ve 100’den fazla kadın çalışanın hastaneye kaldırılması ile Foxconn fabrikası yerel ve dünya basınında gündeme gelmişti. Bu olayın hemen ardından geçen hafta ise fabrikada protestolar patlak verdi.

Eyalet hükümeti duruma müdahale ederek işçilere sağlanan hizmetlerin gözden geçirilmesini istedi. Apple, çalışanların gıda ve konaklama koşullarıyla ilgili endişeleri dile getirildikten sonra durumu değerlendirmek için bağımsız denetçiler gönderdiğini söyledi. Apple, çalışanlar için kullanılan bazı konaklama ve yemek odalarının gereksinimlerini karşılamadığını ve kapsamlı eylem sağlamak için tedarikçiyle birlikte çalıştığını ve katı standartlarının uygulanmasını sağlayacağını söyledi.

Apple’ın önemli bir montaj ortağı olan Tayvanlı şirket, uzak mesafedeki bazı tesislerin gereksinimlerini karşılamadığını ve tesislerdeki hizmetleri geliştirmek için derhal adım atacaklarını belirtti.

Apple, çalışanlara ödeme yapmaya devam edecek

Apple, denetim ve iyileştirme süreci devam ederken çalışanlara ödeme yapılmaya devam edeceğini taahhüt etti. Denetimli serbestliğin ne anlama geldiğini ayrıntılı olarak açıklamayan şirket, 18 Aralık’ta kapatılan fabrikanın ne zaman yeniden açılacağına dair bir açıklama yapmadı.

Bu, Apple’ın Hindistan’da tedarikçi şirket ile yaşadığı ilk sorun değil. Geçtiğimiz yıl başka bir Tayvanlı tedarikçi olan Wistron Corp’un güney Hindistan fabrikasında çıkan huzursuzluklar sebebiyle Apple, fabrikayı denetimli serbestlik altına almıştı.

Güncel İçerikler