Elektrikli araç üreticisi XPeng, robotaksi ağı kurmaya hazırlanıyor

Elektrikli araçlarıyla adından oldukça söz ettiren XPeng, otonom araç teknolojilerini kullanarak robotaksi ağını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Çin merkezli premium elektrikli araçlar üreten XPeng, otonom teknolojisini kullanarak bir robotaksi ağı kurmaya hazırlandığını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen özel etkinlikle birlikte açıklama yapan girişim, SUV modeli olan G9’un Çin hükümeti desteğiyle birlikte kapalı alan testini geçen ilk seri üretim araç olduğunu belirtiyor.

XPeng, XNGP’nin bir robotaksi ağı için zemin hazırlamak için yeterince iyi olduğu düşünülüyor. XPeng’in otonom sürüş alanından Dr. Xinzhou Wu‘ya göre G9’un bu ağın oluşmasına direkt olarak yardımcı olabilecek. Wu, “Seri üretilen ticari araçlarımızın – herhangi bir özel güçlendirme yapılmadan – yol testi izni alması bizim için büyük bir başarıdır. Robotaksi platformu geliştirmemiz, önemli maliyet avantajları sağlamayı ve ürün kalitesi, güvenlik ve kullanıcı deneyimi sağlamayı amaçlıyor.” dedi. 

Girişim, otonom sisteminin detaylarını da teknoloji severlerle paylaştı. Birçok kamera verisi yolların çizimini yapıp bunu işleyerek insanlar gibi karar alma yeteneğine sahip olmasını sağlıyor. Tıpkı bir sinir ağı gibi işlenen veriler, girişimin görsel algılama sistemi XNet’e bağlanıyor. XPeng, sinir ağı teknolojisinin sürekli kendini geliştirmek için manuel işleme mantığını geçersiz kılarak sürekli kendini güncellediğini belirtiyor.

XPeng, XNet’in otonom sürüş için Çinli bilgi işleme merkezi olan Fuyao tarafından ve Alibaba Cloud’un akıllı bilgi işlem platformu tarafından destekleniyor. XPeng’in kurucu ortağı ve CEO’su He Xiaopeng‘e göre robotaksi, XPeng’in yeni yapay zeka destekli sesli asistanına da sahip olacak. Ses sistemi, kabindeki her yolcudan gelen komutları tanımak ve birden fazla konuşma akışı boyunca çeşitli talimatları anlamak için özel teknolojilere sahip olacak.

XPeng, sesli yardım teknolojisinin bir internet bağlantısına veya herhangi bir etkinleştirme komutuna ihtiyaç duymadığını söylüyor. Komut sistemine yapılan testlerde komutların %96’sının doğru algılandığı ve bir saniyeden daha kısa sürede çalışacak kadar iyi olduğu iddia ediliyor.

Güncel İçerikler