TechXtile Start-Up Challenge 2021 yılı kazananı Miray’ın babasından aldığı ilham ile başlayan hikayesi

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) genç girişimcileri sektöre kazandırmak amacıyla bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceği girişimcilik programı Techxtile Start-Up Challenge’da hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Çok kısa bir süre içinde yeni başvuruların alınmaya başlayacağı program, bugüne kadar sektöre kazandırdığı girişimcilerle de dikkat çekiyor.

Bu girişimcilerden birisi de 2021 yılının galibi olan Reyhan Miray Reyhan. Miray, babasının geçirmiş olduğu bir rahatsızlık nedeniyle bir iç çamaşırı tasarlamak istedi, ve hikayesi başladı.

Altını ıslatan hastaların sorununa çözüm bulmak için yola çıkan Reyhan, daha sonra kadınların özel günlerinde kullanabileceği iç çamaşırlarını üretti. Bugün Türkiye’de olduğu gibi ABD ve Kanada’da ürünlerini satışını gerçekleştiren Miray, 10 bin adetin üzerinde üretim rakamına ulaşmasının yanı sıra 4 binin üzerinde kadın kullanıcıyı portföyünde bulunduruyor. Reyhan Miray Reyhan, kendi projesinden esinlenen büyük markaların da piyasaya girmek için hazırlık yaptığını belirterek, bundan çekinmediğini dile getiriyor.

İzmir’de 1990 yılında dünyaya gelen Miray, Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü mezunu. Bir süre kurumsal firmalarda çalışarak iş hayatına atılan Reyhan, hayatının pandemi öncesinde çok sevdiği babasının, hastaneye kaldırılmasıyla değiştiğini söylüyor. “Babamın yatak yarası ile tanıştığımda tüm hayatım değişti.

Onun derdine çare aramak için çıktığım yolda “Peddon” markasını ve ürünlerini ortaya çıkarttım ve Türkiye’nin ilk yıkanabilir regl külotunu ürettim ve satışına başladım” diyen Reyhan şöyle devam ediyor.

“Önceleri babam ve onun gibi hastaların daha az acı çekmeleri için bir iç çamaşırı geliştirmek istedim ve çalışmalara başladım. Daha sonra milyarlarca kadının her ay o plastik hijyenik pedlere ihtiyaç duyduğunu düşündüm. Kadınların kullanabileceği organik kumaşlardan yapılmış, emici bir iç çamaşırı üretme fikrimi hayata geçirmek için harekete geçtim. Bugün 10 binin üzerinde üretim rakamına ve 4 bin kadın kullanıcıya ulaştık. TechXtile Start-Up Chalenge’dan sonra gittiğim ABD de bazı görüşmeler yaptık. Şimdi Amerika ve Kanada’ya ürün satıyoruz. Yatırımcı olarak hem yurt içinde hem yurt dışında ilgilenenler var. Bazı ünlü markalar bizden esinlenerek piyasaya girme hazırlığı yapıyorlar. Ancak bu beni korkutmuyor. Aksine rekabetin her zaman daha iyi olduğuna inanıyorum.”

TechXtile Start-Up Challenge’de iki ödül birden

TechXtile Start-Up Challenge’da; fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmetleri kapsayan, Hizmet Geliştirmiş Girişimci Kategorisi’nin (Scale- Up) galibi olan Reyhan Miray Reyhan, aynı zamanda Kadın Girişimci Özel Ödülü’nün de sahibi. Daha önce katılmadığı için üzüntü duyduğunu belirten Reyhan şöyle devam ediyor:

“Tüm tekstil piyasasının kalbinin attığı bir yarışma olduğunu düşünüyorum; bu kadar değerli isimlerin karşısında sunum yapma, markamı anlatma, kendimi tanıtma fırsatı beni çok heyecanlandırdı. Bu sebeple de finalde çok heyecanlıydım hatta Kadın girişimcileri teşvik etmek amacıyla bu yıl ikinci kez verilen Kadın Girişimci Özel Ödülü’nü aldığım an çok özeldi. TechXtile Start-Up Challenge çok farklı bir heyecan ve kazandığım ödüller çok farklı anlamlar taşıyor.”
Sürdürülebilirlik ve çevreci yaklaşımların daha fazla konuşulduğu şu günlerde ürünün çevreci boyutu da tüketim için ayrı bir avantaj sağlıyor. “Her bir Peddon ile 1600 hijyenik ped atığını azaltıyoruz” diyen Reyhan, önümüzdeki süreçte ürünün çevreci yönüyle de çok fazla ön plana çıkacağını söylüyor.

“Genç girişimciler cesaretlendirilmeli”

Reyhan Miray Reyhan, TechXtile Start-Up Challenge’da olduğu gibi girişimciliği destekleyen programlara ihtiyaç olduğunu vurguluyor. “Girişimcilik ülkemizde günden güne gelişiyor, özellikle genç nesilde çok güzel fikirler ve teknoparklarda çok kıymetli projeler var” diyen Reyhan, kendisi gibi gençlere, “İnanç asla kaybetmememiz gereken en büyük motivasyonumuz. Doğru yanlışı bırakıp ‘Gerçek’ olana odaklanmalı ve ‘Vazgeçişin bir Başlangıç’ olduğunu asla unutmamalılar. En büyük tecrübem de bu son söylediğime dayanıyor” şeklinde tavsiyede bulunuyor.

UTİB, 2022 yılında da genç girişimcilere desteğini sürdürecek

Bugüne kadar gerek üretimde gerekse ihracatta çok önemli başarı hikayelerine imza atan tekstil ve hazır giyim sektörünün inovasyon ve teknoloji rehberliğinde büyük dönüşüm yaşadığına dikkat çeken Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “İnovasyonu odak noktasına alan bu dönüşümü, ne kadar çabuk ve sağlıklı gerçekleştirirsek başarımız ve kazanımlarımızın o kadar fazla olacağına inanıyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının katkısıyla tekstil sektöründe bir üretim üssü olmayı amaçlıyoruz. Bu sacayağının çok önemli bir parçası da girişimcilerdir. Onlar hemen her sektöre olduğu gibi bizim sektörümüze de hayat veriyor, yeni bir yön çiziyor. Biz tekstil sektörü olarak beslendiğimiz girişimcilik ekosistemini çok daha büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.

UTİB olarak, bundan 13 yıl önce Ar-Ge Proje Pazarı ile bu doğrultuda bir yolculuğa çıktıklarını kaydeden Engin, 2019 yılında ise bu etkinliği TechXtile Start-Up Challenge adında bir yapıya dönüştürdük. Son iki yılda, üstelik pandemiye rağmen oldukça ses getiren işlere imza attık. Bu yıl Mart ayında gerçekleştirdiğimiz çalıştayda, girişimcilikle ilgili tüm faaliyetlerimizi, TECHXTILE PLATFORM adıyla tek bir çatı altında toplama kararı aldık. Böylece sürekli yaşayan ve gelişen bir girişimcilik platformunu, sektörümüze kazandırmayı arzu ettik. T.C. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteklediği programımızı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-ge Merkezi (BUTEKOM) iş birliği ile gerçekleştiriyoruz. TechXtile Start-Up Challenge’ın bu kadar kısa sürede böylesine büyük bir başarıya ulaşmasında; attığımız doğru adımlar, sahip olduğumuz bilgi birikimi ve harcadığımız büyük emeğin yanı sıra paydaşlarımızın kıymetli desteklerinin payı büyük. Bu yapının, sektörümüzün vizyonunu değiştirecek ve gelişimine katkı sağlayacak nice projelerin üretilmesine ev sahipliği yapacağına inanıyoruz” diyor.

Bugün tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam ihracatı 30 milyar doları aşıyorsa, her iki sektörümüz yaklaşık 20 milyar dolar ihracat fazlası veriyorsa; Ar-ge, inovasyon ve tasarıma inanan, bu alanlara yatırım yaparak, yüksek katma değere ulaşmamızı sağlayan sanayicilerin sayesinde olduğunu kaydeden Engin, 2022 yılı için tüm girişimci adaylarını fikirleri ve projeleriyle birlikte programa katılmaya davet ediyor.

Güncel İçerikler