TechXtile Start-Up Challenge birincisi Phoenix Enerji’den Yusuf Furkan Ergür bugününü anlattı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) birlikte yürüttüğü tekstil sektörüne yönelik inovatif girişimleri destekleyen girişimcilik programı TechXtile Start-Up Challenge, yeni girişimleri sektöre kazandırmaya devam ediyor.

2022 yılında tekstil sektörüne sunduğu ucuz yeşil enerji projesiyle birinci olan Yusuf Furkan Ergür, sektörden ilgi görmeye devam ediyor. Hizmet Geliştirmiş Girişimci Kategorisi’nin (Scale-Up) birincisi olan Ergür, girişiminin ödül ile sonuçlanmasından ötürü mutlu olduğunu söyledi.

“Phoenix Enerji” isimli projesi ile ipi göğüsleyen Yusuf Furkan Ergür, verdiği demeçte;

“Projemizde temel hedef, tekstil fabrikalarının boyahane fırınları ve kurutma fırınlarına yeşil enerjiyi doğal gazdan daha ucuza sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda ekibimizin patent haklarına sahip olduğu dünyanın en verimli elektrolizörü kullanılıyor. Söz konusu elektrolizör eşsiz verimi sayesinde kullandığı elektrik, şebekeden satın alınsa dahi doğal gazdan ucuz bir fiyata yeşil ısıl enerji kaynağı olarak hidrojeni sunuyor” dedi.

Baca gazında bulunan Karbon Monoksit gazına katalizörlerden geçirilmiş su püskürterek tepkimeye sokulduğunu, oluşan reaksiyon sonucu hidrojen elde edilerek, paladyum separatörü ile ayrıştırıldığını kaydeden Ergür, karbonmonoksitin düşük olduğu sistemlerde de metan bozulması ile enerji tasarrufu sağlanabildiğini söyledi.

Girişiminin ilk kez otomotiv sektörüne olan merakı sonucu ortaya çıktığını belirten Ergür süreçle ilgili verdiği demeçte;

“Otomotivlerde kullanılan yanma odasına su püskürtme teknolojisini incelerken CO+H2O=>CO2+H2 reaksiyonunun motorlarda yapıldığını fark ettik. Fakat bu reaksiyon ideal sıcaklığı olan 227 dereceden çok uzak şartlarda yapılmaktaydı. Bu reaksiyon yanma sırasında 700 derecelerde yapılıyordu. Hem Ford Escord RS hem BMW M4 GTS modelinde bu şekildeydi. Bizler ise bu reaksiyonun motorda yapılma gerekçesini hidrojeni ayrıştıran bir ünite olmayışıyla ilişkilendirdik. Bu reaksiyon egzozda ideal sıcaklığında yapılması için tek eksik hidrojeni diğer gazlardan ayrıştırıyor olmaktı. Bizler ise bu konuda çalışarak hidrojeni diğer tüm gazlardan ayıran membranı var ettik. Bu memran sayesinde hidrojen diğer tüm gazlardan saf bir şekilde süzülebilmekteydi.

 

Bu membranı otomotiv sektörü sayesinde bulduğumuz için ilk olarak orada kullanmayı düşündük. Brisa yolculuğun öncülerinde dünyada bir ilk olarak hidrojen hibrit aracı yaparak ödül aldık. Ardından bu ürünü mevcut arabalara uygulamak istediğimizde onlarca başarılı testten sonra çok büyük bir sorun karşımıza çıktı. Bizim sistemimizde sadece araç çalışırken hidrojen gazı mevcuttu. Fakat tüm güvenlik ve çarpışma testleri araç kapalı durumda iken yapılıyordu. Bu şu demekti eğer bu sistemi denemek istiyorsak tüm güvenlik testlerini yeniden yaratmamız gerekecekti. Böyle zor bir eyleme de haklı olarak hiçbir otomotiv firması girmedi. Bizler de bu hayal kırıklığı içerisindeyken bir gün Safranbolu seyahatimiz sırasında fabrika bacalarına dikkat ettik. Onlarda büyük birer araba egzozuydu aslında.

 

Tam olarak bu sebeple projemizin yönünü ağır sanayiye evirmeye karar verdik ve bir çimento fabrikasını projemizi uygulamaya ikna ederek patentli membranımız sayesinde çimento fabrikasının bacasında 650 metreküp hidrojen var etmeyi ve ayrıştırmayı başardık. Sonrasında ise bu ürünün anlatmanın zorlukları sebebiyle bu membranı 2. Bir üründe daha kullanmaya karar verdik. Bu şu an tüm dünyanın gündemi olan elektroliz cihazı. Elektroliz cihazlarında 2 duruma elektrik harcanır. Bunlardan ilki suyu hidrojen ve oksijene parçalamak ikincisi ise bu iki gazı ayırmak şeklindedir. Bizler bu iki gazı mevcut yöntemlerdeki gibi elektrikle değil bacada kullandığımız membran ile ayrıştırınca aynı hidrojen gazını yüzde 50 daha az enerji ile üreten bir elektroliz ürünü var etmiş olduk. Şimdi her iki ürünümüzle ticarileşme sürecimiz devam ediyor.”

Pınar Taşdelen Engin: “Genç girişimcileri desteklemeye devam edeceğiz”

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, sektörümüzün küresel rekabet ortamında öne çıkabilmesi için; Ar-Ge, tasarım, inovasyon, markalaşma, ekolojik ve çevre dostu üretim konularındaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmek gerektiğini belirterek,

“Sektörün üretecek ve geliştirecek genç adaylara ihtiyacı var. TechXtile Start-Up Challenge’ta geride kalan 4 yılda çok yetenekli girişimcilerle tanıştık. 4 yıl boyunca birçok girişimci ile bir araya gelerek büyük heyecana ve mutluluğa sahip olduk. Buluştuğumuz, konuştuğumuz, fikrini dinlediğimiz, heyecanını gözlemlediğimiz her bir girişimciyle birlikte, sektörümüzün aydınlık geleceğine dair umudumuz ve motivasyonumuz artıyor” diye konuştu.

Proje sizden, destek bizden

TechXtile Start Up Challlenge 2023 için 22 Haziran’dan itibaren başvuruları almaya başladıklarına değinen UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin,

“Bu sene de Level Up (Fikir Aşaması Girişimci) ve Scale Up (Ürün & Hizmet Geliştirmiş Girişimci) olmak üzere iki kategoride değerlendirme yapacağız ve ödülleri vereceğiz. Kadın girişimcilerimizi desteklemek için verdiğimiz Kadın Girişimci Özel Ödülümüz bu yıl da devam ediyor. Proje Sizden, Destek Bizden sloganıyla, tekstil dikeyinde fikri ve projesi olan Türkiye genelindeki tüm girişimcilerimizi bekliyoruz”

Güncel İçerikler