Beynin verilerini inceleyen İsrail merkezli Brain.Space, SpaceX uzay görevinde yer alacak

Beyin faaliyetleri üzerine çalışmalar yapan Brain.Space, önümüzdeki hafta SpaceX'in uzay görevinde yer alacak.

İsrail’de beyin faaliyetlerine ilişkin verileri inceleyen bir girişim olan Brain.Space, yeni donanımını önümüzdeki hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yapılacak bir SpaceX mekiği uçuşu sırasında astronotlar üzerinde test etmeye hazırlanıyor.

Şirket geçen Pazartesi yaptığı açıklamada, planlanan özel uzay uçuşu firması Axiom Space‘in uçuşunda görev yapan üç astronotun Brain.Space tarafından yapılan özel bir “elektroensefalogram” özellikli kaskı kullanacağını söyledi. Uçuş 3 Nisan’da dört astronotla başlayacak ve uzay istasyonuna yapılan ilk özel gezi olacak.

Brain.Space CEO’su Yair Levy Reuters‘e verdiği demeçte, “Aslında mikro yer çekimi ortamın vücuttaki fizyolojik göstergeleri etkilediğini biliyoruz. Dolayısıyla, muhtemelen bu uçuş beyni de etkileyecek ve biz de bunu izlemek istiyoruz” dedi. Kalp atış hızı, cilt direnci, kas kütlesi ve uzaydaki diğer veriler hakkında sürekli olarak veri toplandığını ancak henüz beyin faaliyetleriyle ilgili bir verinin toplanmadığını dile getirdi.

Astronotlar kafalarına bağlanan 460 hava fırçasına sahip kaskı takacaklar ve günde 20 dakika boyunca bir dizi görev gerçekleştirecekler. Bu süreçte beyin faaliyetleri uzay istasyonundaki bir bilgisayara yüklenecek. Görevler, şirketin anormal beyin dinamiklerini tespit etmede etkili olduğunu söylediği bir “görsel tuhaflık” özelliğini içerecek.

Bu görevleri kullanan benzer çalışmalar Dünya üzerinde yapıldı. Uzay görevinden sonra Brain.Space, Dünya ve uzay arasındaki beyin faaliyetlerindeki farklılıkları görmek için EEG verilerini karşılaştıracak. Uzun vadeli uzay araştırmaları ve dünya dışı yaşamla ilgili araştırmalar için bu tür deneylere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Brain.Space tohum yatırım turunda 8,5 milyon dolar yatırım almıştı.

Güncel İçerikler