Intel, Almanya’da 17 milyar euro değerinde yarı iletken tesisi kuruyor

Dünya üzerinde yaşanan çip krizine karşılık olarak Intel, Almanya'da 17 milyar euroluk bir çip tesisi kurma planı yapıyor. Bunun yanında Avrupa'nın birçok yerinde çeşitli yatırımlara devam ediyor.

Intel, önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’da 80 milyar euroya varan bir yatırımın parçası olarak Almanya’da bir yarı iletken (semiconducter) tesisi kuracağını duyurdu. Saxony-Anhalt’ın başkenti Magdeburg’daki kurulacak tesise yapılan yatırım ise 17 milyar euro.

Mega-site” olarak adlandırılan tesis iki fabrikadan oluşacak. Intel, Avrupa Komisyonu’ndan tam not aldığı sürece, önümüzdeki yılın ilk yarısında başlaması beklenen inşaatla beraber planlama hemen başlayacak. Üretim ise, 2027’de Intel’in “Silicon Junction” olarak adlandırdığı yerde başlayacak. Bu nedenle, tesis, küresel çip kıtlığını yakın bir zamanda telafi etmiş olmayacak.

Intel, ikili tesislerin en üst düzey “Angstrom-era transistor” teknolojisini kullanarak çipler üreteceğini söylüyor. Yapım süresi boyunca 7.000 kişilik inşaat işçisine, 3.000 kalıcı personele ve binlerce tedarikçiye iş olanağı sağlayacak.

Intel’in Avrupa’daki yatırımları yalnızca Almanya ile sınırlı kalmıyor. İrlanda’nın Leixlip kentindeki bir fabrikayı genişletmek için 12 milyar euro daha yatırım yapacak. Üretim alanını ikiye katlayacak ve oradaki dökümhane hizmetlerini genişletecek. Şirket ayrıca İtalya ile 4,5 milyar euroya varan bir maliyetle bir montaj ve paketleme tesisi inşa etmek için görüşmelerde bulunuyor.

Intel, Avrupa araştırma ve geliştirme merkezini Fransa, Plateau de Saclay yakınlarında kurmayı planlıyor. Sonuç olarak, 450’sini 2024’ün sonunda açmasıyla beraber toplamda 1.000 kişilik istihdam yaratacağı öngörülüyor. Intel, ana döküm tasarım merkezini Fransa’da da kurmayı hedefliyor. Ayrıca, Polonya ve İspanya için ilave yatırımlar planlıyor.

Şirket, planın “küresel çip tedarik zincirini Intel’in Avrupa’daki üretim kapasitelerinde büyük bir genişleme ile dengelemeye odaklandığını” belirtiyor. Şubat ayında Avrupa Birliği, gelecekteki çip kıtlığını önlemek ve Asya’da üretilen parçalara olan bağımlılığı azaltmak için 49 milyar dolarlık bir tasarı açıkladı.

Intel CEO’su Pat Gelsinger yatırımlarla ilgili olarak, “Bu geniş girişim, Avrupa’nın Ar-Ge inovasyonunu artıracak ve dünyanın her yerindeki müşterilerimizin ve ortaklarımızın yararına bölgeye öncü üretimi getirecek” sözlerini kullandı.

Güncel İçerikler