İki Türk girişim Cognitiwe ve Octopus, globalleşme yolunda iş birliği yapıyor

Öngörüye dayalı görsel yapay zeka platformu Cognitiwe ile smart signage platformu Octopus, geliştirdikleri ürünleri ve edindikleri tecrübeleri global perakende pazarına sunmak üzere güçlerini birleştirdi.

Cognitiwe ve Octopus, yapay zeka tabanlı görüntü işleme teknolojileri, kullanıcı tabanlı reklamcılık ile yapay zeka temelli ölçümleme ve optimizasyon konularında işbirliği yapmak için bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.

Anlaşma doğrultusunda, müşteri taleplerini karşılamak üzere ihtiyaç duyulan yeni standartların ve çözümlerin geliştirilmesinde işbirliği yaparak globalde birlikte büyümeyi hedefleyen Cognitiwe ve Octopus, perakende sektöründeki markalara, her müşteriye özel içerik gösterebilen görsel yapay zeka destekli smart signage sunacak.

Cognitiwe

2021 yılında Attila Algan ve Mete Bayrak tarafından kurulan Cognitiwe, öngörüye dayalı görsel yapay zeka platformunu ürünleştirerek, dünyada süpermarketlerdeki taze sebze-meyvelerin anlık takibini sağladı. Aynı zamanda üretim bantlarındaki kalite kontrol süreçlerini, stok görüntüleme ile iş yeri güvenliği ve çalışan sağlığını da takip eden girişim, perakendede alanında Migros ve MAF Carrefour, üretim sektöründe ise Tofaş, Borusan Mannesmann ve MEXT (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Teknoloji Merkezi) gibi yerel ve uluslararası müşterilere hizmet veriyor.

TechOne VC liderliğinde StartersHub, Startup Wise Guys ve EGIAD Melekleri’nin dahil olduğu yatırım turunda 605 bin dolar yatırım alan Cognitiwe, Milano ve Tallinn ofisleri üzerinden Avrupa’ya açılarak küresel bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Octopus

Kasım 2020’de Emre Yıldız’ın öz sermayesi ile perakende alanında global markalar ile çalışan creative ajasının spin-off’u olarak kurulan Octopus ise perakendenin ihtiyacı olan smart signage kategorisinde bir SaaS model. Temel motivasyonu mağazalara kurulan ekranların daha verimli kullanılması olan Octopus, ekrana bakma sıklığıyla satın alma arasında etkileşim kurmayı sağladı.

3. ayında erken aşama yatırım turuna çıkarak 6,5 milyon TL değerlemeden yatırım alarak, ekibi büyüten ve merkezini Londra’ya taşıyan Octopus, 7 ülkede kullanılan ürünleri ile stok ile ekranlar, sosyal medya ile ekranlar ve müşteriyle marka arasındaki etkileşimi sağlıyor. Her smart TV ile uyumlu çalışabilen Octopus, ekranların üzerine konulan kameralar sayesinde yazılım ve yapay zekayı birleştirerek ekrana bakan kişiye özel, yaş aralığı, cinsiyet ve bakma süresi analizi yaparak, müşteriye özel bir teklif ve tasarım sunulmasını sağlıyor. Globalde 7,5 milyon dolara varan bir değerlemeyle yeni bir yatırım turunu daha kapatan Octopus, yakın zamanda ADS, NFT ve ödeme hizmetlerini kullanıma açmayı planlıyor.

Güncel İçerikler