İnternet sağlayıcısı Cogent Communication, Rusya’daki hizmetini sona erdirdi

Küresel web trafiğinin dörtte birini oluşturan Cogent Communication, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşılık olarak Rusya'daki hizmetlerini durdurdu.

Tüm küresel web trafiğinin yaklaşık yüzde 25’ini taşıyan bir internet omurgası (backbone) sağlayıcısı olan Cogent Communication, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak Rus işletmeleriyle bağlantıları kesmeye başladı. Şirket, Washington Post‘a verdiği demeçte, bunu Rusya’nın siber saldırılarını ve devam eden işgalle ilgili yalan haber yaymasını engellemek için yaptığını belirtti.

Cogent CEO’su Dave Schaeffer, “Amacımız kimseyi incitmek değil. Bu yaptırımımız, Rus devletinin interneti savaşta araç olarak kullanmasını engellemek içindir. Bu kararı vermek oldukça zorluydu” dedi. Şirket ayrıca ZDNet‘e yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği tarafından Russia Today ve Sputnik‘e uygulanan yaptırımlara da katıldığını belirtti. Açıklamada şirket tarafından “Cogent, Rusya’dan gelen veya Rusya’ya giden trafiği başka bir şekilde kısıtlamıyor veya engellemiyor. Cogent, Ukrayna’ya hizmet vermeye devam ediyor” sözleri kullanıldı.

Uygulanan bu yaptırım sonucu, Rusya’daki internet bağlantısının yavaşlaması ve kesintiye uğraması bekleniyor. Cogent’in Rus müşterilerinden bazıları arasında, ülkenin en büyük internet sağlayıcılarından biri olan devlete ait telekom operatörü Rostelecom ve kablosuz sağlayıcı şirketleri Megafon ve Veon bulunuyor. Cogent, bu şirketlerden bazılarıyla hizmet uzantısı sağlamak için görüştüklerini belirtti.

Bazı uzmanlar, bu yaptırımın Rus halkının Kremlin dışından gelen bilgilere erişmesini de engelleyeceğinden endişe ediyor. Rusya İnternet Koruma Derneği yöneticisi Mikhail Klimarev, “Rusya’da interneti kapatırsanız, bunun 140 milyon insanın en azından bazı doğru bilgilerden mahrum kalacağını belirtmek istiyorum” diye açıklamada bulundu. “İnternet var olduğu sürece insanlar gerçekten haberdar olabilir. Ancak internet olmadığı sürece Rusya halkı yalnızca propaganda dinleyecektir.”

Şu ana kadar birçok şirket Rusya’ya yaptırım uyguladı. Son olarak ise Rusya Twitter ve Facebook’a erişimi engelledi.

Güncel İçerikler