Waymo, otonom araçlarının verisini gizli tutmak için açtığı davayı kazandı

Verilerinin gizli kalması için California dava açan Waymo, California Motorlu Araçlar Departmanına açtığı davayı kazandı.

Bir otonom araç üreticisi olan Waymo, California Motorlu Araçlar Departmanına (DMV) açtığı davayı kazandı. California Motorlu Araçlar Departmanı Waymo’nun, otonom araç kaza verilerinin kamuyla paylaşılmasını istemişti. Ancak Waymo, bunun kendileri için haksız rekabet oluşturacağını iddia ederek DMV’ye dava açtı ve dava Waymo’nun lehine sonuçlandı.

Davanın ortaya çıkış sebebi, Waymo’nun bu önemli verileri rakip şirketlerden saklamak istemesi. Çünkü şirkete göre, bu veriler yıllar süren özverili çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Eğer şirket, bu verileri direkt olarak rakip firmaların ulaşabileceği şekilde halkla paylaşırsa, şirket için haksız rekabetin oluşacağı düşünüldü.

Öte yandan ise, bu gibi verilerin paylaşılması şeffaflık ve halkın güvenini kazanma gibi unsurlar açısından önemli olarak görülüyor. İşte bu noktada belirsizliğe düşen durum, bir davaya yol açtı.

Waymo’nun Grup Ürün Müdürü Ravindra Kansara dava için, “Waymo’nun rakipleri bu son derece değerli bilgilere erişebilirse, Waymo’nun yıllarca çalışarak geliştirdiği kendi otonom araç teknolojisini, ürünlerini ve hizmetlerini hiçbir çaba göstermeden direkt ve ücretsiz olarak elde edecek.” sözlerini kullandı.

Davanın Waymo lehine sonuçlanmasının ardından, şirket yaptığı açıklamada mahkemenin kararını överken, halka karşı şeffaf olmaya da söz verdi. Şirket sözcüsü Nicholas Smith, yaptığı açıklamada, “Mahkemenin Waymo’nun endişelerini gözeterek karar vermesi, şirket için çok önemli olan verilerin korunmasını sağladı. O sebeple bu karardan oldukça memnunuz.” dedi. “Otonom sürüş teknolojimiz ve operasyonlarımız hakkında güvenlik ve diğer verileri açıkça paylaşmaya devam edeceğiz. Ancak şunu da kabul etmek gerek ki, bu ayrıntılı teknik bilgilerin hepsini paylaşmak bazı sebeplerden ötürü uygun olmayacaktır.”

Güncel İçerikler