Teksas, Facebook’un yüz tanıma sistemi sebebiyle Meta’ya dava açtı

Teksas Başsavcısı Ken Paxton Facebook'un geçen yıllarda kullanımını durdurduğu yüz tanıma teknolojisi sebebiyle Meta'ya dava açtı.

Meta’nın geçmişte yüz tanıma teknolojisini kullanması şirketi bir kez daha yasal sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Teksas Başsavcısı Ken Paxton, milyonlarca Teksaslının biyometrik verilerini kullanıcılarının onayı olmadan topladığı gerekçesiyle şirkete dava açtı. Davanın merkezinde, Facebook’un artık yüz tanıma teknolojisini kullanımını rafa kaldırması bulunuyor. Platform daha öncelerde bu teknolojiyi, fotoğrafları taramak ve fotoğrafta yer alan kullanıcıları otomatik olarak etiketlemek için “etiket önerileri” özelliğinin bir parçası olarak kullanıyordu.

Geçtiğimiz Kasım ayında Meta, diğer nedenlerin yanı sıra teknolojinin gelecekte nasıl düzenleneceğine dair belirsizliğini gerekçe göstererek bu teknolojinin kullanımını durdurdu. Bir yıl önce şirket, kullanıcıların biyometrik verilerini toplamadan önce şirketlerin açık onay almasını gerektiren bir Illinois gizlilik yasasını ihlal ettiğini iddia eden bir davayı çözmek için 650 milyon dolar ödedi.

Başsavcı Paxton, “Facebook artık kullanıcıların güvenliği ve esenliği pahasına kâr elde etme niyetiyle insanlar ve çocuklardan yararlanamayacak” dedi. “Bu, Big Tech’in aldatıcı iş uygulamalarının bir başka örneği ve artık durması gerekiyor. Teksaslıların mahremiyeti ve güvenliği için savaşmaya devam edeceğim.”

Bu sözlere karşılık Meta’nın bir sözcüsü Engagdet’a verdiği demeçte, “Bu iddialar temelsizdir ve kendimizi şiddetle savunacağız” dedi.

Meta, Teksas ile mahkeme savaşında olan tek büyük teknoloji şirketi değil. 2020’de Paxton’ın ofisi, şirketin reklam işine odaklanan Google’a karşı bir çok eyaleti de içinde bulunduran bir dava açtı. Geçen ay Google, bir yargıçtan bu davayı reddetmesini istedi. Google’ın ekonomi politikası direktörü Adam Cohen Paxton’ın iddialarının gerçekçi olmadığını ve davanın görülmesi için yasal standartların sağlanmadığını düşündüğünü belirtti.

Güncel İçerikler