Kalyon Venture Capital, ilk yatırımını enerji sektöründe faaliyet gösteren yerli girişim Blink Energy’e yaptı

Geçtiğimiz hafta içerisinde yayınladığımız özel röportaj ile ilk kez kendisini duyuran Kalyon Venture Capital, ilk yatırımını bugün bizimle paylaştığı bilgilere göre Blink Energy'e yaptı.

Ağustos 2021 itibari ile faaliyetlerine başlayan Kalyon Venture Capital, ilk yatırımını enerji dikeyinde faaliyet gösteren girişim Blink Energy‘ye yaptı. Yatırıma dair herhangi bir finansal paylaşılmadı.

Enerji nakil hatlarında oluşan buz yükü nedeniyle ortaya çıkan hasar, kesinti ve devrilme ihtimallerinin önüne geçen ve Plectron adını verdikleri ürünü geliştiren Blink Energy, geleneksel ve maliyetli yöntemlerin yerini alarak, elektrik dağıtım şirketlerine operasyonel karlılık ve süreklilik sağlamaktadır. Mevcut yöntemlerden farklı olarak Plectron, buzlanma koşulları oluştuğu andan itibaren önleyici aksiyon almaktadır.

Enerji nakil hatları üzerine yerleştirilen Plectron, çeşitli aralıklarla enerji nakil hattını titreştirerek buz yükü oluşumuna engel olmaktadır. Üzerindeki haberleşme ünitesi sayesinde sıcaklık, nem, hat direnci, anlık akım, sarkma açısı, hatlarda yaşanan kopma ya da hata oluşumlarına dair verileri anlık bir şekilde elektrik dağıtım firmaları ile paylaşarak, dağıtım şirketleri için “akıllı şebeke” hizmeti de sunmaktadır.

2019 yılında kurulan firma, Plectron’u bugüne kadar Türkiye’de 5 farklı enerji nakil hattı üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda geliştirmiştir. 2019’da Paris Utility Week’te ve 2020’de Davos Energy Week’te birincilik ödülü almış ve Innoenergy tarafından 2020 yılının start-up’ı seçilmiştir. 2021 itibariyle global elektrik dağıtım firmaları ile PoC çalışmalarına başlatmıştır.

Kalyon Venture Capital Yatırım Komitesi Başkanı Murathan Kalyoncu, yatırımla ilgili konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Kalyon VC olarak Türkiye girişimcilik ekosistemine inanarak kurulduk. Bugün inancımızın ilk sonucu olarak Blink Energy firmasına yatırım yapmış bulunuyoruz. Blink Energy, geliştirmiş olduğu teknoloji ile enerji sektöründe hızlı büyüme fırsatı bulunan bir çözüm sunuyor. Bu çözüm ile elektrik dağıtım firmalarına sağlanacak faydaların yanı sıra, can güvenliği riski taşıyan işlemlerin yerini alarak hat işçilerine ve kesintisiz elektrik hizmeti verilmesini destekleyerek son kullanıcıya dokunmaktadır. Kalyon VC olarak Blink Energy’ye yatırımın yanı sıra, büyümesi ve gelişmesi için de destek vereceğiz.”

Blink Energy kurucusu Mustafa Kemal İşen, aldıkları yatırım ile tamamen pazar çalışmalarına odaklanarak, özellikle soğuk iklim şartlarının olduğu coğrafyalarda demo çalışmaları ve ürün satışları ile global açılım yapma hedefi taşırken, üretim ve ürün teknolojisini de geliştirmek istediklerini ifade etti. İşen, birçok yatırımcı ile görüştüklerini; Kalyon Holding’in enerji sektöründeki bilgi birikimine ve Blink Energy’nin gelişimine sinerjik katkılar sağlayacağına olan inançları sebebiyle Kalyon Venture Capital’dan yatırım aldıklarını belirtti.

Güncel İçerikler