Bizzat yerinden takip ettiğimiz ARYA Retreat 2021 sahnesine çıkan 5 girişim ve etkinliğin özeti

Kadın aklının ve birliktelik zekasının gücüne inanan ARYA Kadın Yatırım Platformu; girişimcileri, melek yatırımcıları ve profesyonelleri 6. kez 8-10 Ekim’de Bodrum’da buluşturdu.

Kadın liderliğinde dünyayı değiştirme vizyonuyla kurulmuş sosyal girişim, ARYA Kadın Yatırım Platformu, bu yıl altıncısını gerçekleştirdiği ARYA Retreat’te, hem Türkiye hem globalde iş yaşamındaki kadınları güçlendirecek iki yeni iç girişimini tanıttı. ARYA Challenge Club Üyeleri, Yatırım Komitesi Üyeleri ile birlikte, tecrübeli melek yatırımcıları ve iş insanlarını buluşturan ARYA Retreat, beş yıldır Bodrum’da düzenleniyor. Türkiye İş Bankası ve Fark Holding ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte; ARYA Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı yarı finalistlerinden beş girişim, Advoard Robotics, Plastic Move, Pusulu.AI, Sizlikİş ve UpSchool sunumlarını yaptı.

Finalist beş girişimcinin tamamı yatırımcılarla buluşma ve yatırım alma şansı yakaladı.

Arya Retreat 2021; Arya Kurucusu Ahu Serter ve Kurucu Ortağı Münteha Adalı’nın Arya’nın etki raporunu paylaşmasıyla başladı.

Kadınların her alanda gelişmesini destekliyoruz.

Raporda dikkat çeken ve yeni nesil bir konuşmacı ajansı olarak faaliyet gösterecek olan Arya Voices; kadınlara gerçek benliklerini ortaya koyma ve seslerini duyurma gücü veren Arya Sesleri Sertifika Programı’nı başlatıyor. Kadın seslerinin değer gördüğü, cesaretlendirildiği ve kutlandığı organizasyonları da deneyimli konuşmacılar ile buluşturuyor.

Aynı zamanda Arya Kadın Yatırım Platformu’nun Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Akredite Melek Yatırım Ağı Statüsü almaya hak kazandığı açıklandı. Bu statü, bakanlık nezdinde melek yatırımcı olmayı ve yapılan yatırımlarda vergi indiriminden faydalanmayı mümkün kılıyor.

Raporun sunulmasının ardından Ahu Serter Re-Generation / Yenilenme formülünü 5C ile açıkladı.

  • “Challenge / Zorlu Hedef: Kendinize sizi zorlayacak bir hedef belirleyin ve Arya Retreat 2022’de buluşana kadar bu hedef üzerinde çalışın.”
  • “Collaboration / İş Birliği: Arya Retreat 2022’de tekrar buluşana kadar bir kişiyle tanışın, onunla birlikte kendinizi, işinizi ve birbirinizi geliştirmek için iş birliği yapın.”
  • “Communication / İletişim: İnsanlarla iletişime geçerken satır aralarını daha iyi görmenin ve onlarla tanışmadan önce kendileri hakkında bilgi sahibi olmanın öneminden bahsetti.”
  • “Connect / Bağlantı: Kendinize zorlayıcı bir hedef belirleyip, iş birliği yapmak üzere iletişiminizi kuvvetlendirdiğinizde o kişi ve çevrenizle doğrudan bağlantı kuruyorsunuz.”
  • “Convergence / Birleşme: Yaptığınız işlerin bugüne kadar birikmiş etkisinin exponential bir şekilde artmasını hedefleyin.”

Münteha Adalı ise “Yenilenme için koyduğumuz hedeflere ulaşmak adına ihtiyacımız olan gücün içimizde olduğunu ve yapmamız gerekenin bu gücü keşfetmekten geçtiğini” belirtti.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: “Eğer İş Bankası’nın hikayesinde bir şey ilham olacaksa, içerdeki kaynaklarla yapmak kadar dışarıdaki girişimcilere destek olup, girişimcilerin ürünlerini kazandıracak mekanizmayı kurmanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnovasyon merkezlerimiz, girişimcilere destek verdiğimiz programlar ve platformların yanı sıra girişimcilere yönelik yatırım fonumuz ile halkanın tamamlandığına, bu alanda arzu ettiklerimizi yapabilecek araçlara sahip olduğumuza inanıyorum. Şu anda hem kendi içimizde üretiyor hem de bir girişimin ürününü alıp bankacılık hizmetleriyle entegre edebiliyoruz. Bu, müşteri deneyimini artırmamıza katkıda bulunuyor. Girişimleri, ürünlerini kullanma ve dijital kanallarımızı tercih eden müşterilerimizle buluşturarak, onlara pazarlama kabiliyeti kazandırma bakımından iki açıdan destek sağlamış oluyoruz.” dedi.

Teknolojinin istihdamı artırıcı yönde kullanılmasına önem verdiklerini de vurgulayan Aran; “Teknolojiyi insanın yerine değil insanın yanına konumlandırıyoruz” dedi.

Yatırımcılığa teşvik etmek için Fintech alanında dünyanın en başarılı 100 kadını arasına giren DIFC Fintech Hive Genel Müdür Yardımcısı Raja Al Mazrouei, Fintech ekosisteminin potansiteli ve yatırımcı adaylarının bu sektöre daha fazla ilgi göstermeleri gerekliliğine yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.

Cambridge Consulting Services Başkanı, MENA Bölgesi Strateji ve Organizasyon Uygulama Lideri Dr. Marwan I Samadi Türkiye girişimcilik ekosistemindeki cinsiyet dağılımına yönelik bilgiler aktarıp, bunun yatırımcıya etkisini anlatırken; Türkiye’deki kadınların işgücü katılımlarının %35 oranında olduğunu, yönetim pozisyonlarında kadınların %22 oranında yer aldığını ve kadınların erkeklerle aynı iş gücünde %15 oranla daha az gelir elde ettiğini belirtti. Peter Drucker’ın “Geleceği öngörmenin en iyi yolu onu yaratmaktır” sözünden ilhamla, kadınların kendi geleceklerini yaratmak konusundaki başarılarından söz etti.

İlham veren son konuşmacımız Nihat Odabaşı ise “Artistik Yenilenme” hikayesini paylaştı.

Tecrübeli yatırımcılar; yatırım tecrübelerinden, bir yatırımcı gibi düşünmekten ve bir girişimi değerlendirirken nelere dikkat ettiklerinden, yatırımcı olmanın hayatlarını nasıl dönüştürdüğünden bahsederek yeni yatırımcılara ilham verdiler.

5 girişimci yatırımcı karşına çıktı

2021 yılında 34 melek yatırımcının 7 girişime, toplamda 1 milyon dolar yatırım yapmasını sağlayan Arya Kadın Yatırım Platformu’nun girişimleri yatırımcı karşısına çıkmaya hazırlayan programı Arya Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı’nda finale kalan girişimciler; şirketlerine yatırım alabilmek için sunum yaptılar.

Teknolojide rol model kadınlar yetiştirerek iş hayatında fırsat eşitliği yakalanmasına olanak sağlayan UpSchool, iç mekanlar için otonom robot çözümleri sunan Advoard Robotics, nişasta bazlı tarımsal ve gıda atıklarından elde ederek ürettiği biyopolimer ile ambalaj, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen Plastic Move, işletmeler için maliyetleri düşürmek ve karı optimize etmek için yapay zeka çözümleri geliştiren Pusulu.AI ve şirketler ve kobilerin projelerini seçilmiş freelancer’lar ile buluşturarak projelerde verim artışını hedefleyen bir hizmet-çözüm entegratörü Sizlikİş yatırımcı karşısına çıktı.

Bu girişimlerden ilk üç sırasıyla UpSchool, Pusula.AI ve Advoard Robotics oldu.

Güncel İçerikler