Doping Hafıza’nın kurduğu Doping Teknoloji Tırı, Türkiye’deki köy okullarını ziyaret etmek için yola çıkıyor

Türkiye’nin yeni nesil online eğitim platformu olarak öne çıkan Doping Hafıza; Türkiye’de önemli bir ilke imza atarak 10 Ekim’de Türkiye genelinde yola çıkacak Teknoloji Tırı ile Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara bilim ve teknoloji aşılayacak.

Yeni nesil öğrenme platformu Doping Hafıza, inovatif bir öğrenme kültürü inşa ediyor. Eğitim sektöründe 10 yılı geride bırakan, akademik ve teknolojik anlamda inovatif Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veren girişim, Türkiye’de ilk kez kullanılan yapay zekâ destekli akıllı test paneli, akıl haritaları, infografikler, rehberlik videoları, velilere özel hazırlanan Gelişim Bilgilendirme Sistemi, soruları videolu çözen Çözücü uygulaması, Şimdi Anladım, Reflekslerle Matematik, Serüvenlerle Fen Bilimleri ve Tarih Yolculuğu gibi oyun formatında geliştirilen inovatif eğitim ve konsept derslerle hem yüzbinlerce öğrencinin hem yanında oldu hem de bu öğrencilerin hayallerine kavuşmalarına aracılık etti.

Doping Teknoloji Tırı

Teknoloji Tırı; Adıyaman Gerger’den başlayarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerindeki köy okullarını ziyaret edecek. Adıyaman’ın ardından Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinde çocuklarla buluşacak. Proje kapsamında 2021 sonuna kadar 15 binin üzerinde çocuğa ulaşmak, 2022 sonunda ise 60 binin üzerinde çocuğun hayatına dokunmuş olmak hedefleniyor.

Doping Teknoloji Tırı’nın içinde VR gözlükten drone’a, İHA konsolundan 3D yazıcıya kadar pek çok teknolojik alet; ayrıca Tesla bobini, Van de Graaff jeneratörü, plazma küresi ve Stirling motoru gibi deney setleri bulunuyor.

Doping Hafıza CEO’su Semih Hakyemez; “Bu misyondan yola çıkarak Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklarımıza ulaşabilmek ve yarının gençlerine bilimsel ve teknolojik ufuklar açmak amacıyla Doping Teknoloji Tırı projemizi hayata geçirdik. Değerli önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur’ sözünden aldığımız ilham ile ülkemizdeki her çocuğun ve her bireyin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğu gerçeği ile yol alıyoruz.Çocuklarımızın kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve hayal etmeyi hiçbir zaman bırakmamaları amacıyla yola çıkanDoping Teknoloji Tırı; memleketin her çocuğuna ulaşmayı hedefliyor. Bu yolculuk bir hayalle başladı…

Çocukların dünyalarına dokunmayı, ufuklarını genişletmeyi, haberdar bile olmadıkları, belki o gün, o tırda olmasalar hiç göremeyecekleri bilim ve teknoloji gelişimini onlara sunmayı hayal ettik. Şimdi ise bu hayali gerçeğe dönüştürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki bir çocuk, her şeyi değiştirebilir. Teknoloji Tırı’nda bu deneyimi yaşayan çocukların; yarının en değerli bilim insanları, araştırmacıları, mühendisleri ya da doktorları arasında yer alacağına inancımız tam.” dedi.

2020 sonuna kadar Türkiye genelinde 60 binin üzerinde çocuğun hayatına dokunulacak

Erken yaşta tecrübe edilen teknolojik ve bilimsel deneyimlerin, çocuklar üzerinde domino etkisi yaratacağının bilincinde olduklarının altını çizen Hakyemez, “Bu çerçevede çocukların hayal güçlerini beslemek ve onların teknolojik, bilimsel ve sanatsal ufuklarına katkı sağlayabilmek iç güdüsüyle Doping Teknoloji Tırı projesine Mart 2021’de start verdik. Bu süreçte Ömer Karakuş Tasarım ve Uygulama Ofisi ile omuz omuza çalıştık. Doping Teknoloji Tırı, Türkiye’nin dört bir yanına ulaşma hedefiyle, 10 Ekim’de yola çıkıyor. İlkokul sekizinci sınıfa kadar olan tüm öğrencilere ulaşmayı arzu ediyoruz. Adıyaman Gerger’den başlayarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerindeki köy okullarımızı ziyaret edeceğiz. Güzergâhımızı ise teknoloji ve bilime ulaşması en güç olan köy ve ilçelerimiz oluşturuyor. Adıyaman’dan sonra Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş istikametinde ilerleyerek çocuklarımızı tırımızla buluşturacağız. Uzun soluklu bu yolculuk kapsamında, 2021 sonuna kadar 15 binin üzerinde çocuğa ulaşmayı, 2022 sonunda ise 60 binin üzerinde çocuğun hayatına dokunmuş olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Türkiye’de imza attığımız Doping Teknoloji Tırı’nındünyada eşi benzeri yok”

Doping Teknoloji Tırı’nın tasarımcısı Ömer Karakuş, “Tüm bu süreçlerin ardından Doping Teknoloji Tırı projesine Mart 2021’de start verdik. Projenin tasarımına ise Nisan 2021’de başladık. Tasarım sürecinin ilk aşamasını; tırın dorsesinin kasa tipi ve açılış mekanizmasının belirlenmesi oluşturdu. Ardından içerik yönetimine odaklandık. Farklı bir perspektiften baktığınızda, aslında bir senaryo üzerinde çalıştık diyebiliriz. Çin’den Güney Kore’ye İngiltere’den Amerika’ya kadar dünyanın farklı noktalarında hizmet veren pek çok bilim ve teknoloji odaklı müzeyi inceledik. Bazı müzelerde çocukların yer aldığı deneysel çalışmalara imza atılsa da, bu sürecin belli bir seviyede kaldığı gözlemleniyor. Çocukların daha çok gezecekleri, okuyarak gözlemleyebilecekleri bir yaşam alanı yaratılıyor. Bu perspektiften bakıldığında Türkiye’de imza attığımız Doping Teknoloji Tırı’nın dünyada eşi benzeri yok. Müze mantığına yepyeni bir bakış açısı getiren Teknoloji Tırı’nda çocuklarımız; robotik yazılım süreçlerinden 3D yazıcı için nasıl modelleme yapılacağına dair her inovatif süreci deneyimleyebilecek. Teknoloji Tırı’nın hayata geçmesinde tasarım ve proje ekibi olarak 20 kişi aktif görev aldı. Bu aşamada Doping Hafıza bünyesinde ise 20 kişi çalıştı. Tırın dorsesinin yapımından, içerik ve deneylerin hazırlanmasına kadar 250 kişinin emek verdiği bir projeye imza attık” dedi.

Güncel İçerikler