Noor’un Hadi Uygulaması, AWS ile oturum başına bir milyona kadar eş zamanlı oyuncuyu destekleyebiliyor

2020’de Hadi’yi AWS’ye taşıyarak altyapısını buluta transfer eden Noor, gelecekte Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Amerika’ya ulaşmanın yanı sıra daha fazla canlı oyun yayınlayarak, sıra tabanlı etkileşimli yarışma programları ile yeni bir oyun pazarı yaratmayı planlıyor.

Türkiye’nin ilk canlı bilgi yarışması mobil uygulaması olan Hadi’nin yapımcısı Noor, Amazon Web Services’ın (AWS) bulut tabanlı hizmetlerini kullanarak maliyetlerini optimize etmesinin yanı sıra uygulamasını 400.000’e kadar eşzamanlı oyun isteğini ve oturum başına bir milyona kadar eş zamanlı oyuncuyu kaldırabilecek şekilde ölçeklendiriyor.

Noor, 2020’de Hadi’yi AWS’ye taşıyıp altyapısını buluta transfer ederek talebe göre ölçeklendirme özelliğinden daha iyi yararlanabilmek ve uygulamayı yenilemek için AWS hizmetlerini kullandı.

Hadi, Amazon Elastic Block Store’u (Amazon EBS) kullanarak, gerçek zamanlı bir sanal yarışma programının olumlu bir müşteri deneyimi sunabilmesinin önemli kriterlerinden biri olan minimum gecikme süresi ile yüz binlerce oyuncuya hizmet sağlayabiliyor. Amazon EBS, her ölçekte aktarım hızı ve işlem açısından yoğun iş yükleri için, bulutta güvenli ve yeniden boyutlandırılabilir bir işlem kapasitesi sağlayan Amazon EC2 ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış, kullanımı kolay, yüksek performanslı bir blok depolama hizmeti. Noor şu anda 40 çeşit Amazon EC2 bulut sunucusu kullanıyor ve bunların hepsi minimum uyuşmazlıkla otomatik olarak ölçeklenebiliyor.

Dört haftada etkileşimli oyun altyapısı geliştirildi

Noor CEO’su Emre Ulusoy ve Teknolojiden Sorumlu Başkanı (CTO) Gökhan Örün, Hadi’yi 2018’de Akademi Ödüllü yapımcı Nick Reed’in akıl hocalığı ve yaratıcı yönlendirmesiyle geliştirdi. Ağustos 2020’de Noor, ilk etkileşimli yarışma programı olan Superwheel’ı tanıttı ve kısa sürede yeni bir başarı elde etti. Noor, Superwheel’ın ilk dört denemesinde, dört ay içinde Hadi’de 10 milyon kez oynandığını gördü. Üstelik bu rakama, uygulamanın halihazırda günde 16 kez sunduğu canlı bilgi yarışmaları dahil değildi. Uygulama 8 ayda sekiz milyon aboneye ulaştı ve Ceyda Düvenci, Özge Ulusoy, Alex de Souza gibi ünlü isimleri canlı konuk sunucu olarak ağırlamaya başladı. Böylece viral hale gelen içerikler trafik hacimlerini de oldukça artırdı. Aynı anda gelen 400.000 oyun isteği nedeniyle Noor, mevcut altyapısının sunabileceğinden daha fazla ölçeklenebilirliğe ve daha kolay yönetilebilir bir sisteme ihtiyaç duymaya başladı.

Noor’un iki geliştiricisi dört hafta içinde, Hadi’nin daha önceki konumunda sanal makinelerde bulunan mimarisini AWS’ye transfer ederek buluta taşıdı ve sıra tabanlı etkileşimli bir oyun altyapısı geliştirmeyi başardı. Bunu, kullanıcıların sunucu tedarik etmesine veya yönetmesine gerek kalmadan kod çalıştırmasına olanak tanıyan sunucusuz bir bilgi işlem hizmeti olan AWS Lambda ve uygulamadan uygulamaya ve uygulamadan kişiye iletişim için tam olarak yönetilen bir mesajlaşma hizmeti olan Amazon Simple Queue Service (Amazon SQS) kullanarak yaptılar. Noor, mimarisini geliştirme ve sürdürme konusunda ölçeklenebilirlik ve basitlik kazanmanın yanı sıra, önceki altyapı ve ödeme anlaşmasının aksine, kullanmadığı kaynaklar için ödeme yapmadığından AWS ile maliyetlerini yüzde 50 oranında azalttı.

Noor Teknolojiden Sorumlu Başkanı (CTO) Gökhan Örün konuyla ilgili olarak, “Normalde bu süreç iki geliştiriciyle en az üç ay sürerdi. AWS’yi kullanarak milyonlarca kişiye hizmet verecek ve istikrarlı olacak bir altyapı oluşturmak için zaman kaybetmiyoruz. Böylece oyun oynama deneyimini geliştirmek ve iyileştirmek için daha fazla zamanımız oluyor,” dedi.

Rekabetçi bir sektörde önce kalabiliyor

Bir startup olarak Noor’un rakiplerinin önünde kalabilmesi için yeni özellikleri hızlı bir şekilde uygulayabilmesi gerekiyor. AWS’yi kullanmak, şirketin bunu başarabilmek için yönetim kolaylığı, maliyet optimizasyonu ve ölçeklenebilirlik kazanmasına yardımcı oldu. Ayrıca Noor’un altyapısını yönetmek için AWS’yi kullanması, ekiplerinin inovasyon yapabilmesine olanak tanıyor. Başka teknoloji şirketleri ve Türkiye’deki en iyi üniversitelerden bazıları, Noor’un AWS hizmetlerini kullanarak başardıkları hakkında hayranlıklarını belirtiyorlar.

Noor CEO’su Emre Ulusoy, “AWS’de işleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz, böylece oldukça rekabetçi bir sektörde önde kalmayı başarıyoruz. Geleceğe hazır bir şirket olmak için hızlı olmanız ve hayal ettiğiniz şeyi yaratabilmeniz gerekiyor. AWS bize yenilikçi ve geleceğe yönelik ürünler yaratma hızı ve yeteneği vererek küresel olarak hizmet vermemizi sağlıyor,” dedi.

Noor gelecekte Hadi’yi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya genişletmek için çalışıyor ve sonunda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca, daha fazla canlı oyun yayınlayarak, sıra tabanlı etkileşimli yarışma programları ile yeni bir oyun pazarı yaratmayı planlıyor.

Güncel İçerikler