Amazon, Bedrock ile yapay zeka yarışına giriş yapıyor

Dünyanın en büyük teknoloji ve tedarik zinciri şirketlerinden Amazon, yapay zeka yarışına Bedrock ile katılıyor. Yapay zekanın temelinde sadece kendi değil aynı zamanda  modelleri AWS'de barındırması için üçüncü taraf girişimlerle birlikte çalışıyor. 

Dünyanın en büyük teknoloji ve tedarik zinciri şirketlerinden Amazon, yapay zeka yarışına Bedrock ile katılıyor. Yapay zekanın temelinde sadece kendi değil aynı zamanda  modelleri AWS‘de barındırması için üçüncü taraf girişimlerle birlikte çalışıyor.

AWS, AI21 LabsAnthropic ve Stability AI dahil olmak üzere startup’lardan önceden eğitilmiş modeller aracılığıyla üretken yapay zeka destekli uygulamalar oluşturmanın bir yolunu sunan Amazon Bedrock’ı tanıttı. “Sınırlı ön izleme” olarak sunulan Bedrock ayrıca, AWS tarafından kurum içinde eğitilmiş bir model ailesi olan Titan FM’lere erişim sunuyor.

AWS’de Üretken Yapay Zekadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Vasi Philomin:

“Makine öğrenimini gerçek dünyaya uygulamak, gerçek iş sorunlarını geniş ölçekte çözmek en iyi yaptığımız şey oldu. Orada bulunan her uygulamanın üretken yapay zeka ile yeniden tasarlanabileceğini düşünüyoruz.”

Bedrock’ın ilk çıkışı, üretken yapay zeka uygulamaları oluşturmak için gereken teknolojiye artan yatırımlara ek olarak, AWS’nin son birkaç ay içinde üretken yapay zeka girişimleriyle yakın zamanda imzaladığı ortaklıklar bu alana verilen önemi ortaya çıkardı.

Amazon CEO’su Andy Jassy:

“Çoğu şirket bu büyük dil modellerini kullanmak istiyor. Ancak gerçekten iyi olanların eğitimi milyarlarca dolar ve uzun yıllar alıyor ve çoğu şirket bunu yaşamak istemiyor. Yani yapmak istedikleri şey, zaten büyük ve harika olan temel bir model üzerinde çalışmayı ve ardından onu kendi amaçlarına göre özelleştirme yeteneğine sahip olmayı istiyor. Bedrock da tam olarak bunu sağlıyor.”

Bedrock’ta barındırılan üçüncü taraf modelleri, çok dilli olan ve İspanyolca, Fransızca, Almanca, Portekizce, İtalyanca ve Felemenkçe metin oluşturabilen AI21 Labs’ın Jurassic-2 ailesini içeriyor. Anthropic’in Bedrock’taki modeli Claude, bir dizi konuşma ve metin işleme görevini gerçekleştirebiliyor. Stability AI’nin Stable Diffusion da dahil olmak üzere Bedrock tarafından barındırılan metinden görüntüye metin paketi, görüntüler, sanat eserleri, logolar ve grafik tasarımlar üretebiliyor.

Amazon, Bedrock için planlarını uzun vadeli yapıyor. Bedrock, Grand View Research‘ün tahminlerine göre 2030’a kadar 110 milyar dolara yakın bir değere sahip olabilecek üretici yapay zeka pazarı için Amazon’un şimdiye kadarki en güçlü kozu olacak.

Güncel İçerikler