2020 yılında Ataberk Arman Kayhan ve Mert Menekşe’nin tarafından kurulan yerli girişim Co-one, yapay zeka çözümleri sunan firmaların ürünlerini geliştirmeleri için gereken verilerin doğru ve en hızlı şekilde etiketlemek için yapay zeka tabanlı veri açıklama hizmeti sunuyor.
Hızla gelişen yapay zeka sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak genç girişim Co-one; TRAngels liderliğinde ve bağımsız 6 melek yatırımcı; Metin Berke Başpınar, Emre Kozlu, Batuhan Gültakan, Engin Gürsöz, Aydın Mizrahi ve Yiğit Barış Şemin‘den ön tohum yatırım turunda 1.35 milyon dolar değerleme ile yatırım alarak dikkatleri üzerine çekti.
Co-one, kendi alanındaki global rakiplerinden üç önemli noktada ayrışıyor:
- Kolay öğelerle tasarlanmış mobil veri açıklama uygulaması (Kovan App);
- Kitle kaynağı (crowd-sourcing) kontrol mekanizması;
- Yapay zeka tabanlı ölçeklenme sistemi
Bu özellikler sayesinde veri açıklamayı hızla ve yüksek doğrulukta sağlayabilen Co-one, müşterilerine özgü oluşturulabilecek “etiketleme takımları” ile özel etiketleme servisi de gerçekleştirebiliyor.
Co-one ürünleri
Yapılan araştırmalara göre, ortalama bir yapay zeka proje sürecinin %50’si programın eğitilmesi için gereken verinin hazırlanması ile geçiyor. Co-one, veri etiketleme yükünü üstlenerek firmaların yüksek katma değerli yapay zeka çözümüne odaklanmasını sağlıyor.Co-one’ın sunduğu hizmet modeli yapay zeka firmalarının/ekiplerinin esnekliğini de artırarak, daha kısa sürede daha çok sayıda proje yürütebilmelerini mümkün kılıyor.
Pandemi sürecinde doğan Co-one; uzaktan çalışma kültürü içinde geliştirdiği web kontrol paneli (Co-one dashboard) ve kitle kaynaklı mobil veri etiketleme uygulaması (Kovan App) ile hizmet veriyor. Co-one kontrol paneli ile veri etiketleme süreçleri canlı olarak takip edilip veri seti ile ilgili istatistiksel çıkarımlar görüntüleyebiliyorken; Kovan App ile başta üniversite öğrencileri olmak üzere seçili özel eğitimli kitle kaynakları diledikleri yerden veri etiketleyerek ek gelir elde edebiliyor ve yapay zeka projelerine doğrudan değer katabiliyorlar. Co-one böylece “dijital mavi yaka” kavramının da Türkiye’deki temelini atabilecek projelerden birini öncüleri arasında yer alıyor.
Co-one yapay zeka teknolojisini otomotiv, işyeri güvenliği, perakende, üretim ve sağlık (autonomous drive, workplace safety, retail, Industry 4.0 and health) sektörlerinde kullanan firmalar için bounding box, classification, segmentation, lines, landmark ve key-point etiketleme hizmeti sunmanın yanında e-ticaret firmaları için de veri zenginleştirme hizmeti sunuyor.
Kurucu ortaklardan aldığımız bilgilere göre Co-one bu yatırım ile takımlarını büyüterek, pazarlama ve ürün geliştirme süreçlerini genişletmeyi hedefliyor. 2021 yılı sonu itibari ile de Avrupa pazarına açılma aşamasında yeni bir yatırım turuna çıkmayı planlayan Co-one, veri açıklama sürecini bireyin iki parmağına indirmeyi ve kapsamlı veri açıklama servisleri ile yapay zekanın katma değerini global pazarda en üst seviye taşımayı hedeflemektedir.