Workup girişimlerinden NutzenTech, 5 milyon TL değerleme ile yatırım aldı

NutzenTech (Web sitesi tasarım aşamasında), müşterilerin çevresel ayak izlerini iyileştirmelerine olanak tanıyan veri ve teknoloji odaklı B2B ve B2G çözümleri sunan yerli bir yeşil-teknoloji girişimidir.

Mirkan Emir Sancak, Ayben Özkan ve Cihangün Ayyıldız tarafından kurulan Nutzentech, ARYA Kadın Yatırım Platfortmu bünyesinde tanıştıkları Emin Ataç liderliğinde Ali Seyhan, Sinan Göksel gibi önemli isimlerin de aralarında yer aldığı 6 kişilik bir melek yatırımcı grubundan 5 milyon TL değerleme ile yatırım aldı.

Çevre kirliliğinden 12.6 milyon insan etkileniyor

2016’da Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre 70 yıldan beri her 1 sene içerisinde sadece çevre kirliliklerinden dolayı ölen insan sayısının 12.6 milyon olduğu tespit edilmiş. Bu araştırma sonrasında üretim yapan ve sonucunda atık ortaya çıkaran şirketler atıklarının ve tesislerindeki ekipmanların raporlamalarını denetçi kurumlara raporlamakla görevlendirilmiş. Özel şirketler ve üniversitelerin çevresel veri toplamak konusunda geçirdiği araştırma ve geliştirme süreçleri sonucunda hava kalitesi istasyonları ve el aletleri olmak üzere başlıca iki teknoloji üretilmiş.

Zaman ilerledikçe verilerin alınması hususunda araştırmalar arttı fakat düşünülmeyen tek bir şey vardı: Bu iki teknolojinin ortak problemi tek noktada veri almalarıydı. Bölgenin herhangi bir koordinatında olan kirliliği sadece tahminler ile sunulduğu bu sistemde ekipmanların insanlar ile kalite ve kontrol işlemlerinin tamamlanması iş sağlığı ve güvenliğini riske atmaktadır.

Bu sorunlardan yola çıkan NutzenTech, ortaya çıkardığı EnveDrone Data Box ile, üretim sonucunda atık çıkaran şirketlerin hava, su, katı atıklarının içeriklerini ve miktarlarını raporlamalarına ve 2-3 boyutlu haritalar üzerinde kirlilik kaynak tespitlerini, kirlilik verilerini koordinatsal olarak görmelerine olanak sağlayan; aynı zamanda tesisteki hasar ve onarımların takiplerini, tesisi 2-3 boyutlu haritalarla görüntülenmesini sağlayan bir sistemidir.

Kendi elektriğini üreten sistem

Kendi elektriğini üreten drone-in-a-box sistemi sayesinde tamamen insansız bir kit olan ürünü müşterilerle belirledikleri bölgede uçuşlarını tamamlayarak, onlara kullanımı kolay ara yüzü sayesinde de veri sunuyor.

Bu sayede mevcut durumda kullanılan tek noktalı veri alma sistemleri yerine direkt olarak kirlilik alanında verilerin alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinin riske atıldığı mevcut çözümlerin aksine insansız bir şekilde verilen hizmet sayesinde hem finansal hem de insani olarak müşterilerimiz koruma altına alınmaktadır.

Yatırım nerede kullanılacak?

Mirkan yatırımla ilgili “Mevcut durumda alınan yatırım miktarı çevresel teknolojileri pazarının Türkiye bünyesinde gelişmesi adına büyük önem arz etmektedir. Bizler de bu bağlamda vizyonumuz olan “Veri Kontrol Üssü” oluşturma hedefine doğru ilerlerken bu adımlara yardımcı olacak drone, sensor, kamera, yapay zeka, IoT gibi teknolojilerin üretilmelerine ve ekibimizin yeni ofisimizde büyütülmesine yatırımımızı harcayacağız.” dedi.

Girişimin hedefi

NutzenTech müşterilerin çevresel ayak izlerini geliştirmek için ürettiği teknolojiler sayesinde onlara gelecek yatırımlarını yönetmelerine, süreç yönetimini kolaylaştırmalarına ve bu süreçlerin verimlerinin arttırılmasına yardımcı olacak donanımsal teknolojilerin entegrasyonunu sağlarken aynı zamanda ürettiği ve geliştirdiği yazılımlar sayesinde yerleştirilen tüm donanımlardan aldığı verileri kontrol edecek “Veri Kontrol Üssü” oluşturacak bir hedef yolunda ilerlemektedir.

Güncel İçerikler