Tarım ve Gıda sektörü odaklı EWA Programı’nda demo day sahnesine çıkacak 10 yerli girişim

Türkiye’de Foodback ve Topraktan ortaklığında hayata geçirilen, tarım ve gıda sektöründe dönüşüm yaratacak inovatif çözümleri olan kadınları desteklemek amacıyla 5 farklı ülkede başlatılan ve 50 kadın girişimcinin katılacağı Empowering Women in Agrifood (EWA) programına seçilen girişimler 10 Aralık’ta gerçekleştirilecek demo day ile mezun oluyor.

EWA Programı; Tarım ve gıda sektöründe erken aşama kadın girişimcileri desteklemeyi amaçlayan 6 aylık bir kuluçka programıdır. EWA, bu sene İspanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye’de uygulanmaktadır.

Türkiye programına dahil olacak 10 kadın girişimci, 6 ay boyunca online eğitimler ve etkinlikler ile işlerini büyütme fırsatı buldu. 6 aylık sürecin sonunda yapılacak ülke finalinde 10 girişimci içinden birinci olan girişim 10.000 Euro, ikinci ise 5.000 Euro ödülün sahibi olacak. İhtiyaçlarına özel hazırlanmış çevrim içi ve yüz yüze eğitimler ile mevcut becerilerini geliştirme ve çeşitli kaynaklara erişme fırsatı yakaladılar. Tarım ve iş dünyasından alanında uzman mentorlar ile çalışarak birebir destek. EIT topluluğunun bir parçası olarak tarım ve gıda ekosistemindeki 100’den fazla mentor ve kadın girişimciye doğrudan erişime sahip olup, girişimcilik ve ağ oluşturma etkinliklerine katılma fırsatı EIT Food‘un Avrupa’daki hızlandırma programlarına katılma ve işlerini büyütme fırsatı sunuyor.

EWA Programı’ndan mezun olacak girişimler:

  1. Ezgi Demiralp Türkoğlu‘nun kurucularından olduğu 46 Ar-Ge, yavaş salınımlı biyopolimer katkılı ve kaplamalı gübre üretimi yapmaktadır. Yavaş salınımla, azotun su ile beraber topraktan çevreye verdiği zararı azaltarak bitkilere kontrollü bir besin sağlarken, optimum mahsul verimini arttırması ve sürdürmesi amaçlanmaktadır.
  2. Aysu Gürman‘ın kurucularından olduğu AnadOlive, sürdürülebilirliğe hizmet eden bir gıda teknoloji firmasıdır. Zeytin ve zeytinyağı proses atıklarını bertaraf etmek yerine; yenilebilir, besinsel içeriği daha zengin, sağlıklı ve inovatif bir ürün üretmektedir. Geliştirdikleri yeni teknolojik yöntemler ve minimal ısıl işlemlerle pirina ve karasuyu işleyerek yeni bir ürün ortaya koymaktadır.
  3. Deniz Ovalı‘nın kurucularından olduğu Ancient Greens, buğdayın anavatanı olan Anadolu’nun bereketli hilal bölgesinde buğday çim suyu üretmektedir. Doğaya ve insana saygıyı, iyi tarım uygulamalarını, sürdürülebilirliği ve inovasyonu ilke edinmiş ve tümüyle atalık tohumlardan sıfır atık sistemi ile çalışan Ancient Greens, takviye edici gıda üretimi girişimidir.
  4. Fatma Aktaş‘ın kurucularından olduğu Bitkim, görüntü işleme ve derin öğrenme metotlarını kullanarak kullanıcıları için hızlı hastalık tespiti ve ilaç önerisinde bulunan, makine öğrenimine sahip ve gelen verilerle sürekli kendini geliştirebilir yapıda olan bulut tabanlı bir uygulamadır.
  5. Aslı Aksoy‘un kurucularından olduğu Elibelinde Tarım, taze ve yerli Kuşkonmaz üretimi yapmaktadır. Avrupa standartlarında Beyaz Kuşkonmaz üretimi yapmak üzere yeni dikim gerçekleştiren Elibelinde Tarım’ın bu alanı, Türkiye’nin tek parseldeki en büyük kuşkonmaz üretim alanı ve ilk Beyaz Kuşkonmaz tarlası olması özelliğine sahip.
  6. Hande Dumrul‘un kurucularından olduğu Kadınların Elinden, Anadolu’da üretim yapan kadın kooperatiflerinin ürettiği katkısız ve doğal gıdaların büyük pazarlara ulaştırılmasını hedefleyen bir sosyal girişimdir. Kırsaldaki kadın emeğini dijitale dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
  7. Gonca Çamkerten‘in kurucularından olduğu Lmwatt, akıllı iç mekan tarım çözümleri ve üretim verimliliğini artırmaya yönelik, güneşi simüle eden aydınlatma çözümleri üzerine ürün geliştirme yapmaktadır. Her bitki çeşidi için özelleşmiş, fotosentez verimliliğini maksimize eden hassas ve değişken spektrum kontrolü ile, bitkisel gelişim dataları oluşturarak gelişim farklılıklarının analiziyle ilgili bir yan çıktı da sağlamaktadır.
  8. Ayşe Yılmaz‘ın kurucularından olduğu Ottan Studio, organik atıkları kullanarak sürdürülebilir üretim yöntemleriyle, ileri-dönüştürülmüş, estetik ve kaliteli ürünler tasarlamakta, geliştirmekte ve üretmektedir. Bunu yanı sıra, döngüsel ekonomi modelinden faydalanılarak çevreye duyarlı bireyler ve firmalar için ahşap türevi malzemelere alternatifler geliştirmekte ve ormansızlaşmanın önüne geçecek yepyeni bir ürün ve üretim sisteminin oluşması için çalışmaktadır.
  9. Ezgi Erkan‘ın kurucularından olduğu Sage Botanics, misyonu yerel floramızın zenginliklerini kullanarak bitkisel bazlı doğal hammaddeler üretip yurtiçi ve yurtdışı piyasalarına pazarlamak olan; gıda, hijyen, kişisel bakım, ilaç ve tarım sektörlerinde kullanılan sentetik bazlı hammaddeler yerine alternatif bitkisel ekstraktlar, bio-aktif hammaddeler ve formüller geliştiren ve ticari boyutta üreten; AR-GE ve kalite odaklı bir biyoteknoloji şirketidir.
  10. Katia Merdinoğlu‘nun kurucularından olduğu Vahaa, topraksız dikey tarım tekniği ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerini birleştirerek üniteler geliştirmekte ve bu sayede müşterilerine şehirde tarım yapma imkanını sunmakta olan erken aşama bir girişimdir. Herkesin olduğu yerde üretim yapmasına imkan sağlayan Vahaa; insanları kentsel tarıma ve sürdürülebilir üretime teşvik etmeyi amaçlamaktadır

Güncel İçerikler