Vahaa: Dikey tarıma odaklanan ve yılın her günü üretim yapabilen yerli girişim

Vahaa, dikey tarım çözümleri ile dünyanın her yerinde, iklimden bağımsız olarak yılın 365 günü üretim yapılabilmesini hedefleyen bir akıllı tarım girişimidir.

Nehir Gülşen ve Yunus Emre Boyacıoğlu tarafından 2019 yılının başında İstanbul’da kurulan yerli girişim Vahaa, hidroponik yetiştirme yöntemi ve IoT teknolojisini birleştiren iklimlendirilmiş modüler üniteler, mobil uygulama aracılığıyla yönetilebiliyor ve taşınabilir özelliğiyle müşterilerimize marul, roka, çilek, domates gibi ürünleri yerinde üretim imkanı veriyor. Böylece taze ürüne erişimi kolaylaştırıyor ve kimyasal içermeyen üretimle besin değeri yüksek, temiz gıdaya erişim sağlıyor. Ekip şu an 8 kişiden oluşuyor.

MVP ve prototip aşamasını geçen girişim, ilk müşterisini de kazanmış durumda. Ayrıca geçtiğimiz ay içerisinde yeni dönemi başlayan Workup Girişimcilik Programı‘nın altıncı dönemine seçilen girişimler arasında da yerini aldı.

B2B iş modeliyle çalışmalarını sürdüren girişimin müşterileri özellikle; gıda perakendecileri, restoranlar, oteller ve ortak çalışma alanları gibi yerlerdir. Ünitenin kurulumu, kirası ve uygulamayı kapsayan bir aylık üyelik bedeli aldığı gelir modeli var. Müşteriler ve tedarikçiler arasındaki satış işlemlerinde de komisyon alıyor.

Kendi kendine yetebilen (self-sustainable), enerji bağımsız üniteler ile maksimum verimi elde ederek farklılaşmayı planlayan Vahaa’nın bitkileri yetiştirme yöntemi birçok rakibinin odaklandığı marul, yeşillik gibi ürünler dışında çilek, domates gibi ürünleri üretmesine de imkan veriyor. Ürün çeşitliliğini de bir diğer farklılaşma noktası olarak görüyor.

Türkiye pazarında yeteri kadar ticarileştikten sonra hedefi Avrupa’ya ve iklimsel olarak dezavantaja sahip, dışa bağlımlı Körfez ülkelerine açılmak istiyor.

Güncel İçerikler