Game Factory: Oyun sektörüne girmek ve oyun geliştirmek isteyenler için kuluçka programı

Türkiye'den yeni oyun girişimlerinin çıkması için kurulan Game Factory, başvuru sonucunda seçtiği bireylere çeşitli destekler sunuyor.

Game Factory, sadece oyun geliştiren ya da öğrenmeye çalışan insanları ortak amaç ve noktaları doğrultusunda bir araya getiren, mentorluk ve network desteği veren, ayrıca ekipleşmelerini sağlayan bir platformdur.

Seçilen kişiler ekipleştikten sonra ise başarı dağına tırmanırken onların her daim arkasında oluyor, stüdyolaşma sürecinde profesyonel bir şirket haline gelmelerinde destek sunuyor.

Game Factory sadece hali hazırda tecrübeli ve oyun sektöründe bulunan insanları değil, aynı şekilde oyun sektörüne girmek isteyen yeni yüzlere de bir başlangıç olanağı tanıyor. Öncelikle platforma üye olan kişilerin beklenti ve istekleri toplanıyor. Onlara ücretsiz eğitim, mentorluk ve fikir aşaması dahil olmak üzere oyunu üretecekleri her alanda destekler sağlıyor.

Game Factory içerisinde iki adet bölüm bulunuyor: Akademi ve Kuluçka

Game Factory Akademi, oyun sektörüne girmek isteyen ve eğitime ihtiyaç duyan tüm insanlara ücretsiz bir eğitim ve oyun sektörüne yeni giren insanların bulunduğu bir network deneyimi sunuyor. Burada üyelerine yönelmek istediği dal ile alakalı eğitimlerin tamamını ücretsiz veriyor. Bu dalların içerisinde Oyun Tasarımı, Oyun Geliştirme, 3D ve 2D Sanat Tasarımı ve Girişimcilik gibi önemli başlıklar bulunuyor. Bu eğitimleri alırken de bir yandan onlar için açılan platformda diğer öğrenciler ile güzel bir network oluşturuyorlar. Bu network sayesinde ise öğrencilerin eğitimi bittikten sonra hızlı bir şekilde ekipleşip oyun üretmeye başlamalarını sağlıyor. Akademi kısmı Kuluçka için bir hızlandırıcı niteliği taşıyor.

Kuluçka ise üretmeye hazır insanların buluştuğu bir yer. Kuluçka üyelerine kaynaşabileceği alanlar, etkinlikler sunuluyor. Aynı şekilde insanların birbiriyle tanışıp ekipler kurmalarını sağlıyor. Kuluçka’da kurulan ekipler, Game Factory platformu çatısı altında her gün takip ediliyor ve devamlı olarak mentorluk alıyorlar. Bu çatının altında ürettikleri oyunlar için ise Game Factory tüm ağını sunuyor. Üretilen tüm oyunlara yayıncı desteği veriyor; bu ekipler yayıncılarla tanışıp oyunlarını ücretsiz olarak kendilerine sunabiliyor, test edebiliyorlar.

İçeriğimiz bu kısmından sonrasına Game Factory kurucu ortağı Tolga Öztürk ile soru-cevap şeklinde devam edeceğiz.

Tolga Öztürk “Game Factory tüm insanların oyun sektörüne atılmasına bir şans tanıyor. Burada hem bir kuluçka merkezi, hem de okul görevi görüyoruz. İnsanların eksik yanlarını gideriyoruz, ihtiyaç duydukları destekleri sağlıyoruz ve onları oyun sektörüne dahil ediyoruz. Türkiye’de oyun sektörüne her ay yaklaşık 2 stüdyo daha kazandırıyoruz. Üstelik bunların tamamını online, erişilebilir ve ücretsiz olarak sunuyoruz. Burada herhangi bir sınırlandırmamız kesinlikle yok, üyelerimizden tek beklentimiz bu iş için gerçekten istekli olmaları. Üyelerimiz arasında her yaştan ve kesimden insan bulunuyor. Türkiye’nin her ilinden birçok insan bir araya geliyor ve beraber bir takım olup oyun geliştirmeye başlıyorlar. Bizim de haliyle burada tek isteğimiz ekiplerin de bizler kadar bu işe gayret etmesi, istekli olması oluyor.” dedi.

egirişim: Başvuru yapanları nasıl bir süreç bekliyor?

Öztürk “Başvuru yapıldıktan sonra kişinin başvuru formunda sağladığı bilgiler doğrultusunda onlara en doğru ekip veya yolu hazırlamak adına incelemeler gerçekleştirip, başvuruları onaylandıktan kendilerini Game Factory platformuna dahil ediyoruz.”

egirişim: Program ne tür destekler veriyor?

Öztürk “Bu program her aşamadan insan ve ekip için birçok farklı destek sunuyor. Oyun sektöründe bulunan temel rollerle alakalı ücretsiz eğitim desteği, ekipler için oyunlarını ücretsiz test etme, koçluk, ekipteki eksik rollerdeki kişileri tamamlama, yayıncı desteği, ofis ve donanım desteği, network desteği ve yatırımcı desteği gibi birçok farklı başlıklarda destekler sağlıyoruz. Kısacası siz gelip oyununuzu yapmaya odaklanın, geri kalan her şeyi biz siz daha ihtiyaç duymadan düşünürüz diyoruz.”

egirişim: Program sonrasında mezun olan kişileri neler bekliyor?

Öztürk “Game Factory aslında dışarıdan göründüğünden çok daha büyük bir proje, her şeyden önce dev bir oyun sektörü network’ü. Geleceğin oyun sektörü çalışanları ve şirket sahipleri burada yetişiyor. Program sonrasında mezun olan kişileri bambaşka bir hayat bekliyor. Realitede Game Factory birçok değişen hayata ev sahipliği yapmış oluyor. Burada kendini yetiştiren birçok insan, Türkiye’nin farklı şirketlerinde iş hayatına atılma şansı buluyor. Kendilerine meslek edinenler oluyor, ve en önemli noktalardan biri de kendilerine bir iş kuranlar, stüdyo kuranlar oluyor.”

Son olarak ise Tolga Öztürk “Game Factory’den sadece 10 ay içerisinde 5 ekibi mezun ettik. Bu ekipler şu an dünyanın en büyük yayıncılarıyla özel olarak çalışıyorlar, ve resmi olarak bir şirkete dönüşmüş durumdalar. Bu şirketlere desteğimizi Game Factory olarak uzunca bir süre kesmiyoruz. Onlara atıldıkları bu macerada devamlı olarak mentörlük etmeye devam ediyoruz, ve bu network doğrultusunda büyümelerine aracı oluyoruz.” dedi.

Türkiye’de oyun girişimciliği alanındaki içeriklerimizi üretmeye devam edeceğiz.

Güncel İçerikler