Manila merkezli çevrimiçi ödeme platformu PayMongo, Seri A turda dünyanın en büyük ödeme şirketlerinden biri olan Stripe liderliğinde 12 milyon dolar yatırım aldı.
PayMongo, Filipinler’deki işletmeler için bir çevrimiçi ödeme API’si sunan, Y Combinator’ın hızlandırıcı programında yer alan, Filipinlere ait ilk finansal teknoloji girişimiydi. Y Combinator ve mevcut yatırımcı olan Global Founders Capital, yeni destekçi BedRock Capital‘in de katılımını içeren Seri A için yatırım yapmak için geri döndü.
PayMongo, finans kurumlarıyla ortak hareket ediyor ve ürünleri, web sitelerine ve uygulamalara entegre edilebilen, banka kartlarından ve GrabPay ve GCash gibi dijital cüzdanlardan ödemeleri kabul etmelerine olanak tanıyan bir ödeme API’si sunuyor.
Sosyal ticaret satıcıları ve çoğunlukla mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla satış yapan diğer kişiler için, alıcıların para göndermek için tıklayabilecekleri PayMongo bağlantıları sunuyor. Türkiye’deki örneği olarak iyziLink‘i gösterebiliriz. PayMongo’nun platformu ayrıca bir dolandırıcılık ve risk tespit sistemi gibi özellikler de içeriyor.
Stripe’ın APAC iş lideri Noah Pepper, PayMongo’ya neden yatırım yaptıklarıyla ilgili “PayMongo ekibinden ve Filipinler’deki pek çok işletme için dijital ödemeleri, daha erişilebilir hale getirme hızından etkilendik” dedi.
PayMongo, Haziran 2019’da 2.7 milyon dolarlık tohum finansmanı ile kurulmuştu ve kurucular “Filipinler merkezli bir fintech girişimi olarak, şimdiye kadar toplanan en büyük tohum turlarından biri oldu. PayMongo şu anda yaklaşık 15 milyon dolarlık fon sağladı.” açıklamasını yaptıklar.
Kurucu ortak ve CEO’su Francis Plaza, PayMongo’nun lansmanından bu yana toplamda yaklaşık 20 milyon dolarlık ödeme işlemleri gerçekleştiğini ve yılın başından bu yana ortalama yüzde 60 büyüdüğünü söyledi. En büyük büyüme ivmesini ise Mart ayında yakalamışlar. Filipinler’deki genel dijital işlemlerin, pandemi nedeniyle Ocak ve Nisan arasında yüzde 42 artmış.
Girişimin mühendislik ekipleri bu yatırımla birlikte, yeni özelliklerin piyasaya sürülmesini hızlandırmış. Bu özelliklerin işletmelere daha çeşitli çevrimiçi ödeme seçeneği sunulacağı söyleniyor. Örnek olarak; Faturalandırma ve pazar yerleri için özellikler; abonelikler gibi iş modelleri için destek; ve daha hızlı ödeme yöntemleri vb. şeyler gösterilebilir.
PayMongo şu anda Filipinler’de tamamen çevrimiçi olacak şekilde geliştirilmiş bir işe alım sürecine sahip tek ödeme şirketiymiş. Bu durum da, çevrimiçi ödemeleri ilk kez kabul eden satıcılar için sistemi daha cazip hale getiriyormuş. Hükümet, ekonomik büyümeyi ve finansal katılımı desteklemek amacıyla 2015 yılında daha fazla çevrimiçi ödemeyi teşvik etmek için politikalar belirlemeye başlamış. Devletin hukuki desteğini de arkasına alan girişimi önümüzdeki süreçte çok daha hızlı bir büyüme bekliyor.