Yapay zeka kullanarak ilaç sektöründe ürün geliştiren 4 startup

İlaç geliştirme maliyetlerini düşürmek, başarısızlık oranlarını azaltmak ve ilaçların üretilme hızını artırmak için ilaç sektöründe yapay zekâ uygulamaları çok önemli bir yer kaplamaktadır.

İlaç sektöründe yapay zekâdan yararlanarak faaliyet gösteren startup’lardan bazıları şunlardır:

BenevolentAI: 2013 yılında kurulan BenevolentAI, verilerden ilaçlara olan yolculuğu hızlandırmaya odaklanan bir ileri teknoloji şirketidir. Erken aşamadan geç evre klinik aşamaya kadar uçtan uca yeteneği olan dünyanın tek teknoloji şirketidir. ALS, Parkinson, Glioblastoma ve Sarcopeni gibi hastalık alanlarında keşif aşamasından Faz IIb’ye kadar Ar-Ge ilaç programlarına sahiptir. 207 milyon dolardan fazla yatırım alan şirket, rakipleri arasında çok güçlü bir konumda yer almaktadır.

Engine Biosciences: Engine Biosciences;  ilaç keşfi, kombinasyon terapötiklerinin geliştirilmesi ve hücresel yeniden programlama için yapay zekâ tabanlı bir platformu geliştiren biyoteknoloji şirketidir. Araştırmacıların gen ağlarını ortaya çıkarmasına ve özellikle genetik etkileşimleri hedefleyen ilaçların sağlamasına olanak tanır. Ocak 2018’de, 10 milyon dolarlık bir yatırım alarak kanser ve cilt hastalıkları gibi alanlara yönelik yeni ilaçların geliştirmeyi planlamaktadırlar.

Recursion Pharmaceuticals: Recursion Pharmaceuticals; yeni ilaçları keşfetmek için hızlı, otomatik düzeneğe sahip ve analiz özelliği içeren güçlü bir ilaç keşif platformunu geliştirdi. Bu platform, nadir görülen genetik hastalıkların tedavisi için gerekli ilaçların takibinde kullanıyorlar. 2013 yılında kurulan şirket, 105,4 milyon dolardan fazla yatırım topladı. Şirket, 2025 yılına kadar 100 yeni tedavi keşfetmeyi hedefliyor.

BioXcel Therapeutics: BioXcel Therapeutics, nörobilim ve immüno-onkoloji alanındaki bir sonraki ilaç dalgasını tanımlamak için yapay zekâyı kullanan bir klinik biyofarmasötik şirketidir. Şirketin en gelişmiş iki klinik geliştirme programı, nörolojik ve psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanan BXCL501 ve nadir bir prostat kanseri tedavisi için tasarlanmış olan BXCL701’dir. 2017 yılında kurulan şirketin piyasa değeri 43 milyon doların üzerindedir.

Güncel İçerikler