Tesla, Çin’de elektrikli araç fabrikası kurmak için anlaşmaya vardı

Tesla, kısa zaman önce Şangay hükümetiyle yılda 500.000 elektrikli araç üretebilen bir fabrika inşa etmek için bir anlaşmaya vardı. Fabrikanın amacı ise otomobil üreticisinin ikinci montaj tesisi ile Çin pazarına hizmet etmesiydi. Tesla ve Şanghay Hükümeti salı günü iş birliği anlaşmasını imzaladıklarını açıkladı.

Elon Musk geçtiğimiz yıldan beri bölgede bir fabrika inşa etmeyi planlıyordu. Bir şirket sözcüsü yaptığı açıklamada Gigafactory 3 adlı fabrika inşaatının, gerekli tüm onay ve izinleri aldıktan sonra başlayacağını belirtti. Ardından fabrikanın araç üretmeye iki ya da üç yıl sonra başlayacağı ve yılda 500 bin araç üretilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

Anlaşma Çin’i çok önemli bir Pazar olarak gören Tesla ve Elon Musk için bir dönüm noktası. Aynı zamanda inşa edilecek fabrikanın Çin hükümetiyle bir ortak girişim değil tamamen Tesla’ya ait bir bina olması da dikkat çeken diğer bir etken. Çünkü geçmişte yabancı şirketler Çin’de bir fabrika inşa etmek için yerel bir ortakla yarı yarıya girişim kurulmalıydı. Ancak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2022 yılına kadar yabancı otomobil üreticileri için ortak girişim kurallarını ortadan kaldırdı. Tesla, bu kural değişikliğinden ilk faydalananlardan biri.

Tesla, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimin mağduru olmuştu çünkü Çin, Trump yönetiminin Çin menşeli mallara ek vergiler koyma kararına karşı misilleme yaptı. ABD’den yapılan otomobil ithalatına ilişkin vergisini %40’a çıkardı ve Tesla’nın buradaki elektrikli araçlarının fiyatları artırmasına neden oldu.

Şirket CEO’su Elon Musk ise yaptığı açıklamada, ‘Şanghay, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk Gigafactory yeri olacak. En gelişmiş araç fabrikası ve sürdürülebilirlik için bir rol model olacak. Çok yakında bina yapımının tamamlanmasını umuyoruz. Bölgenin güzelliğinden ve enerjisinden çok etkilendik ve fabrikamızın da buna sahip olmasını istiyoruz.’

Güncel İçerikler