CapitalG, Hindistan’daki fintech girişim Aye Finance’a 21.5 milyon dolar yatırım yaptı

Hindistan, Google’ın küresel hedefleri arasında önemli bir parçadır. Google geçen hafta Hindistan’da yeni bir hizmet programı başlattı ve bu program 400 tren istasyonuna ücretsiz Wi-Fi sağlamayı da kapsıyor. Şimdi ABD’li teknoloji devi CapitalG‘den sonra – eskiden Google Capital olarak bilinen bir girişim kolu- küresel hedeflerini daha da derinleştirerek Hindistan’da ilk yatırımını bir küçük kredi girişimi olan Aye Finance ile yapıyor.

CapitalG 2016’da 10.5 milyon dolarlık bir yatırımın parçası da olarak, yatırımcılarından SAİF Partners ve LGT’nın de katılımıyla 21.5 milyon dolarlık C seri turunu yönetmiştir. Crunchbase’den alınan veriye göre Aye Finance bu turdan beri borç yatırımı tabanlı antlaşmalar üzerinden 30 milyonu aşan büyüme kaydetmiştir.

Aye Finance bankaların ve geleneksel finansman şirketlerinin radarında olmayan ve ayrıca Flipkart ve Amazon gibi şirketlere katılma hakkına sahip olmayan küçük işletmelere küçük krediler öneriyor. Firmanın amacı resmi olmayan borç verme ve kredilendirme gibi harcama pazarını dijilalleştirmek. Bu tür harcamalar genel olarak KOBİ’ler için işletme sermayesi olarak kullanılıyor.

Şirket dört yıllık operasyonlar boyunca 60.000’den fazla kredi ödediğini öne sürüyor. Bugün, 72 şubeden oluşan bir ağ yoluyla Hindistan’daki 10 eyaleti kapsadığını iddia ediyor. Firma özellikle veri için bu teknolojiyi kullanarak işletme maliyetlerini düşürüyor ve verimliliği arttırıyor.

Özellikle, endüstri sektörü olarak da bilinen endüstri kümeleri hedefleniyor. Bu hizmet sadece bir işletmenin potansiyelini analiz etmek için geleneksel takipçilerin takip ettiği kriterlerden daha kesin ölçütlerin geliştirilmesine izin vermekle kalmayıp ayrıca kulaktan kulağa yeni potansiyel müşterilerin de oluşmasına yardımcı oluyor.

Aye Finance kurucusu ve genel müdürü bir açıklamada; ”Hindistan genelinde finansal olarak dışarıda tutulan küçük işletmelere kredi sağlamak için veri modelleri ve teknoloji kullandık ve Google da CapitalG’nin analiz ve teknolojiyi kullanan işletmeler için uzmanlıklarına erişmemizi güçlü bir şekilde destekleyecektir. Biz iş modelimizin kendisini kanıtladığı ve üstelik iyi bir şekilde ölçeklendiği  heyecan verici önemli bir noktadayız.” diyor.

Google bundan önce bir Hintli girişim için ilk direkt yatırımını Aralık 2017’de Dunzo uygulamasını desteklediğinde yapmıştı. Şimdi ise CapitalG Hindistan topraklarındaki ilk antlaşmasını yakalıyor.

Güncel İçerikler