Bilindiği üzere Instagram, çok popüler ve ücretsiz bir fotoğraf ve video paylaşım uygulamasıdır. Öyle ki aktif kullanıcıları şu sıralar 800 milyon civarında. Bu kadar popüler olmasına rağmen uygulama, algoritmasının çalışma mantığını sır olarak tuttu. Ta ki düne kadar. Instagram, akışının ve algoritmasının nasıl çalıştığını anlatmak için, bir grup muhabiri San Francisco’daki yeni ofisine davet etti.
Uygulamanın medya akışı tamamıyla geçmiş kullanıcı davranışlarınızdan etkilenerek tasarlanıyor. Bu kullanıcı davranışlarını oluşturmak için ise makine öğrenimi teknolojisini (Machine Learning) kullanıyor. Herhangi biriyle aynı hesabı takip etseniz de kullanıcı davranışlarınız ve etkileşimlerinize bağlı olarak tamamıyla kişisel bir akışa sahip oluyorsunuz.
Instagram akışınızı etkileyen en önemli üç faktör;
- İlgi Alanlarınız: Beğendiğiniz gönderilerin bulunduğu konulara göre zamanla birbirine benzer postlar karşınıza çıkmaya başlar. Yani geçmiş davranışlarınız ve gönderilerin gerçek içeriğini analiz eden makineler sayesinde post akışınız oluşur.
- Yenilik: Paylaşılma tarih ve saatlerine göre gönderiler sizin için öne çıkar.
- Kullanıcı İlişkileri: Paylaşılan postun sahibi ile ne kadar yakınsınız? Instagram bunu anlamak için aynı postta etiketlendiğiniz ya da yorum yaptığınız hesapları da algoritmasına ekliyor. Yani uygulama üzerinden daha önce çok fazla etkileşim kurduğunuz hesaplar için üst sıralarda yer alıyorsunuz.
Diğer faktörler;
- Online olma sıklığı: Uygulamayı son ziyaretinizden beri etkileşim kurduğunuz hesapları ya da gönderileri görme sıklığınıza göre akış şekillenebilir.
- Takip edilenler: Takip ettiğiniz hesaplarla ilişkili olan ya da ona benzer şekilde paylaşım yapan hesaplar sayesinde belirli bir çevredeki kişileri görebilirsiniz.
- Kullanım: Oturumda online olduğunuz süre içerisinde göremediğiniz önemli ya da görmeniz gereken postlar ön sıralara çıkar. Bir nevi uygulamada aktif olduğunuz ortalama süreye göre postlara önem sırası verilir.
Bunun yanında Instagram kendilerini ilgilendiren komplo teorileri ve akılda kalan sorulara da açıklık getirdi. İddia edildiği gibi uygulamada eski gönderileri de görmenizi sağlayan ters bir akış bulunmuyor. Eski bir gönderiye erişmek için akışta aşağıya inmelisiniz. Herhangi bir gönderiyi görmeniz de engellenmiyor. Akışınızda fotoğraf ve video ayrımı da yapılmıyor. Ne kadar fotoğraf ya da video tüketirseniz karşınıza ona yakın sıklıkta gönderi düşüyor.
Uygulamada var olan hikaye, canlı yayın gibi özelliklerin kullanım sıklığı sizi akışta diğer kullanıcılardan asla öne çıkarmıyor. Ayrıca normal ve ticari hesapların da arasında herhangi bir fark olmadığını savunan Instagram herkesin eşit düzeyde öne çıkma şansının olduğunu söylüyor.