Google, Android tablet satışını bırakıyor

Tabletler, Android’in en zayıf halkalarından biri olarak kabul ediliyor. Görünüşe bakılırsa Google da bağlarını Android tabletlerden koparmak üzere.

Google, Android sitesindeki “tabletler” bölümü kaldırarak sessiz sedasız tablet işini bıraktı. Belki de Cuma günü kimsenin fark etmeyeceğini ve pazartesi gününe kadar eski bir haber olacağını düşündüler ancak Android zabıtaları suçüstü yakaladı.

‘Tabletler’ sekmesi dün oradaydı ama bugün yok.

2016 yılında tabletler ‘ölü‘ olarak adlandırılıyordu. Ancak bunu söylemek için oldukça erken olduğunu görüyoruz, çünkü daha geçtiğimiz yıl 160 milyondan fazla tablet satışa çıktı. Yine de tabletlerin ne kadar yaşamını sürdürdüğü tartışmaya açık.

Google, tablet dünyasında Android’in iOS’un yerini alabilecek tatmin edici bir alternatif olması için çok mücadele etti. Bu hareketle de netbook’larının şüpheli (ancak kazançlı) mirasını devraldığı Chrome OS’i tercih ettiğini göstermiş oldu. Android’in OS ile uyumluluğunu artırmak için de çalışıyorlardı. Bu yüzden şirketin geri çekilmesine çok da şaşırmamalıyız.

Satışlar da önemli oranda düştü, çünkü pek az kişi, kendi özelliklerden değil, sadeliği ve kullanım kolaylığı sebebiyle aldıkları bir cihazı, bir üst modelle değiştirme ihtiyacı duydu. Örneğin ben de, bir iPad kullanıcısı olarak, üzerine onlarca model çıkmasına rağmen yıllar önce aldığım ilk modellerden biri olan tabletimi hala değiştirmeye gerek görmüyorum.

Amazon’daki ucuz Kindle tabletler ise bir nebze de olsa çoğaldı. Bu durum muhtemelen ebeveynlerin, çocuklarının vakit geçirmesi için bu tip ucuz tabletlere yönelmesinden kaynaklanıyor.

Google’ın bu işi bırakması Android tabletlerin sonu olduğu anlamına gelmiyor elbette. Samsung, Amazon ve diğer birkaç şirket tarafından üretilmeye devam edecek, içlerinden güzel modeller de çıkacak. Ancak Google tabletleri satmayacaksa, muhtemelen özellik ve destek açısından öncelik vermeyecek.

Neyse ki tabletlerde, akıllı telefonlardaki gibi yeni özellik çılgınlığı olmadığı için son model Galaxy Tab’inizin Google Assistant gibi havalı yeniliklere sahip olmamasının bir önemi yok. Birkaç oyun oynamanıza, Pocket makalelerinizi saklamanıza ve Netflix izlemenize imkan sağlayacak. Bu civarlarda ucuz bir şeyler daima erişilebilir olacak, ancak Google için bu defter tümüyle kapanmış gibi görünüyor.

Bir gelişme olduğu takdirde buradan yine haber vereceğiz.

Güncel İçerikler