Kuluçka Merkezi ve Hızlandırma Programı nedir? Kısaca özetledik

Girişimciliğin son yıllarda yaygınlaşmasından sonra hayatımıza yeni yeni kavramlar girmeye başladı. Bu kavramların neredeyse tamamı yabancı kaynaklardan Türkçe’ye çevrildi ve günümüzde kullanılıyor. En çok kullanılanlardan iki tanesi Kuluçka Merkezi (Incubation Center) ve Hızlandırma Programı (Accelerator Program) kavramlarıdır.

Bu iki kavramı biz kendi yorumlarımızla size basitçe anlatacağız.

Kuluçka Merkezi nedir?

Henüz ürünleşmemiş, fikir aşamasında olan ya da ürünü ortaya çıkmış girişimcilerin, girişimlerini hayata geçirdiği veya büyüttüğü kurumlardır. Workup, Lonca, İTÜ Çekirdek, Atom Kuluçka Merkezi vb. yerler örnek olarak gösterilebilir. Ürününüz olmadan bu kurumlara başvurabilirsiniz. Buralara seçilebilmeniz için elbette sunum yapmanız ve hayalinizi karşınızdaki jüriye çok iyi aktarmanız gerekiyor. Eğer projeniz fikir aşamasındaysa buralara başvurduktan sonra seçilebilirsiniz de seçilemeyebilirsiniz de. Her fikir kabul edilecek diye bir durum söz konusu değildir. Kısacası buralarda iş modeli, ürün geliştirme, teknik, pazarlama, insan kaynakları ve birçok konuda mentorluk alabilmektesiniz.

Hızlandırma Programı nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, yola çıkmış veya belli bir aşamaya gelmiş girişimlerin yer aldığı/seçildiği girişimlerin olduğu programlardır. Hızlandırma programı bir ofiste de yürütülebilir, tamamen dışarıdan da olabilir. Hackquarters, Etohum, BIC101 vb. hızlandırma programlarına örnek olarak gösterilebilir. Bu programlarda da mentorluk alarak işinizi geliştirebilirsiniz. Hızlandırma programında olan girişimlerin yatırım alması, kuluçka aşamasında olan girişimlere göre daha kolaydır. Yatırımcılar öncelikle ürünün hayata geçip geçmediğine bakar.

Bu sayfadan Türkiye’deki girişim hızlandırma programları ve kuluçka merkezlerini listeleyebilirsiniz.

Güncel İçerikler