Kitlesel Fonlama nedir ve Türkiye’deki Kitlesel Fonlama platformları

Kitlesel Fonlama, bir proje veya girişimin bir grup insan tarafından internet aracılığı ile finanse edilmesidir. Özetle; siz küçük paralarla hayata geçme aşamasında ve paraya ihtiyacı olan projeleri/girişimleri destekliyerek onların hızlanmasını sağlıyorsunuz.

Kitlesel Fonlama’yı basit bir işlem ile göstereceksek; Az Para x Çok İnsan = Kitlesel Fonlama

Türkiye’de şu anda 3 tür kitlesel fonlama platform yöntemi uygulanmaktadır:

1. Ödül Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları

En çok kullanılan yötem olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcı, platform üzerinden projeye/girişime destek olduğunda karşılığında ufak bir hediye alır. Örnek; teşekkür yazısı, sticker, t-shirt veya ilk üretilen ürünler gibi.

2. Bağış Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları

Bu yöntem diğerlerine göre daha az kullanılıyor. Siz platform üzerinden destek olduğunuzda bunun karşılığında herhangi birşey almıyorsunuz. Bu söylenileni hemen olumsuz gibi algılamayın. Diyelim ki; bir sosyal sorumluluk projesine destek veriyor veya bir hayır işini fonlamış olabilirsiniz. Bu sadece yardım/sosyal sorumluluk dışında, önemli bir sorunu çözecek bir hastalığın AR-GE’si için de destek olabilirsiniz. Önemli çalışmalar yapılan büyük bir projenin küçük bir destekçisi olabilirsiniz.

3. Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları

Bu yöntem yukarıdaki diğer iki yönteme göre farklıdır. Türkiye’de şu anda hisse bazlı kitlesel fonlama platformlarının alt yapısı oluşturulmaktadır. Yasa meclisten geçti ancak komisyonun üzerinde yürürlüğe girmesi için çalışmaları sürüyor. Hisse Bazlı’da siz bir girişimin ortağı oluyorsunuz, o projeye/girişime yatırım yapıyorsunuz. Aslında girişimden hisse alıyorsunuz. Girişimin başarılı olması durumunda sizin hisse değerleriniz artacağı gibi, başarısız olursa da hisse değeriniz düşebileceği gibi tamamen de kaybedebilirsiniz.

Türkiye’deki Kitlesel Fonlama Platformları ve Alanları:

Güncel İçerikler