Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı ve etki odaklı girişimlere kuluçka olan Impact Hub Istanbul iş birliği ile kitlesel fonlamaya hazırlanan projeleri, daha kullanıcı odaklı ve kreatif nasıl yapabiliriz konulu bir etkinlik olan Creathon başarıyla düzenlendi.
Impact Hub İstanbul’da düzenlenen etkinlikte yer alan 5 proje ve bu projenin girişimcileri, bir masanın etrafında daha önce hiç karşılaşmadıkları tasarımcı, mentor vb kişilerle bir araya gelerek, onların farklı bakış açılarıyla yeniden projelerini enine boyuna değerlendirdiler. Gerek kullanımı açısından, gerekse tasarım açısından olsun incelenen bu projelerde kendi içerisinde yeni fikirler üretildi ve uygulamaya konulması açısında yapılacaklar listesine eklendi.. Dolayısıyla girişimciler daha önce göremedikleri ve dikkatinden kaçan ayrıntıları daha net bir şekilde görmüş oldular.
Creathon sahnesine çıkıp kendi işlerini farklı bir bakış açısıyla anlatan 5 proje:
Coolin: Coolin sıvı insülin ilaçları için özelleşmiş taşınabilir bir soğutucudur. Sıvı insülin ürünlerinin 4 ile 10 °C arasında saklanması gerektiğinden, diyabet hastaları ürünlerini kontrollü bir şekilde gerekli koşullar altında saklamakta zorlanmaktadırlar. Diyabet hastalarının ihtiyaçlarına cevap vermek için geliştirilmiş Coolin, tek şarj ile 48 saat soğutma sağlayabilir, ek olarak akıllı telefon uygulaması, hastaların insülin kullanımı sırasında ihtiyaç duyabilecekleri özellikleri barındırmakla kalmayıp, ürünün kontrol edilmesine yardımcı olur.
Stationear: Stationear, işitme engellilerin telefon görüşmesi yapabilmelerini sağlayan mobil bir uygulamadır. Stationear’ın özel teknolojisi ile işitme engelliler ailelerini, arkadaşlarını, doktorlarını ve daha birçok kurumsal merkezi telefon ile arayabilecekler ve gelen aramalara cevap verebilecekler.
Arıkovanı: Arıkovanı girişimcilerin geliştirdikleri teknoloji ve inovasyon odaklı projelerin hayata geçmesi için ihtiyaç duydukları kaynağı toplumdan edinmesini sağlayan bir kitlesel fonlama platformudur. Sadece teknoloji ve inovasyon odaklı, prototipi olan ve son kullanıcıya yönelik projeler kabul alır. Bağış değil, ödül bazlı bir kitlesel fonlama platformudur; her destekçi verdiği destek karşılığında bir şey alır (girişimcinin ürünü, kupa, tişört).
KITTO: KITTO, Open Source cihazlardan farklı olarak kullanıcıların kendi 3D yazıcılarını üretmelerini sağlayan bir kittir. Montaj deneyimi, teknolojiyle arası iyi olmayan kullanıcılar için oldukça kolaylaştırılmıştır. Yazıcı yapmak için gereken masraf ve malzeme tedarik etme ihtiyacını ortadan kaldırarak kullanıcı deneyimini arttırır.
Onlock: Anahtarların dijitalleşme zamanının geldiğine inanan Onlock, mevcut kapılara Tak-Çalıştır olarak ekstra bir teknoloji gerektirmeden takılabilen, cep telefonları üzerinden izlenilebilir ve yönetilebilir kapı imkanı sunarak güvenliği arttıran IoT bir sistemdir.