ŞefGibi, yemek pişirme paketi teslimatı sağlayan bir girişim. Kurucularının; Orçun Seviğ ve Korgün Koyunpınar olduğu girişim 2017 yılının yaz döneminde iş geliştirilmesinin ardından Ekim ayında sahaya çıktı.
Söz konusu yemek pişirme paketinin içerisinde, üyelerin seçimlerine göre 2 veya 3 adet resimli, kolay anlatımlı ve suya dayanıklı yemek tarifi kartları ve bu tariflerin hazırlanması için gerekli tüm malzemeler tam ölçüsünde yer alıyor. Bu sayede üyeler, yemek yapmak için gereken tarif bulma, alışveriş yapma ve malzemelerin porsiyonlara bölünmesi gibi vakit alan kısımları atlıyor ve direkt yemek yapmanın keyfini çıkartmaya başlıyor. Üyeler vakit kazanmaya ek olarak, ŞefGibi’nin tedarik ağı sayesinde daha kaliteli ve taze malzemelere ulaşabiliyorlar ve porsiyonlanmış malzemeler sayesinde gıda atığı miktarlarını azaltıyorlar.
ŞefGibi, üyelerine her hafta 1’er adet kırmızı et, tavuk, balık ve 3 adet sebze olmak üzere 6 farklı yeni tarif sunuyor. Tarifler her seviyedeki kişinin kolayca, ortalama 30 – 35 dakika gibi kısa bir sürede yapabileceği şekilde tasarlanıyor. Tarifler 400 – 900 kalori arasında ve dengeli beslenmeye uygun malzemelerden oluşuyor. Bir tarif mevcut yıl içerisinde kendini tekrarlamıyor. Böylece kullanıcılar tek tip beslenme yerine sağlıklı beslenme imkânı yakalarken, dünya mutfaklarından farklı lezzetler deniyor ve farklı malzemelerin pişirme tekniklerini öğreniyor.
Girişimin çıkış noktasını ise girişimin ortaklarından Orçun Seviğ:’’Ortağımla birlikte küçüklüğümüzden beri çeşitli lezzet denemeleri yapıyorduk. Küçük yaşlarımızda cips sosu ile başlayan bu maceramız yıllar ilerledikçe ekmek yapımı gibi daha komplike denemelere kadar ulaştı. Üniversite yıllarımızın sonuna kadar evde yeni tarifler denemek için vakit bulabiliyorduk, ancak iş hayatına başladıktan sonra yoğun iş temposu, trafik ve diğer yeni meşguliyetler içerisinde bu vakti bulmak oldukça zorlaştı. Vakit bulsak da tarifler için gerekli malzemeleri yeterli tazelikte bulamadığımız oluyordu. Bunun yanında gerekli malzemeleri tek bir nokta yerine İstanbul içerisinde farklı birkaç noktadan satın almak durumunda kalabiliyorduk. Ayrıca aldığımız malzemeleri sadece belirli miktarlarda kullanmamız ve kalanını torba torba çöpe atmamız oldukça rahatsızlık veriyordu. Tam bu noktada ne yapabiliriz diye düşündük. Ortağım Korgün, içerisinde yarım kavanoz salça, 50 gram peynir gibi önceden porsiyonlara bölünmüş malzemelerin bulunduğu bir market poşetini bana bıraktı. Bir de bu malzemelerin kullanıldığı bir tarif verdi ve denememi istedi. O günden sonra da bu işi hayata geçirmeye başladık.’’ sözleriyle açıkladı.
Girişimin Yerel hedefleri iki ana hedef olarak kısaca özetlenebilir:
- Yemek pişirme paketleri aracılığı ile daha fazla kişinin evinde kolayca sağlıklı ve lezzetli yapabilmesini sağlamak.
- Gıda tedarik zincirinde üretici ve son kullanıcı arasındaki bariyerleri kaldırmak.
İlk hedefleri için haftalık olarak %10 seviyesinde büyüyen girişim, Bugün itibariyle İstanbul’un merkez bölgelerine teslimat yapıyor. Büyüme güçlerini yakın gelecekte yatırım alarak artırmak istiyorlar. Yatırım aldıktan sonra, orta vadede, İstanbul’un geneline ve Ankara ve İzmir gibi diğer büyük şehirlere yayılmak istiyorlar.
İkinci hedefleri için de üreticilerle el sıkışmaya başlayan girişim bu sayede daha kaliteli ve taze malzemeyi, daha uygun fiyatlar ile üyelerine sunabileceği ve diğer tarafta üreticinin emeklerinin karşılığını daha doğru bir seviyede karşılayabilecek. Dünya mutfaklarından sundukları tariflerin ve malzemelerin yanında, firik bulguru ve siyez unu gibi yerli malzemelerin bilinirliğini ve tüketimini artırmayı da hedefliyorlar.
Global hedefleri ise uzun vadeli. Öncelikli olarak Dubai gibi bir merkezde benzer bir marka kurmak istiyorlar.
Girişim; dünya çapında çok yaygın bir iş modeli olan üyelik sistemini Türkiye’de bilinir kılıp üyelik modeliyle işleyen farklı şirketlerin kurulmasına ön ayak olarak tüketici açısından daha az düşündüren fakat optimum fayda sağlayabildiği, üretici tarafında ise sağlıklı planlama yapabileceği bir model biçimiyle, Şirketlerin sağlıklı planlama yapabilmesi sonucunda sağlıklı iş stratejisi olan, harcamalarını buna göre belirleyen ve piyasaya düzenli katkı sağlayan şirketler oluşmasını sağlayarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor.