Girişimlerin büyük şirketlere kafa tuttuğu gerçeği son yıllarda artık tartışılamaz bir gerçek oldu. Teknolojinin hızla geliştiği ve bilginin ışık hızında yayıldığı günümüzde yeni kurulan Girişim şirketleri, büyüme ve müşteri bulma konusunda eskiye göre çok hızlı ilerliyor. Avrupa’da da müzik alanında çalışmalarını sürdüren bazı girişimler, müzik endüstrisindeki büyük şirketlere kafa tutmaya başladı.
Uberchord Engineering – Berlin merkezli girişim, müzik enstrümanı öğrenme alışkanlıklarımızı değiştirmeyi amaçlıyor. Abbey Road Studios hızlandırma programının parçası olarak, Uberchord Engineering yeni bir ses tanıma teknolojisi geliştirdi ve sadece enstrüman tekniğini öğretmeyi değil pratikler doğrultusunda muziksel algıyı geliştirmeyi hedefliyor.
Bir mobil uygulama olarak sadece notayı nasıl basman gerektiğini değil aynı zamanda hatalarını sana gösteren ve gittikçe zorlaşan bir ders müfredatına sahip.
The Best Song – Müzik dünyasının Tinder’ı olarak tanınıyor. Uyulama içerisinden parçaları kaydırarak onları Spotify ve Deezer’daki listelerinize eklemenizi sağlıyor.
Müzik keşfetmek gibi rekabetçi bir alanda, Fransız girişimi Best Song kullanıcılarına bağlayıcı bir deneyim sunmakla birlikte cross-platform müzik kataloğu yükselen sanatçılar için devrim niteliğinde bir araca dönüşebiliyor. Kendi çalma listelerinizi yapabileceğiniz ve arkadaşlarınızı ekleyerek listelerinizi de paylaşabilirsiniz.
Prizm – Bir başka Fransız girşimi olan prizm(ubithings) ilk akıllı ve kişiselleştirilebilir player olarak piyasaya girdi. Prizim üçgen bir aygıt olarak wifi yoluyla akıllı telefonunuza bağlanır.
Profilinizi oluşturduktan sonra sizin müzik zevkinizi öğrenir ve size uygun şarkıları önerir. Günün zamanı, bulunduğunuz atmosfer ve kimlerle oturduğunuza bağlı olarak öneriler değişebilir.
Stagelink – Midem müzik festivali 2016’nın kazanını olan stagelink, sanatçılar ve fanlarının aynı platformda buluşup birlikte öneri,planlama ve turlarını promote etmelerini sağlayan bir uygulama. Hayran destekli tur promote etme girişimi, topladıkları verilerle sanatçıların hangi ülkelerde tur yapmaları gerektiğini, hangi sahnelerin onlar için en iyisi olduğunu ve bilet ücretlerinin hangi seviyede olması gerektiğini sanatçılara sunuyor. Berlin merkezli girişimin oldukça kolay bir kullanım yapısı var.
Hello Stage – Wiener Konzerthaus’un eski direktörü tarafından kurulan girişim klasik müzik sanatçıları ile menajer ve promotörleri buluşturuyor. Fikir aslında klasik müzik pazarını daha şeffaf yapmak. Sanatçılar kendi kişiselleştirilmiş sayfalarında, kendi repertuarlarını, takvimlerini paylaşırken menajerler de kendi kadrolarını paylaşabiliyorlar.
Singa – 2013 yılında Slush’ın co-founder’ı Atte Hujanen ve diğer Fin girişim gönüllüleri tarafından Finlandiya’da kuruldu. Amacı Karaokeyi yeninden eski görkemli günlerine döndürebilmek. Hiçbir pahalı karaoke ekipmanına gerek olmadan, Singa kullanıcılarına dünyanın en geniş karaoke arşivine erişme şansı sunuyor.
Flat – Online müzik yazma programı olan flat sayesinde tek bir müzikal kompozisyon birden çok kişi tarafından gerçek zamanlı olarak farklı aygıtlardan erişilerek editlenebiliyor.
Plugify – Hollandalı müzik severler tarafından kurulan girişim 2015 yılından beri hizmette.
Amacı dünya üzerindeki canlı performans gösteren sanatçı ve müzisyenlere ulaşıp onlarla düzenlemek istediğiniz konserler için gerekli ayarlamaları yapmak.
Tradiio – Lisbon – Los Angeles merkezli girişim kullanıcılarına yeni sanatçıları keşfetmek için bir oyunlaştırma ve ödül sistemi sunuyor.
Bir nevi yeni-yükselen sanatçıların borsası olmayı hedefleyen girişim sanal para ile bu sanatçılara yatırım yapmanızı sağlıyor ve en çok yatırım yapan kullanıcıya festival bileti ve dijital indirmeler gibi çeşitli ödüller sunuyor.
MIND Music Labs – 2016’nın en ümit vaat eden girişimi olarak görülen grubun ilk girişimi Sensun SmartGuitar, kablosuz çalışma ortamı ile sanatçının müziğine sınırsız modulasyonlar eklemesini ve performanslarını hd olarak paylaşmasını sağlıyor.