Kadir Can Kırkoyun, 1999 doğumlu ve Scode’un kurucusudur. Çorlu Ticaret Borsa Anadolu Lisesi’nde bu sene Lise 4.sınıfa başladı. Youtube partnerlik sistemleri, dijital tasarım gibi konular üzerinde çalıştıktan sonra asıl alanının yazılım olduğunun farkına vararak, bu alanda geliştirmeler yapmaya başladı.
Kadir Can, teknoloji tutkunu olup yine bu alanda çalışmak istiyordu ancak onun çalışmayı istediği şirketler, Kadir Can’ıın 18 yaşını doldurmadığı için iş imkanı sağlayamıyordu. Bu nedenle kendi imkanlarıyla İnternet üzerinden çalışma yürütürken, farkında olmadan girişimcilik temellerini attığını dile getiriyor.
Kadir Can girişimci olma yolunda en büyük sorununun 18 yaşını henüz doldurmamış olarak görüyor. Çünkü ödeme sistemleri, başvuru formları gibi birçok durum karşısına engel olarak çıkıyormuş. Diğer büyük problem ise neredeyse tüm kuluçka hızlandırma programlarının toplandığı, en çok etkinliklerin düzenlendiği şehir olan İstanbul‘a uzak olması, onu girişimcilik ekosisteminden uzak tutuyormuş. Ekosistemdeki hareketlerin büyük kısmı İstanbul’da gerçekleşiyor. Günü birlik gelebilmesine rağmen kısa süreli veya geç saatteki etkinliklere katılmasını mümkün görmüyor. (Editör Not: eGirişim bunun üzerinde çalışıyor.)
Kadir Can’ın kurgulanmış senaryolar ile oyun deneyimi sunarak yazılım öğrenimini sağlayan Scode isimli bir mobil uygulaması var. Kullanıcılar senaryolarda ilerlemek için C#, PHP, Phyton gibi yazılım dillerini kullanıyorlar. Scode’daki amaçları özellikle genç kitlenin yazılıma karşı önyargılarını kırıp üretici bireyler haline gelmesini sağlamak.
Yeni girişimcilere veya girişimci olmak isteyen kişilere sevdikleri ve uzman oldukları alan üzerine çalışma yürütmelerini öneriyor. Örnek olarak kendisi bundan önce yüzyüze yazılım eğitimleri vermiş. Şimdi ki girişimi de yazılım eğitimi üzerine. Bir çok kişinin tecrübesi olmayan sektörlerde çalışma yürütmeleri sık hata yapmalarına neden olduğu gibi başarısız olmalarına da neden oluyor.
Girişimcilik üzerine Napoleon Hill ve Robert Kiyosaki ‘nin kitaplarını genel olarak tavsiye ediyor. Düşün ve Zengin ol (Napoleon Hill), Zengin Baba Fakir Baba (Robert Kiyosaki) güzel kitaplardır. Bunların dışında yaptıkları girişimlerinin sektörüne göre kitapları bol bol okumalarını öneriyor. Ayrıca girişimcilerin yazılım alanında yeni çıkan teknolojileri takip edip, onlara hızla adapte olmalarını önemle tavsiye ediyor.
Trakya Kalkınma Ajansı’nın Lets Up Programı (Hızlandırma programı) ‘nı 1. olarak sonuçlandırdı ve Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazandı. indir.com’un düzenlediği mobil uygulama yarışmasında 2. oldular ve ofis, reklam desteği kazandılar. Yapıkredi’nin düzenlediği mobil uygulama geliştirme yarışmasında yine 1. oldular. Bu yarışmadan da Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazandılar. Fikrimobil yarışması kapsamında da KWORKS‘te hem iş geliştirme hem de teknik birçok eğitim aldık.
Ve son olarak kendi yaş grubundakilere bir önerisi var.
“Tüm olumsuzluklara rağmen girişimcilik için en uygun yaştasınız. Pes etmeyin.”