Bugün Atölye’de gerçekleştirilen basın toplantısında imece tarafından fon desteği sağlanan 4 girişimi dinledik.
Adını kültürümüze işlemiş dayanışma ruhundan alan imece; farklı yetkinliklerden birey ve kurumların sosyal meseleler etrafında bir araya gelip yenilikçi çözümler ürettiği bir platformdur. Atölye ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığı ve S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçen imece, sosyal sorunlara mesele adını vererek meselelere çözümler geliştiren takımlarla ve kurumlarla çalışıyor.
4 sosyal girişim 30’ar bin Euro ödül aldı
Sosyal meselelere projeleri ile çözüm üretecek takımların desteklendiği imece’de, “eğitim” alanındaki meseleleri odağına alan ‘Hayal Gücü Merkezi’, ‘Minizma’, ‘Senfoni’ ve ‘Toyi’ sosyal girişim takımları 30’ar bin Euro fon desteği ödülünü aldı.
Kazanan projeler:
TOYİ
Toyi ekibi; içinde bulundukları durum nedeniyle yaratıcı materyallere ulaşamayan 6-12 yaş aralığındaki çocuklara nasıl destek oluruz sorusuyla yola çıktığı ‘imece’ sürecinde, çocukların yaratıcılıklarını kullanarak dâhil olduğu, ucuz maliyetli, uzun kullanımlı ve ileri dönüşümü hedefleyen bir oyun kiti oluşturmaya odaklanmış durumda. Kit; üç boyutlu yazıcıda üretilen, barındırdığı slikon bağlantı parçası ile çocukların etraflarını keşfetmelerini ve buldukları cisimleri hayal güçleri ile kendilerine ait oyuncaklara dönüştürmelerini sağlıyor. Takım, hazırladıkları kiti çocuklara bir workshop ile sunarak, çocukların olumsuz etkileri oyunla iyileştirme ve hayal gücünü üretime geçirmesine katkı sağlıyor. Toyi; Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum oluşuyor
Senfoni
‘Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM)’ çatısı altındaki okullar aracılığı ile birçok çocuğa dokunan BBOM Ailesi üyeleri tarafından kurulan Senfoni ekibi, kentli, doğa ve deneyimden kopuk 3-10 yaş arası çocukların ebeveynlerinde, oyun aracılığıyla çocukların gelişim ihtiyaçlarına yönelik nasıl bir farkındalık yaratırız sorusuyla yola çıkmış. Ekip; interaktif, çocuk dostu haritalar içeren bir web sitesi ve mobil uygulaması ile aynı mahalledeki aileleri buluşturmayı hedefliyor. Böylece aile ve çocukların kendi mahallerinde kaliteli vakit geçirebilmesini, mahalleden kopuk olmamalarını ve ailenin bir eğitim paydaşı olarak özümsenmesini hedefliyor. Ekip; düzenleyecekleri mahalle içi etkinliklerle esnaf, aileler ve çocukları bir araya getirerek eski mahalle kültürünü yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Senfoni; Etrit Shkreli, Aycan Y. Akçil, Erdem Ergin, İlke Kalaycı ve Önder Küçükural’dan oluşuyor.
Minizma
Eğitim alanında bambuakademi ile oldukça önemli bir deneyime sahip olan Minizma ekibinin ‘imece’’nin eğitim ile ilgili mesele sürecindeki projesinin odağında, öğrencilere ulaşmada çarpan etkisine sahip olan öğretmenler var. ‘İlk ve ortaokulda görev yapan ve derslerinde etkileşimi artırmak isteyen genç öğretmenlerin erişmekte zorlandıkları kaynaklar daha erişilebilir kılınabilir mi?” sorusu ile yola çıkan Minizma ekibi; öğretmenlerin derslerinde uyguladıkları çeşitli deney, çalıştay gibi içerik ve materyalleri paylaştıkları ve görüntüledikleri ücretsiz bir dijital platform geliştirmeyi amaçlıyor. Platform, öğretmenlerin alternatif ders içeriklerine hızlı bir şekilde erişebilmesinin yanı sıra birbirleri ve konu uzmanları ile hızlı ve etkili iletişim kurmasını hedefliyor. Minizma; M. Furkan Polat, R. Betül Gültekin, Feyza Nur Gemici, Esma Beyza Yıldız ve Muammer Dolmacı’dan oluşuyor.
Hayal Gücü Merkezi
Bugüne kadar “Soru Merak Kütüphanesi”, “Kamil ve Luna’nın Seyir Defteri” ve “Yapabilirim Meclisleri” ile 3000’e yakın çocuğa ulaşan Hayal Gücü Merkezi, ‘imece’nin eğitim ile ilgili mesele sürecinde de öğrencilerin ortak ilgi alanlarına sahip akranlarıyla beraber sorup, keşfedip, üretmelerini nasıl sağlayabiliriz sorusuna cevap arıyor. Ekip, bunun için de çocukların ortak ilgi alanlarına sahip akranlarıyla buluşmasını kolaylaştıran, sorma, keşfetme ve üretmeye imkân veren bir mobil uygulama geliştirmeyi hedefliyor. Platform, çocukların meraklarını ve becerilerini toplayıp bu bilgiler doğrultusunda çocuklara içerik ve sosyalleşme olanakları sağlayacak. Hayal Gücü Merkezi; Emre Alettin Keskin, Yiğit Tekşen, Engin Binbaş, Umur Ozan, Emre Kunt, Umut Aldemir, Nilay Kılınç ve Aybüke Ebter’den oluşuyor.
Sosyal girişimcilikle ilgili Türkiye’deki tüm gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.