Bugün katıldığımız özel lansmanda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yeni milyar dolarlık yerli girişimlerin çıkması için Turcorn 100 programını duyurdu.
Girişiminin erken aşamasını başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına destek olunan Turcorn 100 programı ile Türkiye teknoloji girişimciliği ekosistemine yeni Turcornlar kazandırılması hedefleniyor.
Global ölçekte unicorn olarak adlandırılan milyar dolarlık girişim, Türkiye’de genel olarak Turcorn ifadesiyle söylenmesi hedeflenmektedir.
Turcorn 100 programına kimler başvurabilir?
2012 yılı ve sonrasında kurulmuş girişiminin son 3 (üç) yılın ortalama net satış hasılatı en az 15 (on beş) milyon TL ve son 3 (üç) yılın net satış hasılatı büyüme oranı ortalaması yüzde 30 (otuz)’un üzerinde ise veya son 3 (üç) yılda en az 2 (iki) Milyon Dolar değerleme ile en az 100.000 (yüz bin) Dolar yatırım almış ve son 3 (üç) yılın net satış hasılatı büyüme oranı ortalaması yüzde 30 (otuz)’un üzerinde olan teknoloji girişimin varsa başvuruda bulunabilirsiniz.
Turcorn 100 programına bu bağlantı üzerinden e-Devlet aracılığıyla giriş yaparak başvurabilirsiniz.
Ön değerlendirmeyi geçen girişimler en geç 60 iş günü içerisinde Jüri değerlendirmesine sunulur. Başvurun ön incelemeyi başarı ile geçerse jüri girişimini Ar-Ge kapasitesi, çıktıların yenilikçi ve özgün yönleri, ulusal ve küresel ölçekte teknolojik gelişime olan katkısı, yarattığı ekonomik ve toplumsal etki, girişimin büyüme performansı ve ölçeklenme potansiyeli kriterlerine göre değerlendirir.
Program paydaşları: AWS, Bilişim Vadisi, Cisco, Getir, Google, Hepsiburada, Insider, Maxitech, Meta, MEXT, Microsoft, Softtech, TEB, Trenyol, Turkcell, Turkish Airlines, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi.
Turcorn 100 içerisindeki alt programlar
Yurt içi hızlandırma programı: Turcorn 100 Programı’na seçilen girişimlerin ihtiyaçlarına göre terzi işi atölye çalışmaları sunulacaktır. Yurtiçi ayağında gerçekleşecek programda girişimlerin açılmak istedikleri hedef pazarlar belirnecek, büyüyen ekip yönetimi finans yönetimi gibi ölçeklenme aşamasında girişimlerin yaşadıkları problemlere yönelik atölye ve vaka çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Yurt dışı hızlandırma programı: Yurt içi hızlandırma programlarında belirlenen hedef pazarlarında gerçekleşecek ölçeklenme aşaması hızlandırma programıdır. Yurtdışındaki mentorlarla, yatırımcılarla ve kurumsal firmalarla bire bir görüşmeleri ve pilot çalışmaları odağına alan program girişimlerin uluslararasılaştırmasını hedeflemektedir. Hızlandırma programının gerçekleşmesinde program partnerlerinin desteği alınacaktır.
Turcorn 100 başka neler sunuyor?
- Devlet desteklerinde ayrıcalık: Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde ar-ge ve inovasyon süreçlerinden, pazarlama ve ticarileştirme süreçlerine kadar her aşamada birçok kamu desteği bulunmaktadır. Bu kamu desteklerinde Turcorn 100 girişimlerine özel süreçler işletilecektir.
- Turcorn 100’e özel girişim sermayesi yatırımları: Ölçeklenme aşamasındaki girişimlerin ihtiyaçlarına uygun girişim sermayesi yatırım imkanları Turcorn 100 Programı üyelerine özel olarak sağlanacaktır.