Türkiye girişimicilik ekosistemi hakkında çalışmalar yapan startups.watch, Invest in Türkiye ile beraber hazırladığı ve 2022 yılını kapsayan Türkiye oyun ekosistemiyle ilgili raporunu yayınladı. Raporda Türkiye oyun sektörüne dair yatırım, satın alma ve diğer konular yer alıyor.
Yayınlanan rapora göre, 2000’li yılların başında online oyunlarda yerel başarı hikayeleriyle yola çıkan Türkiye’nin oyun ekosisteminin 2010’ların başında sosyal oyunlarla ivme kazandığı ve 2012’den itibaren ise mobil oyunlarla ivme kazandığı açıklandı. 2018 yılından itibaren yükselişe geçen ekosistemde bugün 522 aktif oyun startup’ı, 10 oyun kuluçka merkezi, 13 hızlandırma programı ve 5 oyun yatırım fonu bulunuyor.
Son yıllarda sektörde adından oldukça söz ettiren oyun sektörünün önemli kişileri, bilgi birikimi ve deneyimiyle kendi oyun stüdyolarını kurarak ekosistemin daha da gelişmesini sağladı. 2022’nin ortalarından itibaren, Türk oyun ekosistemi iki unicorn’un doğuşuna tanık oldu. İlk unicorn, satın alma sırasında 1 milyar dolar değerleme aldı. Diğer girişim ise kuruluşundan sadece 23 ay sonra unicorn sınıflandırmasını kazandı. Bu iki girişim, oyun ekosisteminin canlılığının ve dinamizminin açık olarak bizlere gösteriyor. İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük oyun ekosistemine sahip olan Türkiye, mevcut gidişatını sürdürerek; önümüzdeki yıllarda kendi mevcut büyüme hızını aşma potansiyeline sahip olarak iddialı çalışmalar yapacak gibi görünüyor.
2010’lu yıllar, ülkemizde girişim ekosistemi için “Öğrenme Çağı” olarak geçiyor. Girişimler ve girişimciler, yatırımcılar ve melek yatırımcılarla bu dönemde ilk yatırım alma süreçleri ortaya çıktı. 2017 yılında ortaya çıkan “Tecrübe Çağı” ile beraber yeni yatırım türleri geliştirildi ve girişimlerin desteklenmesi sağlandı. Tecrübe Çağı’nın sonucu, yatırımların sayısında ve toplam miktarında artış, milyar dolarlık değerlemelere ulaşan Türk girişimlerinin ortaya
Türkiye’de oyun sektörünün temeli: 2000’li yıllar
Türkiye’de oyun sektörünün geçmişi 2000’li yılların başına kadar uzanıyor. O zamanlar oyun ekosistemi olmasa da Backgammon ve Okey gibi oyunlar Java üzerinden Superonline ve Mynet gibi portallarda oynanıyordu. Daha sonra bu oyunlar Flash tabanlı oyunlara dönüştü. O yıllarda yeni başlayanlar cep telefonları için Symbian ve Java oyunları geliştirdiler. Ancak çoğu, sadece yabancı oyunları yerelleştirmeye odaklandı. Son on yılın eseri olan Sobee, Mevlüt Dinç tarafından kuruldu ve PC tabanlı oyunlar geliştirdi. Daha sonra şirket satın alındı ve bu dönemde çıkış yapan en tanınmış erken oyun şirketlerinden biri oldu.
2010’larda, çok oyunculu bir çevrimiçi oyun (MMOG) olan Sanalika‘nın ortaya çıkışı, sonunda bir milyonluk bir kullanıcı topluluğunu cezbetti ve oyun endüstrisinin ilk yıldızlarından biri haline geldi. Sanalika’nın kurucusu daha sonra Gram Games’i kurdu ve sonunda Türkiye’nin en büyük oyun çıkışlarından birinin sahibi oldu.
2010 yılında kurulan Peak, 2009 ile 2012 yılları arasında Facebook platformunda oynanan oyunların popülerleşmesinden de yararlandı ve bu da ilk büyümesini hızlandırdı. Daha sonra, Facebook oyunları parlaklığını mobil uygulama mağazalarına kaptırmaya başlayınca Peak, odağını mobil cihazlara kaydırarak yüz milyonlara ulaşacak mobil oyunlarının ilk tohumlarını attı.
Peak’in kurucusu Sidar Şahin, 2000-2010 yılları arasında kutu oyunları, Symbian oyunları ve online oyunlar dahil olmak üzere oyun sektörünün birçok alanında yer aldı. 2000-2018 yılları arasındaki başarı öyküleri, o yıllarda değişen platformlarda çok az sayıda bulunan oyun girişimcisinin azmi, sıkı çalışması ve deneyimiyle elde edildi.
Türkiye’nin en büyük oyun çıkışı olan Peak Games’in 80 eski çalışanı, sonraki yıllarda 28’i oyun sektörüne odaklanan 65 girişim kurarak ekosistemdeki deneyimin daha da hızlı yayılmasını sağladı. Türkiye’de oyun sektörünün kollara ayrılması, sektörün büyümesini de hızlandırıyor.
Oyun pazarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, yetenekli geliştiricileri ve görsel tasarımcıları oyun stüdyolarında tutmak oluyor. Yetenek açığını kapatmak için üniversitelerde oyun odaklı hem lisans hem de lisansüstü programlar başlatıldı ve oyun girişimleri yetenek yetiştirmek için kendi programlarını başlattı. Ülke genelinde toplam 10 olmak üzere İstanbul’da altı üniversite (Bahçeşehir, Beykoz, Doğu Akdeniz, Hacettepe, İstanbul Aydın, İstanbul Bilgi, İstinye, İTÜ, İzmir Ekonomi ve ODTÜ) şu anda oyun endüstrisine uygun lisans ve lisansüstü programlar sunuyor.
Türk oyun sektörünün dinamizmi ve çıkış potansiyeli yatırımcıların dikkatini çektiği için son 2 yılda Türkiye’de sadece oyun odaklı 5 yatırım fonunu kuruldu. Bu yatırımcılarla beraber birçok oldukça iyi yatırımlar alarak gelişimlerini sürdürdüler. Bunun en büyük örneği en büyüğü 2019 yılında kurulan Dream Games oldu. Dream Games, son 3 yılda 467,5 milyon Dolar yatırım aldı. Benzer şekilde, Spyke (55 milyon Dolar), Libra Softworks (30 milyon Dolar), Metaverse (10 milyon Dolar), Fomo Games (7,3 milyon Dolar), Ace Games (~6,4 milyon Dolar) ve Bigger Games (6 milyon Dolar) önemli yatırımlar alan oyun girişimleri arasında bulundu.
2000’li yıllardan bu yana gelişen Türk oyun ekosistemi, 2018 yılında başlayan başarı hikayelerinin ortaya çıkmasıyla ön plana çıktı. Bugün Türkiye’deki aktif oyun stüdyosu sayısı İstanbul’da 331 ve Ankara’da 108 olmak üzere toplam 522‘ye ulaştı.
Ülkemizde oyun odaklı girişim sayısı gün geçtikçe artıyor. Avrupa’da önemli yer edinen çalışmalar ve yatırımlar, hem girişimcilerin hem de yatırımcıların bu alana ilgi duymasını sağlıyor. Türkiye’de oyun ekosisteminin ilerleyen günlerde daha da büyüyeceği ve global pazarda da adından oldukça söz ettireceği tahmin ediliyor.