Tüm atık yönetimi ve geri dönüşüm sürecini dijitalleştirmek için bulut tabanlı ERP yazılım ve donanımları sunan yerli SaaS şirketi Evreka, ALBA işbirliğiyle Singapur’da akıllı şehirlerin kurulmasına ve sürdürülebilir politikalara destek vermeye başladı.
Sıranın Türkiye’ye gelmesini istediklerini belirten Evreka Kurucu Ortağı ve CEO’su Umutcan Duman, Türkiye’de elektronik atık yönetimiyle ilgili optimizasyonu artıracak, atıkların toplandığı andan geri dönüşüm sürecine kadar her şeyi uçtan uca dijital hale getirebilecek bir sisteme ihtiyacın olduğunu söyledi.
Çağımızın en büyük sorunlarından birini, yönetilmesi giderek daha da zorlaşan atık problemi oluşturuyor. Giderek azalan kaynaklar da atık problemine eklenince, verimli bir geri dönüşüm süreci ve bu sayede kaynakları tekrar kazanabilmek şart oluyor. Pandemi ile artan evden çalışma ve online eğitimin de etkisiyle 2021’deki elektronik atık miktarının 57.4 milyon tona çıkacağı düşünülüyor. Eğer verimli bir atık yönetimi olmazsa, sadece kaynak kaybı değil, doğaya zarar veren ve iklim krizini artıran etkiler de görülebiliyor. Bu atıkların sadece yüzde 17.4’ü etkili bir şekilde geri dönüştürülebiliyor.
Malzeme Geri Kazanım Tesisleri sayesinde atıklar türüne göre ayrılarak, geri dönüştürülebilecek olanlardan ikincil kaynaklar elde edebiliyor. Ancak bu tesislerin yönetim sürecinde; teknolojik yetersizlikler nedeniyle geri dönüşüm sürecinin aksaması sonucu yaşanan zaman kaybı, veri olmadığı için doğru karar alamama, şeffaflıktan yoksun süreçler, elektronik atıklar başta olmak üzere bazı atıkların geri dönüşüm sürecinde zorluklar yaşanıyor.
Tüm atık yönetimi ve geri dönüşüm sürecini dijitalleştirmek için bulut tabanlı ERP yazılım ve donanımları sunan SaaS şirketi Evreka, yazılım ve donanım çözümleriyle bu süreçleri iyileştirmek ve sürecin verimli yönetilmesini mümkün kılıyor.
Evreka çözümleri Singapur’da
Singapur’da her yıl 60 bin ton civarında elektronik atık ortaya çıkıyor. Bu atıkların sadece yüzde 6’sının geri dönüştürüldüğünü tespit eden Singapur yönetimi, geçtiğimiz temmuz ayında ülke çapında bir elektronik atık yönetim sistemi kurdu. Evreka, ALBA işbirliğiyle bu yönetimin bir parçası olarak akıllı şehirlerin kurulmasına ve sürdürülebilir politikalara destek vermeye başladı. Tesis yönetimiyle ilgili teknik sorunları çözmeye odaklanan Evreka, elektronik atık yönetimini de çok daha verimli hale getiriyor.
Sırada Türkiye var
Türkiye’de her yıl yaklaşık 700 bin ton elektronik atık üretiliyor ve sadece yüzde 5’i geri dönüştürülüyor. Kaybolup giden atıkların ham madde değerinin ise 700 milyon avro olduğunu belirten Evreka Kurucu Ortağı ve CEO’su Umutcan Duman, “Vodafone ve REC Türkiye’nin ‘Atığın Ötesinde’ raporuna göre düzenli olarak güncellenen bir ulusal elektronik atık veri tabanı yok. Dolayısıyla elektronik atık yönetimiyle ilgili optimizasyonu artıracak, atıkların toplandığı andan geri dönüşüm sürecine kadar her şeyi uçtan uca dijital hale getirebilecek bir sisteme ihtiyaç var. Yani, Evreka’nın tesis yönetimi başta olmak üzere sunduğu yazılım ve donanım çözümlerine! Böylece bütün veriler ve süreç tek bir mobil uygulamadan görüntülenebilecek ve daha etkili bir geri dönüşüm süreci başlayacak” diyor.