Türk Telekom’un kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures, yaptığı yatırımlar ile özellikle global pazarlarda büyüme potansiyeli olan yerli girişim ekosistemini uçtan uca büyütmeyi ve güçlendirmeyi hedefliyor. TT Ventures yakın zamanda, yapay zekâ temelli çözümler üreten ve özellikle yurtdışı pazarlarda yer almak üzere stratejilerini oluşturan Syntonym, Optiyol, QuantWifi ve B2Metric şirketlerine yatırım yaparak girişim portföyünü genişletti.
Türk Telekom Strateji Planlama ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Barış Karakullukçu, “Bizim için teknoloji insana, iyilik ve fayda olarak dönüyorsa değerli. Türk Telekom olarak odak alanlarımızdan biri de yerli olarak geliştirilen teknolojilere ivme kazandıracak girişimlere yatırım yapmak. Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk kurumsal girişim hızlandırma programı olan PİLOT ile girişimleri, bilgi birikimimiz ve finansal kaynaklarımızla destekliyoruz. Kurumsal girişim sermayesi şirketimiz TT Ventures ile de bu girişimlere yatırım yaparak global büyüme potansiyeline sahip inovatif ürün ve servisler geliştiren girişimlerin dünya pazarında rekabet edebilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yakın zamanda 4 girişime daha yatırım yaparak, toplamda 8 girişime ulaştık. Yerli üretimi canlandırarak, ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Yapay zekâ odaklı girişimlere yatırım
TT Ventures, geliştirdiği kendine özgü yatırım modeli ile finansal yatırımlara ek olarak girişimlere, Türk Telekom üzerinden satış, pazarlama, altyapı ve teknoloji gibi çeşitli destekler sunuyor. Yakın zamanda yatırım yapılan girişimlerden biri, sentetik veri anonimleştirme teknolojisini geliştiren Syntonym oldu. Syntonym, geleneksel yöntemlerin aksine analitik metrikleri koruyarak hem anonimleştirme sürecindeki yapısal ve işlevsel kayıpların önüne geçmeyi hem de elde edilen verilerin yapay zekâ eğitimlerinde kullanılmasını mümkün kılıyor. Optiyol yapay zekâ teknolojisi ile e-ticaretten taşımacılığa, lojistik operasyonları yürüten pek çok farklı sektöre rotalama çözümü sağlıyor. Diğer yatırım yapılan girişimlerden biri olan QuantWifi, özellikle Covid19 sürecinde hızla artan evlerdeki internet ihtiyacı ve buna bağlı Wi-Fi bağlantı deneyimini ölçümleyerek, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkartmayı hedefliyor. B2Metric ise yapay zekâ tabanlı müşteri hareket anlamlandırma platformu ile otomatik makine öğrenmesi modelleme alt yapısını kullanarak farklı kaynaklardan verileri bir araya getirme, temizleme ve gelecek öngörüleri üretmede çözümler sunuyor.
Yatırım yapılan 4 girişim
Syntonym: 2019 yılında Batuhan Özcan ve Emre Çavunt tarafından kurulan Syntonym, yapay zekâ-görsel veri işleme alanında faaliyet gösteriyor. Şirket, veri anonimizasyonu yapan teknoloji ürünü ile bireylere ait tüm analitik değerleri azami oranda koruyarak, bireylerin yüzlerini mevcutta var olmayan yüzler ile değiştiriyor. Yapay zekâ destekli girişim şahısların demografik özelliklerini korurken hiçbir gizlilik ihlali yapmıyor. 8. dönem PİLOT mezunudur.
B2Metric: Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren bir girişim olan B2Metric, Murat Hacıoğlu ve Tuna Sönmez tarafından 2018 yılında kuruldu. Müşteri yolculuğu öngörü analitiği yapan, risk skorlama, müşteri hareket tahmini, segmentasyonu, kampanya ve fiyat optimizasyon sürecinin yönetimini sağlayan yapay zekâ temelli bir analitik çözüm sağlayan şirket, yüksek doğruluk ve tahmin oranları sağlıyor. Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış dağınık büyük veri ortamlarında yapay zekâ tabanlı aktif öğrenen adaptif büyük veri analitiği sistemleri üzerine uzmanlaşmış platformlar sunuyor. Şirketlerin verilerini anlamlandırarak gelecek tahminlemelerini yapan B2Metric, finans, sigortacılık, telekomünikasyon, dijital uygulamalar, e-ticaret, otomotiv, perakende, mobil oyun gibi farklı alanlarda başarılı sonuçlar elde ediyor. 6. dönem PİLOT mezunudur.
Optiyol: Yapay zekâ-rota optimizasyon alanında faaliyet gösteren Optiyol, Tuba Yılmaz Gözbaşı ve Ozan Gözbaşı tarafından kuruldu. Lojistik ve dağıtım şirketleri için rota optimizasyonu çözümü ile müşterilerine zaman ve maliyet açısından verimlilik sağlayan firma 2019 yılından beri Optiyol Rota optimizasyon ürününü sunuyor. 5. dönem PİLOT mezunudur.
QuantWifi: Telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren QuantWifi, Ali Sayinta tarafından kuruldu. Şirket, internet servisi sağlayıcı telekom firmaları için ev içi kablosuz bağlantı ve internet bağlantı kalitesini ölçen, sorunları tespit edip giderme yolları öneren bulut ve makine öğrenmesi tabanlı çözümler geliştiriyor. QuantWifi, internet hizmetini Türk Telekom’dan alan müşterilerin kablosuz (Wi-Fi) bağlantı memnuniyetinin ölçümlenmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarını Türk Telekom ile olan iş birliği kapsamında sürdürüyor. Aynı zamanda ürünlerini global pazara, özellikle de Avrupa ve Uzak Doğu’daki Telekom firmalarına sunma yönünde faaliyetlerde bulunuyor.