Sizlere geçtiğimiz aylarda hikayesini aktardığımız İstanbul merkezli Ludus Girişim Stüdyosu, Türkiye’de 3. çeyrekte 3 farklı erken aşama yerli oyun stüdyosuna yatırım yaptıklarını duyurdu. Ayrıca 2 tane de globalden yaparak, toplamda 5 yatırımı birden açıklamış oldu.
Ludus Girişim Stüdyosu, Türk ekosistemindeki yeteneğe inandıklarını belirtti ve sürdürdüğü girişim stüdyosu modeliyle, Türkiye’nin mobil oyun pazarında yetenek açısından lider ülkelerden biri olmaya devam edeceğinden emin olduğunu söyledi.
Türkiye’de yaptıkları yatırımlara ek, Ludus yine 3. çeyrekte 2 adet de yurt dışı yatırımı gerçekleştirdi. Ekip, Türkiye’de Maestro, Paxie ve Stardust Games, Finlandiya’da StageZero ve Amerika’da Monetizr olmak üzere toplamda 5 şirkete 2.5 milyon doların üstünde sermaye yatırdı. Ludus’un 3. çeyrekte yaptığı yurtiçi ve yurt dışı beş yatırımın hepsinin hukuk danışmanlığını Çalışkan Okkan Toker avukatlık bürosu üstlendi
30 milyon dolarlık başlangıç fonu
Ludus, bu yılın başlarında toplam 30 milyon dolarlık başlangıç fonu ile kuruldu ve kurulduğu günden beri, yeni yetenekler ve yeni fikirler aramaya devam ediyor. Firma daha önce 2’si Türkiye ekosisteminde, 2’si de SEA bölgesinden olmak üzere 4 yatırım yapmıştı. Bu 5 yatırımla beraber, senenin ilk 9 ayında toplam yatırım sayısı 9’a ulaşmış oldu.
Ludus Ortağı İsmet Gökşen, hız kesmeye niyetlerinin olmadığını, hatta yakın zamanda hem yerel hem de global daha fazla yatırımın duyurusunu yapacaklarını söyledi. Her zaman farklı türlere ve trend teknolojilere odaklanan yeni stüdyolar aradıklarını ve amaçlarının portföylerini genişletmek olduğunu da sözlerine ekledi.
Yatırım yapılan yerli oyun girişimlerinin detayları
Maestro Game Studio
Daha önce reklam teknolojisi ve e-ticaret sektörlerinde farklı şirketlerde çalışan Orhan Veli Çetin, Muhammed Ceyhun Kardaş ve Ege Baştürk tarafından kurulan Maestro Game Studio tohum öncesi yatırım turunda Ludus’tan 500 bin dolarlık bir yatırım ve buna ek 500 bin dolar pazarlama kredisi aldı.
Mobil oyunlarda hybrid kategorisine odaklanacak olan ekip aldığı bu yeni yatırımla kısa sürede oyunlarını geliştirmek ve bu oyunları ile sıralamalarda yer edinmek için ekiplerini genişletecek. Kurucu Ortak ve CEO Orhan Veli Çetin, “Biz tutkulu oyuncular ve girişimcileriz. Oyun bilgimizi tutkumuzla birleştirerek herkes için harika ve benzersiz deneyimler yaratmanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Ludus, oyun alanındaki deneyimi ve ağı ile bizim için bir yatırımcıdan fazlası oldu. Hedeflerimize ulaşmak için Ludus ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Stardust Games
Günay Özkan ve Berkay Soyer tarafından kuruldu ve Ludus’tan tohum öncesi yatırım turunda 405 bin dolar aldı. Günay Özkan’ın global oyun sektöründe Ubisoft ve Sony gibi şirketlerde 10 yılı aşkın tecrübesi bulunmakta. Berkay Soyer ise Armut, Trendyol ve Letgo gibi şirketlerde ürün yönetimi ekiplerine liderlik etti. Kurucu Ortak ve CTO Günay Özkan yeni yatırım turu hakkında “Stardust Games olarak, yıllarca oynanacak ve hatırlanacak, eğlenceli ve küresel çapta başarılı mobil oyunlar geliştirip sektörün önde gelen oyun stüdyolarından biri haline gelmeyi hedefliyoruz. Ludus ile yatırım süreci bizim için çok öğretici bir tecrübe oldu ve ileriye dönük olarak desteklerini yanımızda hissetmek oldukça motive edici.” dedi.
Paxie Games
İlk yatırım turunda toplam 1 milyon dolar topladı. Ludus liderliğinde gerçekleşen tura, Alfa Game Partners ve bazı melek yatırımcılar da katıldı. Direnç Çelik, Hüseyin Anıl Özmen, Refik Anıl Bulut ve Sare Başel tarafından kurulan Paxie Games ekibi hem mobil oyun hem de mobil reklamcılık alanlarında deneyime sahip.
Paxie ekibi, alınan bu yatırımı ekiplerini büyütmek ve casual oyun kategorisinde oyunlar yapmak için kullanacak. Kurucu ortak ve CEO Direnç Çelik, “Oyun geliştirmede 4 ana kilit rol var; yazılım, görsel dizayn, ürün geliştirme ve pazarlama. Paxie Games’in 4 kurucusu olarak bu rollerde ayrı ayrı tecrübelerimiz var. Bu gücümüzü, Ludus ile birleştirip milyonlarca insanın günlük yaşamının bir parçası haline gelecek, oyuncuların ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak casual oyunlar üretmek için kullanacağız. Ludus sektördeki tecrübelerini aktarmanın yanı sıra ekibimizin sadece oyun geliştirmeye odaklanması adına her konuda bizlere yardımcı olup çok daha hızlı ve efektif çalışmamızı sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
Ludus Girişim Stüdyosu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye’de yaptığı son 3 yatırıma ek olarak, üçüncü çeyrek iki adet de yurt dışı yatırımı kapattı.
Finlandiya merkezli yapay zekâ veri şirketi StageZero’nun Konvoy Ventures tarafından yönetilen son yatırım turunda yer alan Ludus, buna ek olarak Amerika merkezli oyun içi ödül sistemlerine yoğunlaşan Monetizr’ın son yatırım turunda Alfabeat, UpTech Fund ve Berkeley Angel Network’ün yanında yer aldı. Ludus, kurulduğu günden beri globaldeki oyun odaklı yatırımcılarla ilişkilerini her zaman iyi tutmak istediklerini ve son yatırımlarında bu şirketlerle yan yana olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.