Girişim ekosisteminde son dönemin yükselen yıldızı Getir gibi talep üzerine anında teslimat yapan yaratıcı girişimler. 2019 yılının ikinci çeyreğinde bu girişimlere 52,7 milyar dolar yatırım yapıldı.
Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar, “Talep üzerine anında teslimat girişimleri, tüm dünyada fintech’leri dahi geride bırakarak en fazla yatırım yapılan alan haline geldi. Genel eğilim, pazarın giderek dev oyuncular tarafından konsolide edilmesi yönünde. Revo Capital olarak desteklediğimiz, Türkiye’de bu alanda en yenilikçi girişimlerden olan Getir’in önümüzdeki dönemde bir dünya markası olacağına inanıyoruz” dedi.
Tüketici ihtiyaçlarını doğru tespit ederek yenilikçi iş modelleriyle bu ihtiyaçlara çözüm üreten girişimler yalnızca tüketim alışkanlıklarını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda start-up ekosisteminde de önemli bir etki yaratıyor.
“Talep üzerine anında teslimat” (demand delivery) girişimlerinin çektiği yoğun yatırım ve ilgi bu eğilimin en güzel örneklerinden. Öyle ki son dönemde tüm dünyada en fazla yatırım açık ara bu girişimlere yapılıyor.
Türkiye’nin en büyük girişim sermayesi fonlarından Revo Capital’in desteklediği önemli girişimlerden biri olan Getir de bu alandaki başarılarıyla dikkat çekiyor.
“Anında teslimat pazarı dev oyuncular tarafından konsolide ediliyor”
Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Günümüzün değişen ihtiyaçları değişen iş modelleri anlamına geliyor. Çok daha hızlı dönen bir dünyada zaman tasarrufu sağlayan, hizmeti ayağınıza getiren çözümler çok çabuk benimseniyor. Talep üzerine anında teslimat girişimleri bunun en güzel örneklerinden biri. 2010 yılından bu yana bu alanda girişimlerin sayısı da bu alana yapılan yatırımlar da istikrarlı bir artış gösteriyor. Hatta bu alan, finansal teknoloji girişimlerini (fintech) dahi geride bırakarak, en fazla yatırımı alıyor. Genel eğilim, pazarın giderek dev oyuncular tarafından konsolide edilmesi yönünde. 2010 başlarında 10 milyar dolar seviyelerinde olan bu alandaki yatırımlar 2019 ikinci çeyreği itibarıyla 3 bin 855 işlemle 52,7 milyar dolara ulaşmış durumda. Yalnızca Avrupa bazında bakacak olursak, aynı dönemde 825 işlemde 8,7 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini görüyoruz. Avrupa bazında toplam fonlama hacminde ve orta seviye girişimlere yapılan yatırımlarda artış devam ediyor. Seri A döneminde yapılan yatırımlar ise 2019’un ilk yarısında 8 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.
“Getir’in bir dünya markası olacağına inanıyoruz”
Revo Capital olarak Türkiye’de bu alanda en yenilikçi girişimlerden biri olan Getir’e Aralık 2017’de yatırım yaptıklarını belirten Bayrakdar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yatırım yapacağımız girişimlerde aradığımız belli başlı unsurlar var. Bunlardan ikisi işin sürdürülebilirliğini sağlayacak güçlü bir takım ve farklı bir iş modeli yaratılması. Getir’in kurucusu Nazım Salur ve ekibi bu anlamda bizi çok etkiledi. Çok yetkin ve azimli bir ekip olarak, bambaşka bir bakış açısıyla yaratıcı bir iş modeli geliştirmişlerdi. En fark yarattıkları alanlardan biri günümüzün en büyük değeri diyebileceğimiz veriyi çok etkili kullanmaları. Veri odaklı bir iş olarak müşteri deneyimini iyileştirecek çok güzel işler yapıyorlar. Son olarak da pazar büyüklüğüne önem veriyoruz. Global anlamda uygulanabilir ve büyük pazarlara hitap eden çözümlere yatırım yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde Getir’in ciddi bir dünya markası olacağına inanıyoruz.”
“Girişim ekosisteminin büyüyeceği konusunda umutlu olmamızı gerektiren pek çok gelişme var”
Bayrakdar, Türkiye’de start-up ekosisteminin son 10 yılda 20 kat büyümeyle 205 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını, Getir gibi yenilikçi girişimlerin bu büyümede itici güç oluşturduğunu belirterek, “Türkiye’de ekosistem görece küçük olsa da son dönemde gelecek konusunda umutlu olmamızı gerektirecek pek çok gelişme var. Her şeyden önce 80 milyonluk genç nüfusumuz, ekonomik büyüklüğümüz ve eğitimli insan kaynağımız güçlü bir temel oluşturuyor. Buna sayıları 40’ı aşan melek yatırımcı ve girişim sermayesi sayısı, devletin exit’lerde varlık vergisi muafiyeti, vergi ve diğer alanlarda ayrıcalıklar sunan melek yatırımcı lisansları ve Ar-Ge harcamalarındaki teşvikleri gibi pozitif gelişmeler de eklendiğinde girişim ekonomisinin büyüyeceğine eminiz. Bu inançla Revo Capital olarak yıl sonuna kadar 90 milyon Euro’luk bir fonu devreye almayı planlıyoruz. Ayrıca girişimcilerin yatırımcıların radarına girmesini destekleyecek ‘Revo Start-up Camp’ gibi etkinliklerle start-up ekosistemini beslemeyi sürdürüyoruz” dedi.