Türkiye’de 2018 yılından beri teknolojik cihazların değerlendirilmesi, yenilenmesi ve onarımı alanında faaliyet gösteren yerli girişim Getmobil, 4. Levent’teki yeni Yenileme Merkezi’ni açtı.
Büyük ilgi gösterilen açılış töreni, influencerlar, basın mensupları ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleşti.
Getmobil kurucu ortağı Mehmet Uygun, törende yaptığı konuşmada sektördeki yenilikleri ve gelecekteki hedefleri paylaştı. Şirket, kullanılmış elektronik cihazları yenileyerek hem cihazların ömrünü uzatmayı hem de elektronik atıkların azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.
“Amaç, ithalatı azaltmak”
Mehmet Uygun, dünya genelinde teknolojiye olan yüksek ilginin her yıl milyonlarca ton elektronik atık üretilmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Bu bağlamda Getmobil, sürdürülebilir bir teknoloji kullanımı ve yenilenmiş cihazların güvenli bir şekilde satışa sunulmasını sağlayarak ithalatı azaltmayı amaçlıyor. Kurucu ortak Mehmet Uygun, 1 yıl içinde bayi sayısını 1000’e, 2 yıl içinde ise 3000’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da açılış töreninde yaptığı konuşmada Getmobil’in yenileme merkezinin sektöre önemli katkılar sunacağını vurguladı. Kacır, Türkiye’nin teknoloji üretimindeki başarılarının altını çizerek, elektronik atıkların geri kazanımı ve sürdürülebilir teknolojiye olan önemini dile getirdi. Bakan, yenilenmiş cihazların, elektronik atıkların azaltılmasına ve ekonomiye önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
Yazılım altyapımız ve yerinde yenileme çözümlerimizle sektörü dijitalleştiriyor, esnafa ve iş ortaklarımıza da daha sürdürülebilir bir iş modeli sunuyoruz. Yıl sonuna kadar Yerinde Yenileme Merkezleri ile 40 noktada aylık 40 bin cihaz yenileme kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz.”
Dijital dönüşüm dalgasının getirdiği yenilikler hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası
Getmobil Levent Yenileme Merkezi açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi.
“21. yüzyılda yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojiler, iş modellerinin belirleyici unsurları olarak öne çıkıyor. Dördüncü Sanayi Devrimi ve beraberinde gelen dijital dönüşüm dalgasının getirdiği yenilikler hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası olarak yer alıyor. Bugün cep telefonları başta olmak üzere mobil cihazlar; iletişim kurmamızın çok ötesinde, yapay zekâ destekli kişisel asistanlarımız, sağlık danışmanlarımız, finansal yöneticilerimiz ve hatta eğitim platformlarımız olarak hizmet veriyor.
E-atık geri dönüşüm tesislerine sağladığımız teşviklerle elektronik atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması için ülkemizde önemli bir altyapı oluşturduk. 2012 yılından bu yana elektronik atıkların geri dönüşümüne yönelik toplam yatırım tutarı 2 milyar lirayı aşan 16 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirdiğimiz “Türkiye’nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi”yle de; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde elektronik atıklardan nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkân tanıyacak bir pilot geri dönüşüm tesisi de kuruyoruz.”
Açılış töreninin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji basını temsilcileri ve influencer’larla beraber Getmobil Yenileme Merkezi’nin içinde bir tur gerçekleştirildi ve telefonların nasıl yenilendiği, hangi işlemlerden geçtiği ve resmi satışa nasıl hazır hale getirildiği adım adım izlendi.