Bulut tabanlı dijital enerji platformu Apollo IoT, özel olarak edindiğimiz bilgiye göre 13.5 milyon dolar değerleme üzerinden 675 bin dolar tohum yatırım aldığını duyurdu.
Gerçekleşen bu yatırım turu yüzde 5 ile kapanmış. Turun kalanı için VC görüşmeleri ayrıca devam ediyormuş.
Ezgi Eylül Hasvatan Gavas ve Burak Gavas tarafından Haziran 2022’de İzmir kurulan girişimin 20 çalışanı bulunuyor. MESS, Türkiye İş Bankası, EGİAD, Aydem gibi Türkiye’nin önde gelen kurumlarıyla iş birliği yapmış.
Apollo IoT, Türkiye’nin dijital enerji platformu girişimleri arasındadır. Bulut tabanlı olan bu platform, fatura kontrolü, optimizasyon ve tahminleme için tasarlanmıştır. Cihaz veya donanım kurulumuna ihtiyaç duymadan kolay entegrasyon sağlar, geçmiş ve anlık tüketim verilerini izlemenizi ve elektrik faturanızın doğruluğunu kontrol etmenizi sağlar. Apollo, gerçek zamanlı doğrulama ile elektrik tüketiminin maliyetini düşürmeye yardımcı olur, anormal tüketimleri ve reaktif cezaları anlık olarak tespit ederek gelişmiş alarmlarla sizi bilgilendirir. Kullanıcı dostu web tabanlı arayüzü ve gelişmiş grafikleri sayesinde şirket çalışanlarının enerji takibini daha pratik hale getirir, enerji verimliliğini artırarak maliyet tasarrufu sağlar ve çevreyi korur.
Sorun nedir?
İşletmeler, yatırım maliyeti olmadan serbest piyasa alım şeklini ya da tarife sınıfını değiştirebileceğini, iyi bir enerji danışmanlığı firması ile çalışmadan analiz edememektedir. Ülkemizde malesef faturalandırmalarında binlerce liraları bulan yanlış hesaplamalar ve yüksek fiyattan faturalandırmalar yapılmakta, fakat elektrik faturalarında alt detaylar bulunmamasından dolayı nihai tüketiciler, gelen elektrik faturalarının doğruluğunu kontrol edememektedir. Reaktif güç tüketimleri belirli yasal sınırları geçtiğinde işletmeler çok yüksek meblağları bulabilen cezalarla karşılaşmaktadırlar. Bu gibi durumların çözümü olarak Apollo IoT’nin temelleri atıldı.
Değer önerisi
Apollo IoT, rakiplerinin aksine hiçbir yatırım ve donanım maliyeti olmaksızın enerji ve tüketim verilerinizi dijital ortamda izleyebilir, yapay zeka ile geliştirdiğimiz tahminler ile gelecek aya ilişkin tüketim analizleri ve tahminlerinizi görebilirsiniz. Organizasyon içindeki ilgili iş birimlerinin yanı sıra muhasebe ve finans gibi bütçe planlaması yapan iş birimlerinin de kolaylıkla kullanabileceği bir ara yüze sahiptir. Apollo portalı rakiplerinden farklı olarak; sektörel enerji kıyaslaması, sürdürülebilirlik ekranı ve yapay zeka tahminleri ile pek çok çeşitli analizleri aynı platformda toplayan tek yazılım olarak kendini konumlandırıyor.
Ürünüz veya hizmetiniz tam olarak nasıl kullanılıyor?
Ezgi Eylül Hasvatan Gavas konuyla ilgili verdiği özel demeçte;
“Projemiz ile reaktif güç tüketimlerini anlık olarak takip ederek, riskli oranlara erişildiğinde kullanıcılara e-posta ve SMS bildirimleri ile haber vermekte, reaktif güçlerin düşürülmesi avantajı sağlamakta, böylelikle cezaların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Kompanzasyon takibi konusunda dijitalleşme gücüyle beraber platform üzerinden takip mekanizması sağlanır. Firmaların en avantajlı elektrik tüketim tarifesinde olup olmadıklarının analizi yapılarak belirlediği tespitlerle en uygun tarifeye yönlendirilir. İşletmeler her türlü enerji giderinin teknik ve finansal analizi, optimizasyonu ve tahminlemesini tek bir platform üzerinden kontrol edebilir hale gelir.”
Girişim aldığı bu yatırımı öncelikli olarak ekbini güçlendirmek ve çok hızlı bir şekilde global pazara açılmak için kullanacak. Apollo IoT Bugüne kadar TİM-TEB Girişim Evi, Yapı Kredi Fast FRWRD ve Türk Telekom PİLOT’a seçildi. Ayrıca TÜBİTAK 1507 almaya hak kazandı. Ege Üniversitesi Teknopark içerisinde de ofisleri bulunuyor.