Zeynep Eliçin liderliğinde 2021 yılında hayata geçirilen Varsapp, rezidanslarda yaşayan kiracıların ihtiyaçları olan cihazlara anında erişim sağladıkları akıllı bir teknoloji platformu olan yeni modeli Varsapp Hub‘ı duyurdu.
Bir bina lobisinde ya da ortak kullanım alanında konumlanarak kullanılan IoT tabanlı akıllı üniteler, yazıcı, projeksiyon, elektrikli süpürge, kutu oyunu, saç şekillendirici, VR gözlük dahil olmak üzere çeşitli ürünlere 7/24 erişim sağlıyor. Siz bu modelin olduğu binada kiracıysanız veya dönemli oturum sağlıyorsanız, Varsapp Hub‘ın ürünlerini, ihtiyaçlarınıza göre kiralayıp anında bu hub’lardan alabiliyor, işiniz bitince de yani süresi dolunca da yine aynı yere bırakıyorsunuz.
Nasıl bir kiralama şirketinin aracını kiralayıp gidip ofisinden alıp, sonra işiniz bitince aynı ofise geri bırakıyorsanız, bu da tam olarak Varsapp’in, ürünlere uyguladığı bir modeldir.
Dakikalık ürün kiralama modeli: Varsapp Hub
Uygulamaya aylık abonelik ile üye olan kiracılar ile ihtiyaçları olan ürünlere direkt olarak ulaşabiliyorlar. Varsapp Hub’ı kullanarak bir ürünü anında kiralayabilir veya ihtiyaç duyduklarında önceden rezervasyon yaptırabilirler.
Müşterilerin kişisel verilerini koruyup anonimleştirerek, markaların ihtiyacı ürün verilerini topluyor. Ürünleri günün hangi saatlerinde ne kadar süreyle kullanıldığını, ürünlerle ilgili geri bildirimlerle bir araya getirip markalara özel dashboard ile Varsapp bu verileri sistemine işliyor.
Varsapp’in paylaştığı bilgilere göre, 1 yıl içinde dolar bazından 10 kat büyüyen ve tamamen B2B2C modelde ev yaşam dikeyindeki markaların ürünleri kiralayan Varsapp, yapay zeka destekli veri toplamak için markaların ürünleri kiralıyor.
Varsapp’in önemli verilerinden birkaçı ise %88 kadın kullanıcısı bulunuyor olması ve Capex ve operasyonlarının giderlerinin sadece %18’ini oluşturuyor olması.
Varsapp’in Kurucu Ortağı & CEO’su Zeynep Eliçin yeni modelle ilgili verdiği kısa demeçte
“Bu bir pivot değil, Varsapp kârda olan nihai veri odaklı eşya kiralama platformu. Varsapp Hub, çatı şirketi Varsapp ile karşılıklı olarak birbirlerini besleyecekleri bir model. Türkiye ve MENA pazarında açık gördüğümüz bu model ile pazarı domine edeceğiz. MENA bölgesi odaklıyız, bu modelde, önümüzdeki ay oradaki ilk dolabımızı duyuracağız. MENA pazarını domine etmek için şu an olduğumuz yatırım turumuzu hızlıca tamamlayıp MENA’da yaşayan expatların bulunduğu rezidanslara konumlandıracağız.”
Varsapp dolabın içindeki teknolojiyi ve IoT (nesnelerin teknolojisi) sistemini kendi üretiyor. İçine konumlandırdığı sistemler ile markaların ihtiyacı olan daha fazla ürün verisini topluyor.
Varsapp’in bu modeline doğrudan örnek global rakibi Tulu olarak gösterebiliriz. Bu model İstanbul’da bazı rezidanslarda ilk testlerine başladı.