Apple’dan üretimsel yapay zeka: Apple Intelligence

Yapay zekada gizliliğin yeni standartlarını belirleyen Apple Intelligence, kullanıcılara faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunmak için kişisel bağlamı anlayabiliyor.

Apple bugün, üretken modellerin gücünü kişisel bağlamla birleştirerek inanılmaz derecede faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunan kişiye özel akıllı teknoloji sistemi Apple Intelligence’ı iPhone, iPad ve Mac’e getirdiğini duyurdu.

Apple Intelligence; iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya tamamen entegre. Apple Intelligence; dili ve görselleri anlayıp oluşturmak, uygulamalarda işlemler gerçekleştirmek ve günlük işleri kolaylaştırmak amacıyla kişisel bağlama dayalı çıkarımlar yapmak için Apple çipin gücünden yararlanıyor. Apple, Private Cloud Compute ile bilgi işlem kapasitesini aygıt içi işleme ve özel Apple çipli sunucularda çalışan sunucu tabanlı daha geniş modeller arasında esnek bir şekilde ölçeklendirebiliyor. Bu da yapay zekada gizlilik için yeni bir standart ortaya koyuyor.

“Apple inovasyonlarında yeni bir aşamaya geçtiğimiz için heyecanlıyız. Apple Intelligence, kullanıcıların ürünlerimizle yapabildiği şeyleri ve ürünlerimizin kullanıcılarımız için yapabildiklerini tamamen değiştirecek.” diyen Apple CEO’su Tim Cook, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benzersiz yaklaşımımız, tam anlamıyla yardımcı akıllı teknolojiler sunmak için üretken yapay zeka ile kullanıcının kişisel bağlamını bir araya getiriyor. Üstelik bu bilgilere tamamen gizli ve güvenli bir yolla erişerek kullanıcıların en çok önem verdikleri şeyleri yapmalarına yardımcı oluyor. Bu yalnızca Apple’ın sunabileceği bir yapay zeka. Kullanıcılarımızın bu teknolojinin yapabildiklerini görmeleri için sabırsızlanıyoruz.”

Dil Anlama ve Oluşturma İçin Yeni Özellikler

Apple Intelligence, kullanıcıların metinlerini iyileştirmelerini ve daha etkili şekilde iletişim kurmalarını sağlayacak yeni yollar sunuyor. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya sistem genelinde entegre edilen yepyeni Writing Tools ile kullanıcılar Mail, Notlar, Pages ve üçüncü taraf uygulamalar dahil olmak üzere hemen hemen her yerde metinlerini yeniden yazabiliyor, düzeltebiliyor ve özetleyebiliyor.

Derste alınan notları düzenlemek, blog yazısının okunabilir olduğundan emin olmak veya bir mail’in mükemmel yazılmasını sağlamak gibi görevlerde Writing Tools yazı yazarken kullanıcıların kendilerinden daha emin olmalarını sağlıyor. Rewrite özelliği ile Apple Intelligence, metinlerin tonunu hedef kitleye ve o sırada ilgilenilen işe göre ayarlayarak kullanıcılara yazdıkları metinlerin farklı sürümleri arasından tercih yapma olanağı veriyor. Rewrite, bir başvuru mektubunu daha etkileyici hale getirmekten parti davetlerine, mizah ve yaratıcılık eklemeye kadar bir çok farklı şekilde, duruma uygun kelimeleri seçmeye yardımcı oluyor. Proofread özelliği metinleri dil bilgisi, kelime tercihi ve cümle yapısı açısından kontrol ediyor, düzenlemeler öneriyor ve bu düzenlemelerin nedenlerini de açıklıyor. Kullanıcılar bu düzenlemeleri inceleyip hızla kabul edebiliyor. Summarize özelliğiyle kullanıcılar, seçtikleri metnin kısa bir paragrafta, maddeler halinde, tablo veya liste olarak özetlenmesini sağlayabiliyor.

Sistem genelinde entegre edilen ve gücünü Apple Intelligence’tan alan yepyeni Writing Tools ile kullanıcılar hemen hemen her yerde metinlerini yeniden yazabiliyor, düzeltebiliyor ve özetleyebiliyor.

Mail uygulamasında, mail’lerin kontrolünü sağlamak şimdi her zamankinden de kolay. Priority Messages özelliği, gelen kutusunun üstüne eklenen yeni bir bölümde, o gün içindeki yemek davetleri veya biniş kartları gibi en acil mail’leri gösteriyor. Kullanıcılar gelen kutusunda her mail’in ilk birkaç satırını görmek yerine mesajı hiç açmadan mesaj özetini de okuyabiliyor. Uzun metinlerde ise kullanıcılar gerekli ayrıntıları tek bir dokunuşla görebiliyor. Smart Reply özelliği hızlı yanıtlar için öneriler sunuyor ve her şeyin yanıtlandığından emin olmak için mail’deki soruları algılıyor.

Dil konusundaki güçlü özellikler Bildirimleri de kapsıyor. Priority Notifications en önemli bildirimleri en üstte gösteriyor ve grup sohbetlerinin yoğunlaşması gibi durumlarda uzun veya biriken bildirimleri özetleyerek kullanıcıların en önemli detayları Kilit Ekranı’nda görmesini sağlıyor. Kullanıcıların yaptığı işlere odaklanmasına yardımcı olacak yeni bir Odak olan Reduce Interruptions, çocuğun okuldan alınmasını hatırlatan mesajlar gibi, yalnızca hemen ilgilenilmesi gereken bildirimleri gösteriyor.

Kullanıcılar şimdi Notlar ve Telefon uygulamalarında ses kaydedebiliyor, sesi metne aktarabiliyor ve seslerin özetini çıkarabiliyor. Görüşme sırasında kayıt başlatılırsa bu durum katılımcılara bildiriliyor. Kayıt sona erdiğinde Apple Intelligence bir özet çıkararak önemli noktaların akılda kalmasına yardımcı oluyor.

Image Playground, İletişimi ve Kendinizi İfade Etmeyi Daha Da Eğlenceli Hale Getiriyor

Apple Intelligence kullanıcıların yepyeni yollarla iletişim kurmalarına ve kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olacak heyecan verici görsel oluşturma özelliklerine güç veriyor. Image Playground ile kullanıcılar Animasyon, İllüstrasyon veya Eskiz stillerinden birini seçerek saniyeler içinde eğlenceli görseller oluşturabiliyor. Kullanımı son derece kolay olan Image Playground, Mesajlar gibi çeşitli uygulamalarda yerleşik olarak geliyor. Ayrı bir uygulama halinde de sunulan bu özellik, farklı konseptler ve stillerle deneme yapmak için mükemmel. Tüm görseller aygıt içinde oluşturuluyor ve kullanıcılara istedikleri kadar görselle deneme yapma özgürlüğü veriliyor.

Image Playground ile kullanıcılar temalar, kostümler, aksesuarlar ve mekanlar gibi farklı konsept kategorileri arasından seçim yapabiliyor, metin yazarak bir görseli tanımlayabiliyor, kişisel fotoğraf arşivinden bir kişi seçip görüntüsünü ekleyebiliyor ve favori stillerini seçebiliyor.

Mesajlar uygulamasındaki Image Playground deneyimi sayesinde kullanıcılar arkadaşları için hızlıca eğlenceli görseller oluşturabiliyor ve hatta sohbetle ilişkili, kişiye özel konsept önerileri alabiliyor. Örneğin, bir kullanıcı grupta doğa yürüyüşü hakkında konuşuyorsa arkadaşlarıyla, gidecekleri yerlerle ve yapacaklarıyla ilgili konsept öneriler alarak konuya ilişkin görselleri daha hızlı oluşturabiliyor.

Notlar uygulamasında kullanıcılar, Apple Pencil araç paletindeki yeni Image Wand ile Image Playground’a erişip notlarını görsel açıdan daha etkileyici hale getirebiliyor. Kabataslak çizimler harika görsellere dönüşebiliyor. Kullanıcılar etraflarındaki alana göre bir görsel oluşturmak için boş bir bölge de seçebiliyor. Image Playground ayrıca Keynote, Freeform ve Pages gibi uygulamaların yanı sıra yeni Image Playground API’ını kullanan üçüncü taraf uygulamalarda da yer alıyor.

Her Ana Uygun Genmoji Oluşturma

Kullanıcılar kendilerini ifade etmek için, emoji’leri yepyeni bir seviyeye taşıyan orijinal Genmoji’ler oluşturabiliyorlar. Bir açıklama yazarak Genmoji’lerini ek seçeneklerle birlikte oluşturabiliyorlar. Kullanıcılar fotoğraflarını temel alarak arkadaşlarının ve aile üyelerinin Genmoji’lerini de oluşturabiliyor. Emoji’ler gibi, Genmoji’ler de mesajlarda satır içine eklenebiliyor veya Tapback’te bir çıkartma veya tepki olarak paylaşılabiliyor.

 

Güncel İçerikler