Yerli girişim Rototip, ACT Venture Partners liderliğinde gerçekleştirilen, Heartfelt Capital ve APY Ventures‘ında katılım sağladığı, 1 milyon euro’luk ilk yatırım turunun başarıyla tamamlandığını duyurdu.
2021’de kurulan Rototip, geliştirdiği dijital üretim platformu ve yenilikçi teknolojilerle üretim sektöründeki müşteri deneyimini yeniden tanımlamayı hedefliyor. Siparişten teslimata kadar tüm üretim sürecini aktif bir şekilde yöneten Rototip, son 24 ayda aylık %6’lık kararlı bir büyüme ile 18 ülkede 500’den fazla müşteriye kaliteyi merkeze konumlandırdığı bir çözüm sunuyor.
Rototip CEO’su Galip Okan Öztürk yatırımla ilgili verdiği demeçte;
“Offshoring’in artık güvenilir bir çözüm olmaması ve Batı Avrupa ile Kuzey Amerika’da yerel üretim ağlarının yeterli seviyede olmaması nedeniyle imalat pazarında olağanüstü bir fırsat var. Dijitalleşmeye ve teknolojiye olan ihtiyaç giderek artıyor. Rototip olarak güçlü bir temelimiz var. Müşterilerimiz belirgin bir sadakat sergiliyor, yetenekli insan kaynağının dikkatini çekebiliyoruz, yatırım turumuz bizi çok heyecanlandıcak şekilde büyük bir ilgi gördü. Müşterilerin teslimat programlarında güvenilirliğe ve kalite tutarlılığına giderek daha fazla öncelik vermesiyle birlikte pazardaki değişimi gözlemliyoruz; bu iki hususta oldukça başarılıyız.”
Rototip’in bu ilk yatırım turu her biri kendi odak alanlarında başarılı yatırımlara imza atan yerel ve globaldeki 3 farklı yatırımcının bir araya gelmesini sağladı. Derin teknoloji girişimlerine yaptığı stratejik yatırımlarla bilinen lider yatırımcı ACT Venture Partners, teknoloji girişimlerini geliştirme konusundaki uzmanlığını getiriyor. Almanya merkezli Heartfelt Capital ve 2023’te Türkiye’nin en aktif yatırım yapan fon yöneticilerinden biri olan APY Ventures Rototip’in yolculuğuna kaynak ve stratejik destek sağlıyor. Heartfelt, otomobil üreticisi Porsche tarafından fonlanırken, APY Ventures yatırımı 6.200 işletmeyi barındıran öncü endüstri bölgesi OSTİM’in fonu olan OSTİM GSYF tarafından finanse ediliyor.
Özellikle 2001’den bu yana Çin, offshore fırsatları arayan Batılı şirketlerin üretimde nihai varış noktası haline geldi. Son dört yılda tedarik zincirlerinde yaşanan büyük kesintiler ve jeopolitik manzaradaki değişikliklerin ardından şirketler artık tedarik zincirlerini çeşitlendirmenin ve offshore risklerini azaltmanın yollarını arıyor. İşgücü sıkıntıları nedeniyle Batı ülkelerinde yerel üretime dönmek ciddi bir sorun ve bu açıdan Rototip, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’daki üreticilere yenilikçi platformu aracılığıyla near-shoring çözümlerini sunuyor.
Rototip, bu finansmanı ürün yol haritasını hızlandırmak ve kullanıcılarına daha ileri seviyede yapay zeka destekli otomasyon ve optimizasyon sunmak için kullanırken, Avrupa ve Amerika üretim pazarındaki yerini güçlendirerek büyümeyi artırmayı hedefliyor.