Uluslararası blok zinciri arenasında dikkat çeken girişimlerden biri haline gelen yerli blok zinciri projesi Clave, liderliğini blok zinciri sektörünün önde gelen isimlerinden Matter Labs’in gerçekleştirdiği 1.6 milyon dolarlık erken aşama tohum yatırım sürecini Safe, Lambda Class ve Mirana Ventures gibi birçok sektör öncüsü ile tamamladı.
Bir hackathon projesi olarak başladığı yolculuğunu, finalist olmalarının akabinde blok zinciri sektöründen gelen büyük ilgi ile projeleştiren Clave ekibi, 2023 yılı içerisinde ürün geliştirmelerini hızlandırarak erken aşama yatırım turunu gerçekleştirdi ve geleneksel finans ve merkeziyetsiz finans dünyaları arasında kullanıcı dostu bir köprü kurma hedefi ile çıktıkları yatırım turunu zkSync blok zinciri ağını geliştiren Matter Labs’in liderliğinde, Safe, Lambda Class, Mirana Ventures ve melek yatırımcı olarak Scroll’dan Sandy Peng ve Doruk İşmen, Portal’dan Raj Parekh, Avail’den Anurag Arjun ve yerel ekosistemden tanıdığımız Turan Sert gibi endüstrinin önde gelen isimlerinin katılımı ile tamamladı.
Clave nedir?
Herkes için merkeziyetsiz finansı erişilebilir, güvenli ve kolay kılma hedefiyle yola çıkan Clave, bir merkeziyetsiz akıllı cüzdan projesidir. Hali hazırda kullanılan merkeziyetsiz cüzdanların bir çoğunun aksine donanım seviyesinde güvenliği, herkesin cihazlarında bulunan Passkeys gibi özellikler ile sağlamakta ve bu sayede kullanıcılarına, mümkün olan en güvenli kullanıcı deneyimini sunmaktadır. Klasik bir merkeziyetsiz kripto cüzdanı olmanın ötesine geçen Clave, kullanıcıları için linkler veya kullanıcı isimleri ile kolayca para isteyebilme veya yollayabilme, ödemelerini tıpkı bir geleneksel finans uygulamasında yapabilecekleri gibi birden fazla kişiye bölebilme özellikleri sunar. Kriptonun sürekliliği sayesinde de kullanıcılar, dünyanın her yerine saniyeler içerisinde para gönderebilir ve diledikleri merkeziyetsiz finans uygulamaları ile zkSync ağını kullanarak etkileşime girebilirler.
Yatırım turunun ardından
Geleneksel ve merkeziyetsiz finans dünyalarında ihtiyaç duyulan özellikleri bir araya getirerek bir köprü kuran Clave’in kurucu ortaklarından Baki Er, Web3 ekosistemi içerisindeki kullanıcı deneyimi eksiklerini gidermeyi hedeflediklerini söyleyerek şöyle ekliyor:
“Hepimizin alışkın olduğu, günlük hayatımızda sıkça kullandığımız Web3 tabanlı dijital uygulamaların kolaylığını gözetimsiz cüzdanlara getirmek için araştırmalarımıza başladık. Güncel merkeziyetsiz cüzdanların yetersiz ve karmaşık bir deneyim sunduklarını ve aynı zamanda kullanıcılar için büyük bir güvenlik zaafiyetine sahip olduklarını gözlemliyorduk. Her gün birçok kullanıcının anahtarlarını kaybettikleri için varlıklarına olan erişimlerini kaybettiklerini veya hesaplarının çeşitli oltalama metotları ile hacklendiğini görmek bizlere, bu sorunlar ile daha fazla insanın kriptoya olan geçişinin ne kadar zor olabileceği ve daha fazla insanın gelmesi için ortadan kaldırılmaları gerektiği fikirlerini verdi. Biz de Ethereum topluluğu içinde uzun süredir tartışılan Account Abstraction (Hesap Soyutlama) araştırmalarından ilham alarak bu sorunları çözmek ve Web2 deneyimini Web3’e taşımak için büyük bir adım attık ve Clave’i geliştirmeye başladık. Tüm bu süreç içerisinde yerli ve küresel ekosistemden büyük bir ilgi ile karşılaştık ve bu ilgi, sektör liderlerinin yer aldığı bir erken aşama yatırım turu ile taçlandı. Bu yatırım bize, önümüzdeki dönemde Clave’i küresel arenada daha büyük bir aktör haline getirmek ve aynı zamanda ürünün arge geliştirmelerine devam etmek adına önemli bir yapı taşı oldu. 2024 yılı içerisindeki planlarımıza Clave’i yalnızca bir kripto cüzdanı değil, bir ödeme aracı haline getirebileceğimiz fikirler ekliyoruz ve yerli ekosistemden çıkarak küresel arenada söz sahibi olabilen projelerden biri olma yolunda hızla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz.”