Popüler sosyal medya platformu Twitter, 20 Nisan’da binlerce eski doğrulama onay işaretini kaldırdıktan sonra, abonelikler için ödeme yapmamış olsalar bile büyük hesaplar için mavi tik’leri geri getiriyor. Birçok kullanıcıyı şaşkına çeviren bu hareket kullanıcılarda da kafa karışıklığı yarattı.
Yazar Neil Gaiman, aktör Ron Perlman, Massachusetts Institute of Technology hesabı gibi birçok hesap mavi tik’e geri kavuştu. Buna rağmen mavi tik alan kişiler bu hizmet için ödeme yapmadıklarını belirtiyorlar. Bu, birçok kullanıcının kafasını karıştırdı ve hayal kırıklığına uğrattı, hatta bazıları Twitter’ın eylemlerinin yasallığını sorguladı.
For the curious, I'm not subscribed to Twitter Blue. I haven't given anyone my phone number. What a sad, muddled place this has become. pic.twitter.com/Ju125xyoUx
— Neil Gaiman (@neilhimself) April 23, 2023
Twitter’ın bu şekilde kaç kullanıcıyı yeniden doğruladığını ve bunların ücretsiz olarak doğrulanıp doğrulanmadığını veya birinin doğrulama için ödeme yapıp yapmadığını kimse bilmiyor. Net olmayan ve kullanıcıları huzursuz eden bu kararların platforma olan bağlılığı azalttığı görülüyor.
Bu durumun özellikle endişe verici bir diğer yönü, Twitter’ın bazı kullanıcıların doğrulama için ödeme yapmadıkları halde ödeme yapmalarını önermesi oluyor. Yaşanan durum, Amerika Birleşik Devletleri’nde federal bir yasa olan Lanham Yasası uyarınca yasa dışı görülen sahte bir onay olarak değerlendiriliyor.
Yaşanan olaylar, Twitter’ın kullanıcılarıyla şeffaflık ve iletişim eksikliği hakkında da soru işaretleri uyandırdı. Şirket, yorum için ulaşılabilecek bir halkla ilişkiler departmanına sahip olmadığı için birçok kullanıcının hüsrana uğramasına ve görmezden gelinmesine neden oluyor.
Sosyal medya platformlarının kamuoyunu ve söylemi şekillendirmede giderek daha önemli bir rol oynadığı bir dünyada, şeffaflık ve hesap verebilirlik her zamankinden daha önemli görülüyor. Twitter’ın son dönemdeki eylemleri, şirketin bu konuda daha kat etmesi gereken çok yol olduğunu gösteriyor.