Martı TAG ve motosiklet hizmetlerine erişim engeli geldi

Yerli mobilite girişimi Martı tarafından hayata geçirilen, İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm olarak geliştirdiği TAG ve motosiklet hizmetlerine erişim engeli geldi.

Yerli mobilite girişimi Martı tarafından hayata geçirilen, İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm olarak geliştirdiği TAG ve motosiklet hizmetlerine erişim engeli geldi. İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, haksız rekabetin önüne geçmek için Martı’ya dava açtı.

2021 yılının Ekim ayında duyurusu yapılan ve sizlerle paylaştığımız Tek Araçla Gidelim (TAG) hizmetiyile İstanbul’un en büyük sorunlarından biri olan trafik ve ulaşım için çözüm yolu olabileceği söylendi. Martı, TAG ile aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturuyordu. Bunu yaparken de herhangi bir kar amacı gütmeden sadece sürücülerin belirttiği tutar müşteriler tarafından yatırılıyordu.

Bu farklı bakış açısı her ne kadar bir kısım tarafından oldukça iyi karşılansa da bir kısım tarafından ise olumsuz yorumlar aldı. TAG konusu ile beraber Martı ve taksiciler tartışma yaşadı. Hatta Martı kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu arasında hararetli tartışma yaşandı.

Martı Motosiklet hizmetinde ise müşteriler belirlenen yerlerde bulunan motosikletleri istedikleri yerlere gitmek içi kullanıyordu.

Bloomberght tarafından yapılan paylaşıma göre İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesine yapılan itirazda TAG ve motosiklet uygulamalarının korsan taşımacılığa neden olduğu ve taksicilere karşı haksız rekabet oluşturduğu iddia edildi. Ayrıca dilekçe de TAG hizmetinin “hatır taşımacılığı” olduğu belirtilse aslında öyle olmayıp teri yönünde hareket edildiği belirtildi. Buna bağlı olarak da Martı TAG ve Martı Motosiklet hizmetlerinin durdurulması için web sitelerine ve mobil uygulamalarına erişim engeli getirilmesi istendi.

Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda www.marti.tech internet sitesi ile MARTI mobil uygulaması içerisindeki “Martı TAG” ve “Martı Motosiklet” hizmetlerine erişim engeli getirilecek. Alınan karar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) iletilecek.

Konuyla alakalı herhangi bir gelişme olduğunda sizleri tekrardan bilgilendireceğiz.

Güncel İçerikler