Yerli mobilite girişimi Martı ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasındaki Martı TAG gerginliği

Mobilite odaklı çalışmalarıyla adından oldukça söz ettiren Martı, toplu ulaşım faaliyetlerini rahatlatabilmek için geçtiğimiz günlerde Martı TAG'ı duyurdu. Herhangi bir gelir elde etmeden halkın yararına ulaşım çözümü olarak geliştirilen bu sistem, taksiciler tarafında ise korsan suçlamasıyla karşı karşıya kaldı ve iki taraf da konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin mobilite odaklı girişimi Martı, İstanbul’un toplu ulaşım sorununu çözebilmek için Martı TAG adında yeni bir çözüm geliştirdiğini açıkladı ve taksiciler tarafından oldukça tepkiyle karşılaştı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu, Martı TAG hizmetini korsan faaliyet olarak değerlendirirken mobilite girişiminin bu hizmetten herhangi bir ücret almayarak sadece çözüm odaklı çalıştıkları biliniyor.

İstanbul’da milyonlarca Martı kullanıcısının şehir içi yolculuklarını paylaşmalarına olanak tanıyacak yeni çevreci ulaşım çözümü Tek Araçla Gidelim’i (TAG) 21 Ekim tarihinde duyurduk. TAG, kültürümüzün vazgeçilmez parçası olan imece usulüyle trafiği azaltarak yolculuk ağı ile İstanbulluların ulaşım ihtiyaçlarına paylaşım ekonomisine dayalı çözüm oluşturuyor.

TÜİK’in Mart 2022 verilerine göre son 1 yılda İstanbul trafiğine eklenen 247 bin yeni araç ile İstanbul’da trafikteki araç sayısı 4 milyon 688 bin’e yükseldi. Yapılan araştırmalara göre de trafikte olan otomobil sayısının 3’te 1 azalması halinde, trafik yoğunluğunun yüzde 70, otoparklarlardaki yoğunluğun ise yüzde 95 oranında düşeceği hesaplanıyor.

Martı’nın bu yeni hizmetinin odak noktası, TAG üzerinden komisyon almayıp herhangi bir gelir elde etmeden ticari bir hizmet sunmaması. TAG’ın geliştirilme amacı tek aracın maksimum kişi tarafından kullanılmasını sağlamak ve trafikteki araç yoğunluğunu azaltmak.

TAG ile beraber şehir içi ulaşımın rahatlaması amaçlanıyor. Taksiciler ise bunu korsan bir hizmet olarak nitelendiriliyor. Konu hakkında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu, “Yasal işlemler başlatılmıştır. Bütün resmi kurumlara iptali için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.” dedi.

Martı CEO’su Oğuz Alper Öktem ise Twitter üzerinden;

Martı kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem ise İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu‘nun kendisini tehdit ettiğini dile getirerek;  “Bu video bir ‘tehdide cevap’ videosudur! Sözlerim ne taksi emekçisi ne de plaka sahiplerine, yalnızca sanadır” yazan Öktem şunları söyledi:

“Bu söyleyeceklerim ne taksi plakası sahiplerine ne de taksi emekçilerine. Doğrudan İTEO başkanı Eyüp Aksu’ya. Sen beni tehdit edebilirsin. Geçen sene Libadiye’deki ofisime iki tane adamımı gönderdin. Ki o şirket Türkiye’nin gururu bir teknoloji devi. Türkiye’ye milyonlarca dolar yatırım getiriyor. New York borsasına açılan ilk şirket olacak, Türk bayrağını orada dalgalandıracak. Hadi bunu da yaptın ama sen kimsenin ailesini tehdit edemezsin. O kırmızı çizgiyi geçemezsin. İstanbul sizin yüzünüzden mağdur. İnsanlar taksi bulamadığı için karısını doğum için hastaneye götüremiyor. Çocuklar taksi bulamadığı için ÖSS’yi kaçırıyorlar. Biz senin yarattığın bu hastalıklı sisteme çare olsun diye çevreci, kanuni, ekonomik, trafiği çözen bir şey yaratıyoruz. İnsanlar hatır taşımacılığı yapabilsinler diye bir teknolojik altyapı kuruyoruz, buna da taş koyuyorsun. Sana kalsa insanlar eşleriyle dostlarıyla da arabaya binmesinler. Bu carpool denen olay yıllardır yurtdışında var hatta ABD’de sol şeritten arabada tek kişi gidemezsin. Arabanda iki üç kişi varken sol şeride geçebilirsin. Bir de Twitter’dan veya kulağıma geliyor, ‘Adliyedeki savcılar istediğimizi yaparlar, istediğimiz kararı aldırırız’ gibi imalarla insanları, savcıları, hakimleri töhmet altında bırakıyorsun. Sen adaletin üstünde değilsin, bunu yapma. Taksi emekçisi kardeşim, günde 12 saat haftada 7 gün trafikte direksiyon sallıyorsun. Hiçbir sosyal güvencen ve mesain yok. Asgari ücret kazanmak için kendini paralıyorsun. Bu sistem adaletsiz bir sistem. Bu sistemi kuranların kimin olduğunu iyi bil. Emeği senden ama ekmeği başkası yiyor. Senin arkanda asıl ben varım. Bu olaydan sonra hele bu işin çözümü için bırak kariyerimi kellemi ortaya koydum, hodri meydan.” dedi.

Bunun dışında Martı sürücülerinin taksiciler tarafından yollarda tehdit edildiği ve sıkıştırıldığı da Martı’nın müşteri hizmetleri ekibi tarafından da paylaşıldı.

Oğuz Alper Öktem’in tweet’inden sonra Eyüp Aksu, “Biz kimseyi tehdit etmeyiz. Biz İstanbul halkına hizmet ediyoruz. Martı firması, özel araçlarla bir aplikasyon oluşturdu ve yolcu ile özel araçları buluşturduğu sisteminin tanıtımını yaptı. Bu yasal değil. Bu şahıs tuttu bu taşıma türünü de internet aracılığı ile hizmete sokmaya başladı. Bizim hukukçularımız mali müşavirlerimiz biz bunları inceledik. Bakanlıktan izin alınmamış, belediyeden izin alınmamış. Biz bu firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Emeğimiz ve ekmeğimiz olan mesleğimize zarar verecek diye düşündük.” açıklamasını yaptı.

Yapılan açıklamanın hemen ardından Martı CEO’su Alper, “Martı TAG korsan taşımacılık değildir, hatır taşımacılığı korsan değildir, Eyüp Aksu’ya kalsa insanlar eşleriyle misafirliğe giderken de aynı arabaya binemeyecek. Eyüp Aksu’yu dinliyorum, hayrete düşüyorum İstanbul halkının aklı ile dalga geçiyor. Ben kendisini bazı istatistikler vereceğim, bir daha televizyona çıkarsa kendisini daha iyi ifade edebilsin. Televizyona çıkıyor, Martı korsandır falan diyor bari doğru konuşup doğru ifade etsin. Biz teknoloji firmasıyız.” dedi.

Ülke genelinde 700 binin üzerindeki veritabanlarıyla ortaklaşa çalışan Ipsos, CAWIBUS / Online Omnibus sistemini kullanarak İstanbul’da taksi kullanımı üzerine bir anket yaptı. Yapılan ankette, katılımcıların %68’i İstanbul’da taksi kullanıyor. Bu kişilerin %84’ü ise taksi bulmakta zorluk çekiyor.

Hal böyle olunca insanların taksi yerine alternatif ulaşım araçlarını tercih ettiği ve hali hazırda taksi kullanan kişilerin de yenilikçi bir çözüm aradığı görülüyor. Martı TAG ile birlikte insanlar herhangi bir sorun yaşamadan istedikleri yere kolay bir şekilde ulaştığı görülüyor.

Martı’nın bu hizmetten herhangi bir para almayarak çözüm odaklı bir işleyişe sahip olması da daha önce hizmet veren taksi benzeri uygulamalardan ayrılmasını sağlıyor. Kar amacı güdülmeden yapılan bu sistemin kullanıcılar tarafından olumlu yorumlar alması ve sorunsuz ilerlemeleri, TAG uygulamasının ne kadar başarılı bir şekilde ilerlediğini gözler önüne sürüyor.

Bakalım ilerleyen günlerde nelerle karşılacağız, bu konuyla ilgili nasıl gelişmeler olacak birlikte göreceğiz.

Güncel İçerikler